Berta Sándor

Átalakítaná az internetet az új brazil elnök

A politikus többek között a digitális stratégiának köszönhetően szerezte meg az államfői pozícióját: közvetlenül kommunikált választóival, bírálóit pedig egyszerűen letiltotta a közösségi platformokról.

Jair Bolsonaro annak is köszönhette a sikerét, hogy mesterien alkalmazta és uralta az internet világát. Élő stream-kapcsolatban beszélt az állampolgárokkal; a közösségi portálokon fejtette ki a lesújtó véleményét a nőkről, az afroamerikaiakról, a homoszexuálisokról és a baloldali emberekről; az őt kritizáló újságírókat pedig egyszerűen letiltotta a Twitteren. Az új brazil elnök olyan platformokat bírált, amelyek a jobboldali személyek fiókjait olyan érvvel távolították el, hogy azok megsértették a felhasználási feltételeket. Jair Bolsonaro az érintettek oldalára állt és úgy reagált, hogy nem lett volna szabad a fiókokat törölni.

Az új kormány még nem árulta el a konkrét stratégiáját, máris megkapta az első kritikáit. Ronaldo Lemos jogász és digitális szakértő, a Technológia és Társadalom Intézet (ITS) igazgatója elmondta, hogy Bolsanaro a maximális véleményszabadság mellett csak addig áll ki, amíg őt nem kritizálja valaki. Aki mégis azt merészeli, az megnézheti magát. Az államfőt támogatókat felszólították arra, hogy a bírálatokat megfogalmazó baloldali tanárokat jelentsék vagy mobiltelefonnal filmezzék le, amikor elmondják a kritikájukat. A választási harcban nagy szerepet játszottak az elsősorban a WhatsAppon szervezett dezinformációs kampányok is.


Tai Nalon, az Aos Fatos nevű tényellenőrző kezdeményezés társalapítója hozzátette, hogy a "dezinformációs kampányok intézményesítése" látható. A közösségi hálózatokat politikai vélemények terjesztésére, valamint különböző intézmények, szervezetek és munkavállalói csoportok (sajtóorgánumok, újságírók, tanárok stb.) elleni támadásokra használják fel. Donald Trumphoz hasonlóan Bolsonaro is rendszeresen a Twitteren jelenti be a terveit, amelyeket részben a szövegkörnyezetéből kiragadott vagy hamis adatokkal támaszt alá. Az új brazil elnöknek vannak olyan javaslatai is, amelyekben a rabok családjainak szociális teljesítményét támadja.

Lemos szerint semmilyen konkrét utalás nincs arra, hogy az új kabinet számára valóban kulcsfontosságú lesz a közbiztonság javítása, s hogy a technológiát és a digitális eszközöket a szervezett bűnözés elleni információszerzésre fogják felhasználni. A politikus eddigi beszédeiből arra lehet következtetni, hogy erősíteni fogják a titkosszolgálatokat és kibővítik a jogosítványaikat, de azt még nem lehet tudni, hogy ezt milyen technológiák bevonásával érik majd el. Már a 2014-es labdarúgó-világbajnokságon és a 2016-os nyári olimpiai játékokon is nőtt az alkalmazott biztonsági kamerák és a drónok száma. A biztonsági erők pedig egy adatbázisban gyűjtötték össze a tüntetéseken résztvevők adatait, s kikémlelték a közösségi portálokon a baloldali aktivistákat.


A látszat ne tévesszen meg senkit: katonai diktatúrára vágyik, nők megerőszakolásával viccelődik és nem érdekli az esőerdők védelme

Persze nem minden elképzelés vitatott. Marcos Cesar Pontes tudományos és technológiai miniszter, korábbi űrhajós a hivatalba lépésekor mondott beszédében közölte, hogy támogatni fogja a tudósokat és a kutatókat, meg akarja könnyíteni a tudományos eszközök, komponensek és nyersanyagok importját, illetve az ezekre vonatkozó adókat is csökkenteni szeretné. Emellett a távoli régiókban fejlesztenék az internetet. Az új kormány támogatja a tavaly elfogadott általános adatvédelmi törvény (Lei Geral de Proteçao de Dados Pessoais) alkalmazását is. A jogszabály a közintézmények és a magántulajdonban lévő vállalatok információkezelését szabályozza. A kabinet szintén elfogadta egy új adatvédelmi kormányhivatal létrehozását.

