SG.hu

Tiniket céloznak a TikTok-on robbanásszerűen terjedő, szteroidokat népszerűsítő videók

Egy új jelentésben egy közösségi médiafelügyeleti csoport bemutatja, hogy a robbanásszerűen terjednek a szteroidokat népszerűsítő tartalmak egyes TikTok-közösségekben, potenciálisan veszélyes és gyakran illegális szereket népszerűsítve, miközben elérhetetlen testképideálokat állítanak a fiúk és fiatal férfiak elé.

Egy videóban David Rau testépítő közvetlenül a kamerába beszélve és izmait mutogatva vidáman közli 33 000 TikTok-követőjével, hogy szteroidokat használ. Elmondja a közönségének, hogy azok nélkül "közel sem" tartana ott, ahol most van, és azt mondja, hogy a lányok "jobban fognak kedvelni" a teljesítményfokozó szerek hatására. Megosztja az adagolását, valamint a tesztoszteron szedés előtti és utáni klipjeit. A TikTok-on 46 000 követővel rendelkező testépítő társát, Dawson Sanchezt a követők "Daddy Tren" néven ismerik, ami a trenbolonra utal, egy népszerű anabolikus szteroidra, amely ötször erősebb, mint a tesztoszteron. Sanchez tanácsokat ad a felhasználóknak, hogyan kezdjék el szedni a szert, és azzal érvel, hogy a tren "közel sem olyan rossz, mint ahogy az emberek mondják".

Rau és Sanchez azon testépítők egyre növekvő közösségéhez tartoznak, akik szteroidokat vagy teljesítményfokozó szereket használnak, és erről posztolnak az interneten. Sok top fitnesz influencer nagy erőfeszítéseket tesz, hogy elrejtse a szteroidhasználatát, de egyre nagyobb nyilvánosságot gyűjtenek maguk köré a szerhasználatukat nyíltan felvállaló kondizók. Bár ezek az influencerek elismerik az egészségügyi kockázatokat, ezt másodlagos témaként kezelik. Az aggályaikat kommentáló nézőket gyakran kigúnyolják, vagy azt mondják nekik, hogy nem eléggé képzettek a témában. Más influencerek azt mondják, hogy tudják, hogy vannak veszélyek, de rendszeresen bemutatják a drogokkal kapcsolatos fejlődésüket.

Azzal, hogy átláthatóan bemutatják saját szteroidszedésüket, és azt, hogy hogyan birkóznak meg a gyakori mellékhatásokkal, és egyéb tippeket és trükköket nyújtanak, ezek az influencerek hatalmas követőtáborra tesznek szert. A TikTok-on a #steroid hashtag alatti videók 296,1 millió megtekintést értek el, míg a #steroidtransformation - ahol az emberek a szteroidhasználatuk előtti és utáni videókat közölnek - 23,6 millió megtekintéssel rendelkeznek. Mások szerint még magasabbak ezek az adatok: a Center for Countering Digital Hate (CCDH) kutatói megállapították, hogy a szteroidszerű szerek használatát népszerűsítő hashtagekkel ellátott videók több mint 580 millió megtekintést értek el az amerikai felhasználók körében az elmúlt három évben.


A nézők nagy része 18 és 24 év közötti fiatal férfiak. A 18 év alatti felhasználók nézettségére vonatkozó adatok nem állnak rendelkezésre. "A fiatal nők és lányok nem az egyetlen olyan fiatal csoport, akik potenciálisan káros és veszélyes online tartalmaknak vannak kitéve" - mondta Imran Ahmed, a CCDH vezérigazgatója. "Ezek a videók egy növekvő - és krónikusan kevéssé vizsgált - válságot szítanak a fiatal fiúk és férfiak körében, amelyet a férfiasság, az erő és a nőgyűlölet mérgező eszméi ölelnek körül, és amelyet az algoritmusok felerősítenek."

