SG.hu

Mit lehet azzal kezdeni, ha maga a politika dezinformál?

Uniós szabály szerint a platformoknak törölnie kell a félretájékoztatást, de mi van, ha maguk a politikusok hazudnak?

Augusztus 25-én lépett hatályba az egész EU-ban a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA), melynek célja a biztonságos digitális tér megteremtése és az alapvető jogok védelme. Ez alapján az úgynevezett "nagyon nagy online platformok" - amelyeknek több mint 45 millió felhasználója van az EU-ban - kötelesek fellépni az illegális tartalmak ellen és moderálniuk kell a téves információkat. Az uniós szabályozás nagy próba előtt áll Szlovákiában, ahol jövőhét végén országos parlamenti választásokat tartanak, és a politikai vezetők dezinformációval próbálják növelni népszerűségüket a választók körében. "A félretájékoztatás fő elkövetői és terjesztői hazai politikai szereplők" - mondta Katarína Klingová, a pozsonyi székhelyű GLOBSEC globális agytröszt vezető kutatója a DisinfoCon online rendezvényén. "Nem fűzök nagy reményeket a digitális szolgáltatásokról szóló törvényhez a szlovákiai választási kampányokra gyakorolt hatását illetően" - tette hozzá.

Egy interneten terjedő videóban Robert Fico - a felmérésekben vezető baloldali nemzeti-konzervatív párt, a Smer-SD vezetője - azt mondta, hogy "az ukrajnai háború 2014-ben kezdődött, amikor az ukrán fasiszták orosz nemzetiségű civil áldozatokat gyilkoltak". Más politikusok és vallási szervezetek sem maradnak el tőle a gyűlöletbeszéd terjesztéséében, amikor az Európai Uniót "liberális fasizmussal" vádolják, és mint az "LMBTQIA ideológia" terjesztője egzisztenciális veszélyt jelent a szlovák társadalomra nézve.

A DigiQ egy illegális tartalmakra összpontosító szlovákiai online biztonsági és megelőzési egyesület, amely a DSA végrehajtásával és a digitális írástudással kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik, és az Európai Bizottsággal együttműködve végzi munkáját. 21 másik európai szervezettel együtt kutatást végeztek arról, hogy a platformok hogyan reagáltak gyűlöletbeszéddel kapcsolatos bejelentésekre. Hat hónap alatt a konzorcium 3885 gyűlöletbeszéddel kapcsolatos incidenst jelentett, amelyek közül 316 szlovák nyelvű volt. A DigiQ jelentésében megállapította, hogy "a TikTok és a Twitter a bejelentett beszédek nagyjából 50%-át eltávolította. A Facebook a bejelentett tartalmak 36%-át, az Instagram csak 22%-át, a YouTube pedig 8%-át távolította el".

A dezinformációnak két típusa van - magyarázta Pedro Ramaciotti, a francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNRS) kutatója. Az első a "funkcionális dezinformáció", amely az egyértelműen politikai cél által motivált szervezetek által létrehozott dezinformációra utal, míg a másik a dezinformációt megosztó egyénekre vonatkozik, akik az ismeretek hiánya, a megfontoltság hiánya vagy a részrehajlás miatt kialakult érzékelési torzítások miatt osztják meg a dezinformációt. Bár a dezinformáció első típusára a DSA többnyire kiterjed, az elfogultság, az oktatás és az adatismeret összetett kérdéseit továbbra is nagyobb kihívás kezelni. Ramaciotti úgy véli, hogy egyszerű eszközökkel meg lehetne akadályozni a polgárokat a dezinformáció terjesztésében, például a megosztás előtti rövid késleltetéssel. Szlovák kontextusban Klingová hasonló álláspontot osztott meg, szerinte "a tájékozott polgárok a legjobb tényellenőrzők".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #17
    Ez a demokrácia. (A csőcselék mögötti sötét klikkek uralma.) A szavazósdi egy vicc.
  • Ellaberin #16
    Vagy inkább: a politikusok azt hazudják, amit a választók szeretnének hallani és azt csinálják ami a saját zsebük érdeke.
    Ennyikeh.
  • felemelő #15
    "A politikusok általában hazudnak....."