Laura Tresca, az Artigo 19 nevű nem kormányzati szervezet igazgatója hangsúlyozta, hogy konfliktusok vannak a biztonságpolitika és az adatvédelem között. A tavaly december végén kiadott 9637-es számú rendelet a nemzeti információbiztonság irányelveit érinti. Tresca rámutatott, hogy a dokumentum ellentétes az adatvédelmi törvénnyel és lehetővé teszi az országos ellenőrzések kiterjesztését, ezért nagyon fontos, hogy a civil társadalom nagyon pontosan megfigyelje a változásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #36
    Biztosan Braziliáról szól a cikk?
  • TokraFan #35
    "a tudománynak nincs rentábilis megoldása"

    Egyrészt van, másrészt nem erről volt szó! Itt arról ment a társalgás, hogy technológiai oldalon képesek vagyunk-e csökkenteni a CO2 kibocsátást, és erre egyértelműen IGEN a válasz. Arról, hogy az elérhető módszerek kinek és mennyire érik meg, nem a tudós, mérnök, kutató (értsd: értelmes emberek) döntenek, hanem egy olyan politikus, aki adott esetben számolni sem tud, csak szépeket mondott a választási kampányban ezért megválasztották, így sík hülye emberként döntési pozícióba került!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.01.23. 23:12:11
  • molnibalage83 #34
    Nézd ezt.
    FRA és SWE képes igen sokszor 50 és 30 COg/kWh táján maradni, a "zöld" (muhahaha) németeknél a 250 is kisebbfajta csoda. Bőven 350-400 táján van átlaguk, a magyar termelés tisztább.

    Szóval az egyik fő faktornál igenis lehetséges ez a csökkentés, csak nem kéne beleugtani a dolgokba a sok hülyének és elhinni, hogy "zöld" és bármire is jó a nap/szél. Ennyi.
  • dyra #33
    Áááá mert esélytelen a dolog. Ha politikus vagy tuti bukta. Itt világviszonylatban kellene átállni a tartós cuccokra. A luxus visszavágására. Az észszerű "tervgazdálkodásra". Beláthatatlan következményein lennének de szerintem a legtöbb helyen a nép elzavarná azon vezetőket akik ilyesmiben gondolkodnának. Miközben rájuk sütnék, a komcsi és hasonló bélyegeket.

    Ez a fajta gazdasági működési forma egyszerűen nem teszi lehetővé a CO2 csökkentést. Ameddig nő a lakosság addig biztosan fog növekedni a CO2 kibocsájtás is mert azért csak egyre nagyobb népesség képes megvásárolni a civilizáció javait.

    Abban sem vagyok biztos hogy áttudna állni az emberiség másra mint egy nagy hajó kb ami lassan fordul az óceánon.

  • ostoros #32
    És mindkettő balesetveszélyes...
  • ostoros #31
    Sajnos tévedsz, a tudománynak nincs rentábilis megoldása a CO2 csökkentésre, azaz van, de azt atomerőműnek hívják, meg völgy záró gátaknak hívják, és egyik sem olcsó, se nem népszerű.
  • ostoros #30
    Vagyis te is gázosítanád az embereket, csak más szelekció alapján. :)
  • TokraFan #29
    "Még a nagyon "okos" országok se CO2 semlegesek. Sőőt. "

    Csakhogy ennek nem technológiai okai vannak, hanem pénzügyi! Vagyis, a tudósok képesek olyan eszközöket tervezni, melyek mondjuk szűrik a gyárból ömlő füstöt, de nem lesz felszerelve, mert a befektető nem áldoz rá, ha állami project, akkor pedig a buta és korrupt politikus lenyúlja a pénzt.
    Vagyis visszakanyarodunk oda, hogy DE!, a tudatlan bunkók okozzák a bajt, nem az értelmes emberek. A tudománynak már ma is rengeteg megoldása van a CO2 csökkentésére, csak fentiek miatt ezekkel a lehetőségekkel nem élnek azok döntéshozók, akik általában kettőig még számolni sem tudnak.
  • kékherceg #28
    Megújuló energiaforrásokról beszélünk, de bontsd le, ha tetszik
  • kékherceg #27
    20%-a víz, de mindegy, mert a lényeg, hogy megújuló. Tőlem aztán szomszéd Irma néni is előállíthatja biciklizéssel. Épp az a lényeg, hogy megújuló, és, hogy 4-szer annyi lesz (ha csak nem növekszik) egy év múlva is, mint amit atomenergiából állítanak elő. A szénerőműveket pedig el kezdték hanyagolni.