MTI

Kibertámadások, álhírek és félrevezető információk fenyegetik az EP-választást

Kibertámadások és az interneten terjesztett álhírek és félrevezető információk fenyegetik a 2019-es európai parlamenti (EP-) választás kampányának tisztaságát - figyelmeztetett az Európai Bizottság biztonsági unióért felelős tagja egy szerdai nyilatkozatában.

Julian King elmondta, hogy a brüsszeli bizottság a 2019 májusában tartandó választásra készülve a tagállamokkal együtt fokozza védelmi erőfeszítéseit. "Valamennyi tagállamnak komolyan kell vennie a demokratikus folyamatok és intézmények kibertámadások általi fenyegetettségét, és nemzeti tervet kell készítenie a veszély megelőzésére" - mondta a brit uniós biztos. "Meg kell akadályoznunk, hogy állami és nem állami szereplők aláássák demokratikus rendszereinket és fegyverként használják őket ellenünk" - tette hozzá. Rámutatott, hogy az online média egyre fontosabb a választási kampányokban, a bizottság számításai szerint a kampányokra fordított összegeknek már az egyharmadát költik el a közösségi portálokon.

Az álhírek, a dezinformáció és a külső beavatkozás veszélyének jelentőségét a legutóbbi amerikai elnökválasztás és Európai Unió és Ukrajna közötti - Hollandiában népszavazáson elutasított - társulási szerződés ügye is jelzi. Az EP-választás különösen érzékeny ügy, mivel 27 nemzeti, tagállami szintű választást jelent, vagyis egyszerre 27 ország médiarendszerében fordulhatnak elő a választói magatartás befolyásolására irányuló rejtett, "alattomos és káros" törekvések - fogalmazott az uniós biztos. Ezért nagyon fontos, hogy a közösségi portálok üzemeltetői következetesebben lépjenek fel a manipulációval és a dezinformációval szemben.

Átláthatóságra, hitelességre és világos felelősségi viszonyokra van szükség az online térben. A többi között el kell érni, hogy a felhasználó tudja, ki hozta létre, ki finanszírozta és kinek az érdekét szolgálja mindaz, ami a képernyőn megjelenik előtte. A bizottság elvárja az üzemeltetőktől, hogy "gondoskodjanak arról, hogy a közösségi médiát ne használhassa senki fegyverként a demokrácia ellen" - mondta Julian King.

Brüsszel eredeti tervei alapján július végéig kellett volna kidolgozni egy magatartási kódexet, amely rögzíti a portálüzemeltetők feladatait. Azonban az általuk beterjesztett első változatot a bizottság nem találta megfelelőnek. A javaslat jelentős előrelépést jelent, de tovább kell még dolgozni rajta - mondta Julian King, hozzátéve, hogy az új tervek szerint szeptemberig készítik el a magatartási kódexet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #2
    Vagyis az euro-szkeptikus hírek "álhírek" lesznek majd. Meg minden egyéb ami nem a hivatalos állásponttal ért egyet.
  • Sydra #1
    Manapság minden álhírnek minősül, ami leleplezi a mainstream média hazugságait. Az internet elterjedése óta nem olyan könnyű beetetni a népet. Ha nem úgy alakul a demokratikus választás, ahogyan a politikai vezetők szeretnék, akkor egyből az álhírekre fogják. Ezért is szeretnék ők megmondani, hogy mi jelenhessen meg az interneten. Majd az article 11-13 is fut még pár kört.