A CCDH a szóban forgó anyagokat a "szteroid-szerű szerek" fogalma alatt csoportosítja, ahelyett, hogy "teljesítményfokozó szereknek" nevezné őket. Ez a kifejezés félrevezető lehet, tekintettel a használatukkal járó egészségügyi kockázatokra. A jelentésben vizsgált gyógyszerek közé tartoznak az anabolikus-androgén szteroidok, a peptidek és a szelektív androgénreceptor-modulátorok (SARM-ok). Áprilisban az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal, az FDA figyelmeztetést adott ki a szteroid-szerű szerek tizenévesek és fiatal felnőttek körében történő használatáról a közösségi média népszerű szereplőinek hatására hivatkozva. Az FDA figyelmeztetésében az ügynökség megemlítette a mellékhatásokról szóló jelentéseket, amelyek különösen a SARM-okat hozták összefüggésbe a szívroham kockázatának növekedésével, a meddőséggel és mentális zavarokkal.


"A közösségi média platformokon található, a tinédzsereket és fiatal felnőtteket célzó videók a SARM-okat a fizikai megjelenés javításának, az izomtömeg növelésének vagy a sportteljesítmény növelésének gyors vagy egyszerű módjaként reklámozzák" - írta az FDA. "A valóság az, hogy a SARM-ok potenciálisan veszélyesek". A használatukkal kapcsolatos korlátozások és veszélyek ellenére az anyagokat általában "kutatási vegyi anyagként" árulják, amelyeket a szabályozó hatóságok nem hagytak jóvá, és nem emberi fogyasztásra szántak, annak ellenére, hogy a vásárlókat egyértelműen a fogyasztásukra ösztönzik. Ez a kiskapu nem biztos, hogy járható út, az FDA figyelmeztető leveleket írt olyan SARM-okat értékesítő vállalatoknak, amelyek megpróbálták ezt kihasználni.

Bár a jelentés szerint az ilyen szereket értékesítő gyártók általában nem közvetlenül kiskorú felhasználókat céloznak, de egyre inkább közösségi média influencerekre támaszkodnak az olyan alkalmazásokon, mint a TikTok, hogy affiliate marketinggel népszerűsítsék termékeiket. A CCDH 35 olyan influencert talált a TikTok-on, akik kapcsolatban állnak olyan weboldalakkal, amelyek illegális szteroid-szerű gyógyszereket árulnak. Ezeknek a fiókoknak együttesen 1,8 millió TikTok-követőjük van, akiket arra használnak fel, hogy affiliate linkeket és kedvezménykódokat terjesszenek, és az eladásokból busás jutalékot kapjanak. "A fiókok mind olyan felhasználókhoz tartoznak, akik olyan videókat tesznek közzé, amelyekben testalkatukat vagy izomtömegnövelő technikáikat mutatják be" - áll a jelentésben. "Sokan nyíltan dokumentálták saját tapasztalataikat, vagy olyan oktató stílusban töltöttek fel videókat, amelyek a szerek feltételezett előnyeit hangsúlyozták, gyakran figyelmen kívül hagyva vagy lekicsinyelve az egészségügyi kockázatokat."


A példavideókban a TikTok-felhasználók edzőtermi és edzésvideókat osztottak meg, amelyekben a követőiket szteroid-szerű szerek használatára buzdították. Ezek közül néhány közvetlenül a 18 év alatti felhasználókat célozta meg olyan feliratokkal, mint "a tinédzserek hazudtak a korukról, csak hogy harcolhassanak a második világháborúban, de ti túlságosan féltek az SARM-ek szedéséhez" és "Csak mondjátok a szüleiteknek, hogy ezek vitaminok". A kutatók olyan, magukat 18 év alatti felhasználók videóit is megtalálták, akik a szteroid-szerű szerek használatát népszerűsítették testépítő programjaikban. A jelentésben azonosított egyik testépítő influencer kifejezetten a tizenéves felhasználókra és 40 ezer követőjére szabja tartalmait, olyan hashtageket használva, mint a #teenbodybuilding és #teenfitness. A fiók már inkább a veszélyes áltudományok irányába mutat, arra bátorítva a tizenéveseket, hogy a magasságuk és nemi szervük méretének növelése érdekében már korán kezdjenek el szteroidokat használni.

