SG.hu

Új digitális stratégián dolgozik Németország

Németország új digitális stratégiával kívánja növelni nemzetközi versenyképességét, miközben szakértők a technológiai fölényért folytatott növekvő geopolitikai versenyre, valamint a liberális értékek és az emberi jogok védelmének szükségességére figyelmeztetnek a digitális térben.

A héten a Bundestag digitális bizottsága nyilvános meghallgatáson vitatta meg szakértők részvételével új nemzetközi digitális stratégiáját, amelyet Németország digitális és közlekedési minisztériuma még az év vége előtt be akar terjeszteni. A több minisztériumot átfogó stratégia célja Németország nemzetközi versenyképességének növelése, amihez a szakértők szerint Németországnak különös figyelmet kell fordítania a nemzetközi műszaki szabványok elfogadásának előmozdítására. "Az Egyesült Államok és Kína között a technológiai fölényért folyó geopolitikai verseny közepette vagyunk. Ez komoly kihívást jelent Németország és az EU számára, de a globális dél országai számára is, amelyek gyakran ezeknek az érdekeknek a bábjai" - mondta a bizottság előtt Geraldine de Bastion, a Global Innovation Gathering nemzetközi hálózat alapítója.

A nemzetközi szintű politikai hatalmi harcok ellensúlyozására a német kormánynak a digitális technológiák fejlesztését "a demokratikus, liberális értékekkel összhangban kell előmozdítania, és ki kell állnia az emberi jogok betartása mellett az elektronikus térben" - mondta Julian Ringhof, az Európai Bizottság szakpolitikai munkatársa. A Nyugat és az autoriter rezsimek közötti feszültségek részeként az internet irányításával és a technikai szabványosítással foglalkozó nemzetközi szervezetek a politikai hatalmi harcok játszóterévé váltak - mondta Ringhof. "Gyakran a liberális-demokratikus és a tekintélyelvű megközelítések közötti versenyről van szó. Mindez természetesen óriási következményekkel jár Németország és az EU számára" - mondta.

Az elmúlt években Németország és az EU az USA és Kína közötti technológiai és kereskedelmi viták kereszttüzébe került. "Az autoriter államok a modern technológiákat hatalmuk megszilárdítására használják. Néhányan közülük - leginkább Kína és Oroszország - ezt azzal a céllal ötvözik, hogy a globális rendet a saját ízlésük szerint alakítsák át" - mondta Daniel Völksen, a Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) munkatársa a meghallgatáson. Egyes országok még az ENSZ-t is arra próbálják felhasználni, hogy a globális rendet tekintélyelvűbb módon alakítsák át. "Az ENSZ egyre inkább patthelyzetbe kerül, és az együttműködésre való hajlandóság rendkívül alacsony. Ha ezt a nemzetközi környezetet nézzük, még világosabbá válik, hogy Németországnak miért van szüksége itt világos stratégiai vonalra" - mondta Völksen.


"Egyrészt arról van szó, hogy meg kell akadályozni az emberi jogok védelmi mechanizmusainak gyengülését, például az úgynevezett számítógépes bűnözés elleni egyezményről folyó tárgyalások keretében" - mondta Völksen. Az Oroszország által 2017 végén javasolt egyezményt az uniós országok, az Egyesült Államok és mások ellenállása ellenére 2019 novemberében fogadták el, Fehéroroszország, Kambodzsa, Kína, Észak-Korea, Mianmar, Nicaragua és Venezuela támogatásával.

Áprilisban a két tábor ismét összecsapott, mivel emberi jogi csoportok aggodalmukat fejezték ki, hogy az egyezmény szabad utat adna a bűnüldöző szervek számára, hogy független vagy bírósági felügyelet nélkül hozzáférjenek a személyes adatokhoz, és elektronikus megfigyeléssel megsérthessék a magánélethez fűződő jogokat. "A jelenlegi helyzetben azonban valójában arról van szó, hogy meg kell akadályozni a tekintélyelvű eszmék további erősödését, és meg kell őrizni az együttműködés igényesebb formáinak intézményi előfeltételeit közép- és hosszabb távon" - mondta Völksen.

