Berta Sándor

Skóciában is száműzik a hivatali eszközökről a TikTokot

London példáját követi Skócia is, a kínaiak szerint politikai döntésről van szó.

A brit kormány a múlt héten csütörtökön megtiltotta a TikTok használatát a hivatali eszközökön. A döntéshozók attól tartottak ugyanis, hogy a felhasználói adatok a kínai kormány kezébe kerülhetnek, aláásva ezzel a nyugati biztonsági érdekeket. Most a skót parlament "nyomatékosan azt tanácsolta" a helyi parlamenti képviselőknek, hogy biztonsági okokból távolítsák el a készülékeikről a népszerű alkalmazást. Elektronikus levélben küldték ki a politikusoknak és a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájának számító Holyroodhouse-palota személyzetének azt a javaslatot, hogy távolítsák el a TikTokot minden olyan eszközről, amely hozzáférhet a skót parlament informatikai rendszereihez. A lépésre azután került sor, hogy a brit kabinet bevezette a hasonló tilalmat.

Alan Balharrie, a digitális szolgáltatásokért felelős skót vezető a következőket írta: "A Nemzeti Kiberbiztonsági Központtal folytatott megbeszéléseket követően határozottan azt tanácsoljuk minden képviselőnek, képviselői alkalmazottnak, parlamenti alkalmazottnak és vállalkozói alkalmazottnak, hogy távolítsa el a TikTokot minden olyan eszközről, amelyet jelenleg a skót parlament informatikai rendszereihez való hozzáférésre használnak. Ez magában foglalja a személyes és az SPCB által kiadott készülékeket is. Ezt a tanácsot elővigyázatosságból és a jelenleg rendelkezésünkre álló legjobb információk alapján adjuk, tekintettel a TikTok által az eszközökről gyűjthető információkkal kapcsolatos aggályokra. Ezt a tanácsot arányosnak és szükségesnek tartjuk a jelenlegi helyzet ismeretében. Továbbra is kapcsolatban maradunk kiberbiztonsági partnereinkkel, köztük a Nemzeti Kiberbiztonsági Központtal és ezt a tanácsot folyamatosan felülvizsgáljuk."

Kína londoni nagykövetségének szóvivője leszögezte: a TikTok hivatali használatának betiltásáról hozott kormánydöntések mögött nem tények, hanem politikai indíttatások állnak. Az illetékes szerint a határozat megingatja a nemzetközi közösség által a brit üzleti környezetbe vetett bizalmat, és végső soron Nagy-Britannia saját érdekeinek árt. "Arra biztatjuk Nagy-Britanniát, hogy tartsa tiszteletben a tényeket, tartsa magát a piacgazdaság szabályaihoz, óvakodjon a nemzetbiztonság koncepciójának túlterjeszkedő értelmezésétől, biztosítson igazságos, átlátható, diszkriminációtól mentes üzleti környezetet a külföldi vállalatoknak" - fogalmazott közleményében Kína londoni nagykövetségének szóvivője.

A TikTok használatát az elmúlt hetekben az amerikai, a kanadai és a belga kormány, valamint az Európai Bizottság is korlátozta állami tisztviselők részére. A TikTok működtetője ugyanakkor rendszeresen cáfolja, hogy az alkalmazáson tárolt adatokat hozzáférhetővé tenné a kínai kormány számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #1
    Egyre több tiltás lesz.