A trend támogatói szerint űditő ez az új tartalom azon testépítő anyagok világában, ahol egyes influencerek félrevezető módon kizárólag a diétának és a testmozgásnak tulajdonítják testalkatukat. Azzal, hogy elismerik, hogy egy A-listás sztár vagy top testépítő csodás kinézete gyakran elérhetetlen szteroidok nélkül, a #notnatty influencerek segíthetnek a testképzavarok elleni küzdelemben, állítják. A használók lekicsinylik a hosszabb távú kockázatokat, sőt, egyes Instagram mémoldalak humorosan tálalják a mellékhatásokat, amelyek közé tartoznak a dühproblémák és a hőhullámok. A legtöbb szteroidos influencer komoly testépítő - de a követőik nem azok.

A TikTok szolgáltatási feltételei tiltják az ellenőrzött anyagok, köztük a szteroidok reklámozását. Az influencerek azonban okos módszereket találtak a platform moderációjának megkerülésére, a kettős jelentésű emojiktól kezdve a vicceken át a mémekig. A bicikli emojit gyakran használják a szteroid ciklusra való utalásként, míg a fecskendő emoji a felhasználók névjegyénél egy olyan azonosító, amely azt mutatja, hogy nem természetes úton edzenek. "Végső soron ez a TikTok történet arról szól, hogy a TikTok képtelen irányítani a saját platformját és betartatni a szabályait" - mondta Ahmed. "A TikTok-nak el kell kezdenie a saját szabályainak érvényesítését, amelyek tiltják a potenciálisan veszélyes gyógyszerek népszerűsítését és nyereségvágyból történő értékesítését. És sokkal átláthatóbbnak kell lennie azzal kapcsolatban, hogy hány gyerek és tinédzser van rutinszerűen kitéve ezeknek a tartalmaknak a platform algoritmusain keresztül."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #11
    Sajnos modern társadalmunk tömegével tenyészti az efféle emberalatti embert, és nem halnak meg azonnal, hanem szaporodnak. Ezek gyerekei meg még alacsonyabb színvonalúak lesznek.
  • duke #10
    Aki hulye haljon meg. Aki ilyen kreteneket nez sztarol, az remenytelenul ostoba.
  • kvp #9
    "Véletlen igazad lenne, akkor is Egyesült Államokban indokolatlan atomtámadásra adott utasítását kizárt, hogy követnék."

    Ezert vettek el tole a taskat is, mert nem biznak benne. Az a gond, hogy gyakorlatilag a kormanyzat kulonbozo szintjei sem biznak egymasban. Viszont nagyon sok olyan szituacioba megy bele az amerikai hadsereg amibol nagyon konnyen ellencsapas lehet es akkor az amerikai rendszer mar csak valaszol.

    Eleve nem kellene se a kinaiakat, se az oroszokat provokalni, NATO erodemonstraciokkal. Ugyanez igaz az oroszokra es a kinaiakra is. Szinte mindegyik nagy atomhatalom vezetoje felelotlen es ezeket a felelotlen donteseket a katonaik vegre is hajtjak.

    Az alapjan amit Putyin csinalt mar reg le kellett volna valtania a hadseregnek (vagy a dumanak), de ugyebar kiirtott mindenkit aki ellenallhatott volna neki. Ugyanez igaz az USA-ra is, a szenatus nem hajlando elmozditani Biden-t sem, pedig orvosilag alkalmatlan, mint ahogy a szenatorok felelmetesen nagy resze idos es teljesen szenilis es azt se tudjak mirol szavaznak.