A stratégia célja többek között az egységes technikai normák és szabványok kialakítása. "Mindenképpen gondoskodnunk kell arról, hogy a német nemzetközi digitális politikai stratégiát beépítsük a kidolgozás alatt álló európai megoldásokba" - tette hozzá Klaus-Heiner Röhl a Német Gazdasági Intézettől. Németország mellett az Európai Unió is igyekszik új szabványosítási stratégiájával ellensúlyozni a szabványosítás terén növekvő nemzetközi versenyt. Mindazonáltal az USA és Kína továbbra is teret nyer a nemzetközi szabványosításban. Peking "China Standards 2035" elnevezésű terve például az olyan új technológiákra vonatkozó nemzetközi szabványok kialakítására törekszik, mint a mesterséges intelligencia és az 5G.

"De ez azt is jelenti, különösen a mi szempontunkból, hogy pénzügyi támogatást kell nyújtani azoknak a kkv-knak, amelyek részt kívánnak venni ezekben a szabványosítási testületekben" - tette hozzá Christoph Tovar, a Bitkom nemzetközi és innovációs szakpolitikai felelőse. De Bastion hozzátette, hogy az olyan kutatási és innovációs programokat, mint a Horizont Európa, meg kell nyitni a globális déli partnerekkel való együttműködés előtt, és közös adattereket kell létrehozni a kutatás és az innováció számára. Dr. Julia Pohle, a berlini Társadalomtudományi Kutatóközpont munkatársa azt javasolta, hogy ha Németország és az EU világosabban el akarja kötelezni magát a demokrácia és az önrendelkezés mellett, akkor "a német nemzetközi digitális politikának tudatosan kellene hangsúlyokat tennie és ezeket európai szinten erőteljesebben érvényre juttatnia".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #2
    Seneca Néró császárnak írt intelmeiben a hatalom és a kormányzás módjáról filozofált (elég jól, mert fennmaradt a neve és munmkássága máig).

    Ebben szépen levezeti, hogy ha a hadsereg vagy a pénz között kell választani, akkor a pénz a nagyobb hatalom. Mert pénzből építhető hadsereg, megvehető a hatalom, de pénz nélkül a hadsereg is működésképtelen.

    "ha pénzed van a széltől is megóv a hadsereg"

    Na ebből következik, hogy az EU-nak, mivel van pénze még lehet akár hatalma, hadserege is. Csak ugye a NATO és az USA (önjelölt szerepe) ellustította.
    Bár mára az ukrán háború azért módosított a képleten.

    Megjegyzem erre a pénz dologra bizonyíték a gugli, apple, FB stb, hiába igérgetik, hogy itthagyják az EU piacot, azt nem merik megtenni.
    Egyrészt a bevétel elvesztése miatt (megennék a befektetők a managementet), másrészt azzal hogy átadják a piacot valaki másnak, lehetőséget biztosítanának arra, hogy kinőjön a saját konkurenciájuk.

    Ugyanezen ok miatt az ilyen trump félék fenyegetőznek (mivel meggondolatlan, fogalmatlan figurák) hogy nem védi meg europát az USA hadsereg. Ha ennek legkisebb realitása is lesz, onnan az EU-ban hirtelen erős hadsereg épül, ami eddig nem kellett, ezért nincs is.

    De ha lesz, akkor az USA és Kína után az EU hadserege is modern, ütőképes lesz. Ha akarják megcsinálni.
  • kvp #1
    Nem ertem, hogy egy gazdasagi es katonai hatalom nelkuli orszagra miert kellene barkinek is hallgatnia? Nemetorszag es tagabban az EU nem fogja fel, hogy a jovobeli tarsadalmi folyamatokban nem kivancsi senki a velemenyere. Valojaban a mostani europai szabalyozas is egyfajta potcselekves es a globalista elvarasok teljesitese elobb utobb mindig bekovetkezik.