Berta Sándor

A lengyelek és a csehek is csatlakoztak a TikTok-tilalomhoz, Mexikó nem

Az Amerikai Egyesült Államok déli szomszédja nem hajlandó csatlakozni a kínai szoftver elleni kampányhoz.

A lengyel kormány tanácsadó testülete azt javasolta, hogy tiltsák be a kínai tulajdonú TikTok videómegosztó alkalmazás használatát a közigazgatásban dolgozók munkahelyi telefonjain. "A digitalizációs tanács pozitív véleményt nyilvánít a kínai TikTok alkalmazásnak a közigazgatás tisztviselői és alkalmazottai által a munkahelyi telefonjaikról való eltávolítására vonatkozó utasítással kapcsolatban". A tanácsadó testület ajánlásai nem kötelező érvényűek a kormány számára.

A cseh képviselőház és a szenátus szintén megtiltotta a TikTok használatát a hivatali berendezéseken, az intézkedést kiberbiztonsági megfontolásokkal indokolták. A cseh képviselőház vezetése ugyanakkor a képviselőknek is javasolta, hogy a kínai tulajdonú alkalmazást töröljék személyes számítógépeikről és mobiltelefonjaikról is. A kiber- és információs biztonságért felelős cseh nemzeti hivatal (NÚKIB) már korábban biztonsági kockázatnak minősítette a TikTokot, és használatának mellőzését javasolta az állami szerveknek és hivataloknak. "A képviselőház hivatala nagyon komolyan veszi a NÚKIB figyelmeztetését, ezért olyan műszaki és szervezési intézkedéseket foganatosítottunk, amelyek ezentúl megakadályozzák a TikTok alkalmazás használatát a képviselőház információs rendszerében. A képviselőknek és asszisztenseiknek is javasoltuk az alkalmazás mellőzését" - jelentette ki Martin Plísek.

A parlament felsőháza, a szenátus a NÚKIB figyelmeztetése alapján szintén arra szólította fel a szenátorokat és az alkalmazottakat, hogy hivatalos berendezéseiken ne használják a TikTokot. Mindkét parlamenti házban műszaki intézkedéseket is foganatosítottak, annak érdekében, hogy az alkalmazás semmi módon ne legyen használható a hivatalos informatikai rendszerekben. Hasonlón intézkedett az utóbbi napokban számos cseh állami hivatal és magáncég is. Andrej Babis volt miniszterelnök, az ellenzéki ANO mozgalom vezetője, parlamenti képviselő viszont néhány napja a közösségi hálózaton bejelentette, hogy saját fiókot nyitott a TikTokon. A hírügynökség érdeklődésére Andrej Babis azt mondta, hogy a TikTok alkalmazással egy külön számítógépen dolgozik, amelyet semmi másra nem használ.

A mexikói kabinet ugyanakkor jelezte, hogy nem fogja betiltani a népszerű programot. Ezt Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök közölte, aki hozzátette, hogy még akkor sem teszik meg ezt a lépést, ha egyre nagyobb az esély arra, hogy az Amerikai Egyesült Államokban bevezeti a tilalmat. Andres Manuel Lopez Obrador "teljes szabadságot" ígért, amikor a platformról kérdezték.

A kínai külügyminisztérium azt hangsúlyozta, hogy az USA nem mutatott be bizonyítékot arra, hogy a TikTok veszélyt jelentene a nemzetbiztonságra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • FICEK9 #4
  A CIA is biztos ezzel figyelte meg a nyugati vezetőket....jah, nem...akkor most mi is van? Egyik kutya másik eb.
 • zola2000 #3
  Kíváncsi vagyok a nyugati országok mit szólnának ha cserébe Kína is betiltaná ... hoppá
 • dyra #2
  Na mer aztán a keleti típusú országok hülyeségei nem azok?
 • jozsi031 #1
  A nyugati típusú országok hülyeségének a határa a csillagos ég!