    Es ezeknel van az iranyitas. Nem kell kozvetlen atomtamadasra parancsot adni, eleg ha egy ideges amerikai leszed egy kinai gepet, amire egy masik ideges kinai leszed egy amerikai hordozot, amire az azt kisero hajok kilovik a kozelben levo teljes kinai flottat es mar megy is az atomcsapas oda-vissza.

    Ugyanez volt a brit felderitogeppel es az orosz vadaszgeppel. Az egyik orosz gep kilott ra ket raketat, amibol az egyik nem fogta be a celt, a masik pedig be sem gyujtott, csak leesett. Ha csak az egyik mukodik, akkor a britek visszalonek a fekete tengeri flottara, amire az oroszok visszalottek volna, stb. es mar ott is a NATO-Oroszorszag haboru, ami megint csak atomot jelent.

    Most a Kalinyingradi blokadrol nem is beszelek, mert a finn csatlakozassal mar a tengeri/legi ut is 100%-ban NATO teruleten vezet at, a szarazfoldi kapcsolatot Lengyelorszagon es Litvanian at pedig par hete zartak le teljesen. Ha Oroszorszag erovel ujranyitna a lengyel-litvan hataron a szarazfoldi folyosot, akkor vagy kettevagna a NATO-t (levagva a balti allamokat) vagy a NATO visszalone. A lengyelek mindenesetre mar beastak magukat a hataron. Es akkor az "uj" amerikai atomtengeralattjaro bazisrol nem is beszelunk, ami latotavolsagra van Szentpetervartol. (a 80-as evekig a szovjetunio hasznalta a finn fuggetlensegi szerzodes egyik feltetelekent)

    Mindezeket a konfliktusokat az amerikai, orosz es kinai vezetes csak nezi es azt mondogatja a masiknak, hogy ugysem mersz atomot hasznalni. Nem is az a kerdes hogy mernek-e, hanem hogy barmilyen alacsonyabb szintu konfliktust felvallalnak-e. Ezeknek az eszkalacioja a jelenlegi doktrinak szerint mar kvazi automatikus nuklearis szintre. Es ezt mindegyik vezetes mint kalkulalt lehetoseget elfogadta. Ha nem fogadnak el, akkor mar a targyaloasztalnal ulne a 3 nagy atomhatalom es bekesen felosztanak a vilagot egymas kozott, mint anno Jaltaban tortent.
  • Gabbbbbbbbbbbb #8
    >Lattad az USA jelenlegi elnoket? Az ido nagyreszeben azt se tudja, hogy o az elnok.

    Ez k-nagy hiperbolia. Vannak egészségügyi problémái az embernek ez tény, de itt csak az M1 műsorán tartunk. Véletlen igazad lenne, akkor is Egyesült Államokban indokolatlan atomtámadásra adott utasítását kizárt, hogy követnék.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2023.10.03. 07:36:36
  • kvp #7
    "Te valami kibaszott alternatív valóságban élsz egy ideje."

    Lattad az USA jelenlegi elnoket? Az ido nagyreszeben azt se tudja, hogy o az elnok. Putyin minel idosebb, egyre irracionalisabb donteseket hoz. Ket joreszt leepult oregemberrol van szo, akiknek tul nagy hatalmuk van. Es akkor meg a kinai vezetes tobbe-kevesbe racionalisan jelentette ki, hogy ok vallalnak akar egy korlatozott atomhaborut is, mert eleg nagy es foldrajzilag szetszort a lakossaguk. Nem erti meg egyik idiota sem, hogy senki nem elne tul, meg a deli sarki kutatok sem.

