SG.hu

345 millió eurós bírságot kapott a TikTok, mert nem védte meg a gyerekeket

Egy vizsgálat megállapította, hogy 2020 második felében a TikTok alapértelmezett beállítása nem védte meg a gyermekek fiókjait, ezért az ír adatvédelmi hatóság 345 millió eurós bírságot szabott ki rá. A TikTok nem ért egyet a döntéssel, különösen a bírság nagyságával.

Az Európai Unióban az ír adatvédelmi hatóság (Data Protection Commission, DPC) felügyeli a TikTok tevékenységét, mivel regionális központjuk Írországban található. Bejelentették, hogy a TikTokot 345 millió eurós bírsággal sújtották, mert megsértette a gyermekek személyes adatainak feldolgozására vonatkozó uniós adatvédelmi törvényeket. A DPC döntése három hónapot ad a vállalatnak a jogsértések orvoslására és hivatalos megrovást is tartalmaz.

A TikTok 2020 áprilisában vezette be a Family Pairing szolgáltatást, amely lehetővé teszi a felnőttek számára, hogy összekapcsolják fiókjaikat a gyermekfiókokkal a képernyőidő kezelése, a nem kívánt tartalmak korlátozása és a gyermekeknek szóló közvetlen üzenetküldés korlátozása érdekében. Azonban a DPC vizsgálata megállapította, hogy a TikTok nem ellenőrizte, hogy egy felhasználó valóban a gyermek felhasználó szülője vagy gyámja-e, amikor a "családi párosítás" funkcióval kapcsolódott, ráadásul az újonnan létrehozott 16 év alatti profilok alapértelmezés szerint nyilvánosak voltak, ami azt jelentette, hogy az interneten bárki megtekinthette őket. A TikTok nem tájékoztatta kellőképpen a gyerekeket ezekről az adatvédelmi kockázatokról, és olyan módszereket használt, amelyekkel a felhasználókat több személyes adatuk megadására ösztönözték.

A kínai tulajdonú rövid videós platform blogbejegyzésben közölte, hogy "tisztelettel" nem ért egyet a döntés több pontjával. "A határozatban megfogalmazott kritikák többsége már nem releváns a 2021 elején bevezetett intézkedéseink eredményeként" - írta a TikTok európai adatvédelmi vezetője, Elaine Fox. A TikTok 2021 elején végrehajtott változtatásai közé tartozott, hogy a 13 és 15 év közötti felhasználók számára a meglévő és az új fiókokat alapértelmezés szerint priváttá tette - írta Fox. Hozzátette, hogy még ebben a hónapban "elkezdjük bevezetni az újratervezett fiókregisztrációs folyamatot a 16 és 17 éves felhasználók számára", amely alapértelmezés szerint privát beállításokat fog tartalmazni. Adatvédelmi anyagaik frissítése egyértelműbbé fogja tenni a nyilvános és a privát fiókok közötti különbségeket.


A vizsgálat éve alatt a TikTok maga is több mint 7 millió olyan fiókot távolított el, amelyekről azt gyanították, hogy kiskorú gyerekekhez tartoznak. A tizenévesek körében hatalmas népszerűségnek örvendő platformot 13 éves kortól használhatják a gyerekek. Hiányzott azonban a korhatár-ellenőrzés, ami az olasz adatvédelmi hatóság aggodalmát váltotta ki. Olaszország - a német felügyeleti hatósággal együtt - kifogást emelt az ír szabályozó hatóság, a vizsgálatot vezető felügyeleti hatóság által kiadott korábbi határozattervezet ellen, keményebb fellépést követelve. Az Európai Adatvédelmi Biztos (EDPS) a múlt hónapban rendezte ezt a vitát a tagállami szabályozók között, az olaszokét nem, de a berlini kifogást befogadták, és ez szabaddá tette az utat az e heti bejelentés előtt, közel egy évvel Írország eredeti határozattervezete után.

Ez az első alkalom, hogy a ByteDance tulajdonában lévő TikTokot megrovásban részesítette a DPC. Egy másik vizsgálatot is indítottak a TikTok által Kínába továbbított személyes adatokkal kapcsolatban, valamint azzal kapcsolatban, hogy a TikTok betartja-e az uniós adatvédelmi jogszabályokat, amikor személyes adatokat továbbít az EU-n kívüli országokba. Márciusban a DPC közölte, hogy előzetes határozattervezetet készít a vizsgálatról. Az írországi székhelyű multinacionális vállalatokkal szemben 22 vizsgálat volt folyamatban 2022 végén. Áprilisban a TikTokot az Egyesült Királyságban is megbírságolták az adatvédelmi jogszabályok többszöri megsértése, többek között a gyermekek személyes adataival való visszaélés miatt.

A TikTok évek óta tűz alatt áll a ByteDance adatgyűjtési politikájával kapcsolatos aggályok miatt. Elnöksége idején Donald Trump betiltotta az alkalmazást nemzetbiztonsági fenyegetésre hivatkozva, azt állítva, hogy adatokat szolgáltatott a Kínai Kommunista Pártnak. India, Pakisztán, Indonézia és Banglades is aggályokat fogalmazott meg, a TikTok azonban mindig is tagadta, hogy lekötelezettje lenne a kínai kormánynak, hogy adatokat osztana meg a kínai kormánnyal, és hogy megfigyelést folytatna az alkalmazásán keresztül. A legutóbbi állítást a macskás eset nyilvánvalóan cáfolja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!