    A politikusok azt csinálják, amit a választóik elvárnak ill. megkövetelnek (eltűrnek) tőlük.
    Ennyikeh.
  • kvp #14
    "Az igazi jobboldali nem filoszemita. Akik azok, mind hazaáruló vagy idegenszívű ügynök."

    Lehet erdemes lenne felismerni, hogy a jobb oldali nacionalista szervezeteknek nem kell egymast utalniuk. Tehat a francia nacionalistak lehetnek joban a magyar vagy izraeli nacionalistakkal. Nem akarnak kozos vilagallamot, ezert nacionalistak, de ha nem fognak ossze, akkor a nemzetkozi toke mindegyik nemzetallamot lenyomja, mert kulon-kulon gyengek.

    Ha torvenyileg dol el, hogy mi az igazsag es mit szabad mondani, akkor a mindenkori eppen hatalom levo ero allitasa lesz az igazsag es minden mas a dezinformacio.

    Mit lehet kezdeni a fenti problemaval? Az USA alapito atyai szerint teljes szolasszabadsag es a kormanyzat elleni fegyveres felkeles kotelessege a megoldas, tehat ha nem jol viselkedik a kormany, akkor barmikor megolheti oket a nep. Ez az elso es masodik alkotmanykiegeszites lenyege. Es pont ez az amit a jelenlegi amerikai kormany el akar torolni. (a szolas es fegyveres felkeles Istentol kapott alapjogat /szo szerint ez van a szovegben/)
    Utoljára szerkesztette: kvp, 2023.09.25. 12:10:50
  • jozsi031 #13
    Összességében Ficó igazat mondott,hazudik a másik oldal.
  • coolbboy83 #12
    Pedig nem mond annyira hülyeséget, csak nem sorolta fel minden oldalról hozzá az összes többit....
  • Tetsuo #11
    Nagyon könnyű felismerni, kik az igazi jobboldaliak és kik az álszentek.
    Az igazi jobboldali nem filoszemita. Akik azok, mind hazaáruló vagy idegenszívű ügynök.
    Marine Le Pen és az apja között pont ez az elsődleges különbség.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2023.09.24. 22:56:10
  • Kissssss0 #10
    "Meloni sem váltotta be amit ígért, szerintem a többire sem lehet sok jóra számítani.. "

    igen én is ezt vettem észre, legtöbb nyugati jobbos/konzervatív ellenzéki csak névleg azok, meloni is nemrég próbált orbánoz dörgölőzni, előtte meg nagy ívben szart rá hogy menyi illegális emberkét sodort partra a tenger dél olaszország partjaira.
    ettől a francia "le pen" nőtől se várok túl sokat ha már erről a környékről van szó.

    "Más politikusok és vallási szervezetek sem maradnak el tőle a gyűlöletbeszéd terjesztéséében, amikor az Európai Uniót "liberális fasizmussal" vádolják"

    liberális fasizmus, akár lehetne ezt úgy is mondani hogy rasszizmust támogató liberálisok, épp most kint kanadában tapsoltak és éljeneztek egy kimenekült öreg ukrán nácinak hogy milyen elévülhetetlen jó szolgálatot tett.

    https://twitter.com/I_Katchanovski/status/1705788466263413086?s=20

    természetesen erről mély csend van az MSM terén, még egy pár soros cikk se jelent meg erről. :)
  • Anonymusxx #9
    "aztán meg "pikachu face" vágnak mikor jönnek fel a konzervatív/jobb oldali pártok mint a talajvíz a népszerűségi mutatókon. "

    Csak kár h valószínűleg kamu jobboldaliak, nem sok reményt fűzök hozzájuk. a Jobbik is elég kamu lett, Meloni sem váltotta be amit ígért, szerintem a többire sem lehet sok jóra számítani..
  • Anonymusxx #8
    Az rohadt komoly, hogy már ennyi is gyűlöletbeszéd...

    "Más politikusok és vallási szervezetek sem maradnak el tőle a gyűlöletbeszéd terjesztéséében, amikor az Európai Uniót "liberális fasizmussal" " vádolják..


    Szóval ha azt mondod valakire h fasiszta, az már gyűlöletbeszéd? Vagy csak akkor ha egy szerevezetre mondod? És ha azt mondod hogy kommunista, az is? Az ilyenekből létszik, hogy milyen egy hulladék az eu..