    A nyugatot tenylegesen vezeto nagytokesek pedig valamiert ugy erzik,hogy ok a gazdagsaguk miatt jobban tudjak mint az adott szakterulethez tenyleg erto emberek. Lasd a Gates fele kutatasokat, az afrikai oltasi programoktol a magaslegkori geomernoksegen at a covid-os gain of function kutatas amerikai tiltas miatt Kinaba viteleig. Az afrikai programmal elerte, hogy sok faluban most mar a normal orvosokra is felszolitas nelkul lonek a helyiek. A legkor arnyekolasara szuletett otlet ellen a legtobb kutato is kiallt, megis atment az elso lepcsos finanszirozas. Arrol, meg hogy a kinai laborban elloptak a biologiai biztonsagi fejlesztesekhez adott penzt es vegul a gyenge sterilizalas es a hibas eljarasok miatt kaptunk egy jarvanyt a nyakunkba mar nem is beszelek. Mindezt egyetlen idiota milliardos hozta ossze elvileg teljesen jo szandekkal. Mondjuk az, hogy ezek melle meg kapcsolatban all eugenikat szorgalmazo korokkel is nem hangzik tul jol.

    "Senki nem hajlandó egy atomháború veszteségének töredékét sem felvállalni semmiért. Főleg nem a "hanyatló nyugaton"."

    Akkor miert nem probaljak deeszakalalni az ukran konfliktust? Miert elezik tovabb a Kina-nyugat szembenallast egy ujabb gazdasgi haboruval? Vietnamot, de akar Magyarorszagot is (1956-ban) fel tudtak adni, amikor mar az atom maradt csak mint eletkepes alternativa, Miert eri meg egy atomhaborut kockaztatni barmilyen europai teruletert? (Ezt az oroszoktol es az amerikai / EU vezetestol is kerdezem.)

    Ertem, hogy a vilagallam megteremtese hatalmas uzelet lenne. Oroszorszagot es/vagy Kinat hozzacsapva meg nagyobb. Marmint ha bejon. Ha nem, akkor viszont az egesz emberiseg belepusztulhat. Egyszeruen nem er ennyit, de a vezetok ugy erzik, hogy nem olyan sulyos a helyzet. Pontosan ugy, ahogy 1914-ben.
  • militavia #6
    Jézusom, de vágyvezérelt gondolkodás.
    Attól, mert pl. egy esetben Hawaiin is volt BM rakétaindításra figyelemeztető SMS, attól még nem jelenti azt, hogy a USA atomháborúra készül.

    Ez kb. akkora faszság, mintha nekem van biztosításom = biztos arra készülök, hogy szándékosan összeztörjem a kocsim és leégessem a házam, de álcázva, hogy biztosítási csalás legyen.

    Apafej, azért nem volt a hh alatt sem atomháború, mert érdeklődés hiányában mindig elmaradt. Ma ahhoz képest ukrajnával is boldog békeidők vannak. Akkor folyó vietnámi háború voot, volt korea és 30 év alatt 5 (!) arab-izraeli balhé.

    És nem történt semmi. Senki nem hajlandó egy atomháború veszteségének töredékét sem felvállalni semmiért. Főleg nem a "hanyatló nyugaton".

    Te valami kibaszott alternatív valóságban élsz egy ideje.
  • kvp #5
    "Téged elmeorvos mikor látott utoljára / valaha?"

    Munkahoz kellett a papir 5 evente. Mindig megfeleltem. Ne felejtsd el, ha azt gondolod, hogy megfigyelnek, lehet tenyleg, de hat ez a munkajuk. :-D

    "Vagy téged is moszkvából fizetnek ezért?"

