SG.hu

A francia szenátus nemzetbiztonsági fenyegetésnek minősítette a TikTokot

Kárhoztatják a kínai vezetést, és mivel a TikTok Franciaországban stratégiai befolyással bír, ezért szerintük be kellene azt tiltani.

A francia szenátus által közzétett 183 oldalas jelentés a Tiktok taktikájáról szól, és abban "nyilvánvaló kockázatokat" állapítanak meg, miszerint Kína a Tiktokot a "kognitív hadviselés" eszközeként használja. Felhánytorgatják, hogy a cég nem teljesíti az EU általános adatvédelmi rendelete (GDPR) szerinti kötelezettségeit, mivel hatalmas mennyiségű adatot gyűjt, amelyek felhasználása átláthatatlan. "A TikTok stratégiája az, hogy kifelé átláthatónak tűnik, de abban a pillanatban, hogy felteszünk egy kérdést, minden átláthatatlan" - mondta ma Claude Malhuret szenátor, a jelentés előadója. "A ByteDance és a TikTok minden szinten függ Kínától: technikai, tőke, politikai és jogi szinten" - tette hozzá Malhuret.

A ByteDance a TikTok anyavállalata, amely hivatalosan a Kajmán-szigeteken székel. Míg a platform tisztviselői azt állítják, hogy ez elég bizonyíték arra, hogy semmi közük a kínai hatóságokhoz, a szenátorok szerint a történet ennél bonyolultabb. Megállapították, hogy a ByteDance tőkéjének egyötöde egy kínai állampolgár, Zhang Yiming kezében van, aki kisebbségi részesedése ellenére valószínűleg a vállalat teljes működését irányítja. Ez az irányítás annak köszönhető, hogy a vállalat "változó érdekeltségű vállalkozásként" (VIE) működik, ami lehetővé teszi a kisebbségi részvényes számára, hogy a vállalat mindennapjai felett ellenőrzést gyakoroljon. Ráadásul minden szabadalmat a ByteDance kínai egységén keresztül nyújtanak be, amely végső soron "kínai irányítás alatt áll", és a TikTok France-nak szüksége van a kínai hozzájárulásra a technikai műveletekkel kapcsolatban - áll a jelentésben.

A jelentés szerint a TikTok jól illeszkedik Kína szélesebb körű, a nyugati narratíva befolyásolására irányuló erőfeszítéseibe. "Hszi Csin-ping rezsimje többször is bebizonyította, hogy vasököllel ellenőrzi a technológiai ökoszisztémát" - mondta Marc Faddoul szakértő a bizottságnak. A jelentés egy négy hónapig tartó vizsgálat eredménye, amelynek keretében Jean-Noël Barrot digitális minisztert is meghallgatták. A jelentés 21 ajánlást eredményezett, amelyek közül a legfontosabb az alkalmazás 2024 elejéig történő teljes felfüggesztése lenne, ha a TikTok nem küld a szenátoroknak további információkat a cég pénzügyi összetételéről és adatkezeléséről.


"Néhány ország nemzetbiztonsági kockázatok miatt felfüggesztette a TikTok működését" - mondta Malhuret, aki szerint Franciaországnak és az EU-nak sem kellene visszariadnia attól, hogy szükség esetén ugyanezt tegye. "Az Európai Bizottságnak volt egy vizsgálata a TikTok potenciális veszélyeiről" - tette hozzá. Az alkalmazás-tilalom az uniós intézményekben és több európai nemzeti közigazgatásban, köztük Franciaországban is érvényben van a munkával kapcsolatos eszközökre vonatkozóan. Emellett ki kell terjeszteni a parlamenti képviselők számára "létfontosságú" stratégiai ágazatokra is, a távközléstől az energián át az egészségügyig.

A jelentés felszólítja a TikTokot, hogy kössön "tisztességes" megállapodást a professzionális tartalomszolgáltatókkal és művészekkel, vessen véget a jelenlegi "szellemi kalózkodásnak", és fizesse ki nekik a jogdíjakat. Végül a francia szenátorok elvárják, hogy az alkalmazás tegyen többet a kiskorúak védelme érdekében, és alkalmazzon megfelelő szűrőmechanizmusokat, hogy elkerülhető legyen a kiskorúak általi használat és az olykor "mélyen szexuális tartalmaknak" való kitettség. Bár az alkalmazás alsó korhatára 13 év, a jelentés szerint a francia 12 évesek 63%-a használja az alkalmazást. Franciaországban 22 millió felhasználó van, akik közül 15 millió aktívnak tekinthető. Világszerte a 18 év alatti TikTok-felhasználók naponta alig két órát töltenek a videómegosztó alkalmazáson.

A Tiktok közölte, hogy nem ért egyet a jelentés megállapításaival, amelyek szerintük a szenátorok "tévképzetein alapulnak".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #5
    Ha annyire zavarja oket a szex akkor tlltsak be az internetet. Ahhoz persze gyavak lennenek.
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    A pornográf tartalmak elleni harc teljesen felesleges energia és pénzpazarlás.
  • zola2000 #3
    A többi érvük még esetleg érthető de ez nem biztos hogy megfelelő ok hogy a TikTokot betiltsák.
  • zola2000 #2
    Nem vagyok biztos benne hogy a szexuális tartalmaknak való kitettség hatása annyira üldözendő, mert

    https://www.psychologytoday.com/us/blog/all-about-sex/201601/evidence-mounts-more-porn-less-sexual-assault

    Ilyen szempontból a kamaszok sem működnek máshogy. Illetve ilyen tartalmak a youtubeon/facebookon is ugyanúgy vannak, szóval akkor tiltsák be azokat is?
  • Kissssss0 #1
    amikor egy kormány megízleli a cenzúra izét... azt már csak vérrel lehet leszoktatni, csak tudnám hogy hol vannak azok a bizonyos "fÉkEk És ElLeNsÚlYOk" ilyenkor ott nyugaton.