    Nem, egyszeruen ha egy elemzo ha meglat egy nuklearis haborura felkeszito hirdetest egy new york-i busz oldalan, akkor feltetelezi, hogy ezt valami idiota hivatalnok jovahagyta es olyat nem csinalnak a felsovezetes engedelye nelkul. Az amerikai kormany tenyleg realitaskent kezeli, hogy az oroszok vagy a kinaiak atomot hasznalhatnak Ukrajnaban vagy akar a kontinentalis USA ellen is.

    https://www.nyc.gov/site/em/about/press-releases/20220711_pr-nycem-releases-nuclear-preparedness-psa.page
    https://www.reuters.com/world/us/get-inside-new-york-city-ad-surviving-nuclear-attack-raises-eyebrows-2022-07-13/

    Most vagy tenyleg elmentek otthonrol az amerikai vezetesnel (a jelenlegi amerikai elnok eseten ez ugyebar egyertelmu) vagy tenyleg azt gondoljak, hogy barmilyen NATO - Oroszorszag vagy NATO - Kina fegyveres konfliktus tulelheto barhol a Foldon. Igy is - ugy is nagyon gaz.

    A nyugati vezetok az ukrajani es a tajvani helyzet deeszaklalasa helyett csak tovabb feszegetik a hurt. Egy dolog fegyveres segitseget nyujtani az ukranoknak, de ezt lehetne valamivel rejtettebb, lehetoleg hivatalosan letagadott modon is. (lasd pl. a horvatok es a kurdok felfegyverzeset) A nyugati vezetes kb. olyan finoman kezeli a helyzetet mint az idiota Putyin, aki kepes volt nyilt fegyveres tamadast inditani, az azonosito nelkuli katonak beszivarogtatasa helyett.
    Utoljára szerkesztette: kvp, 2023.10.02. 15:37:31
  • militavia #4
    "Jol latszik, hogy nyugaton a tenyleges vezetok mar elfogadtak a nuklearis haborut mint lehetseges kimenetelt, de a tarsadalom ennek elfogadasara torteno felkeszitese meg nem sikerult"

    Téged elmeorvos mikor látott utoljára / valaha?
    Vagy téged is moszkvából fizetnek ezért?
  • kvp #3
    A tiktok alapvetoen a kinai allam propaganda eszkoze, de a helyett, hogy nyiltan nyugat ellenes propagandat folytatnanak, inkabb a tarsadalmat roncsono nyugati trendeket erositenek fel, ezzel rombolva a nyugati fiatalok ertekrendjet es bizonyos esetekben egeszseget. A cel a nyugati tarsadalmak bomlasztasa. Mindezt ugy erik el, hogy nem mennek szembe a fiatalok altal tamogatott trendekkel, hanem tamogatjak azokat. Ilyen trend lett eloszor a blm, majd a transz mozgalom. Gyakorlatilag barmi ami a fiatalokat szembe forditja a szuleikkel. Az egeszsegkarosito dolgok (pl. drogok, pixie stick-ek, szteroidok, stb.) tamogatasa is ebbe a trendbe illik bele, a facebook altal kifejlesztett visszahang hatatast a nyugati tarsadalmak ellen kihasznalva. Ez a fegyveres konfliktusnal enyhebb es nehezen bizonyithato modszer es nem veletlen, hogy a nyugati vezetesek lassan csak a direkt fegyveres konfliktust (teljes gazdasagi es ezzel egyutt fegyveres tengeri blokadot) tudnak felmutatni mint ellenszert, ami viszont direkt haborus eszkalaciohoz vezet.

    Jol latszik, hogy nyugaton a tenyleges vezetok mar elfogadtak a nuklearis haborut mint lehetseges kimenetelt, de a tarsadalom ennek elfogadasara torteno felkeszitese meg nem sikerult. Az oroszok eppen keszulnek, Kina mar felkeszult. Lathatoan mindenki arra szamit, hogy a masik rantja el elobb a kormanyt es nem irtjuk ki egymast... (legyen az egy nyugatbarat babkormany Oroszorszagban es Kinaban vagy egy jobboldali, nacionalista fordulat nyugaton, egyik sem realis)
  • dyra #2
    Hát azt kell mondjam eljutottunk oda, hogy kb az egész világot le kellene szedni a netről és max napi 2 órát engedélyezni. Zombik leszünk ha ez így megy tovább.