SG.hu

Az EU orosz propa­gan­da terjesztésével vádolja Elon Muskot

Az EU szerint az X (Twitter) nem is próbálta meg lassítani a dezinformáció internetes terjedését, és ezzel Elon Musk vállalata jelentős szerepet játszott abban, hogy az Ukrajnával kapcsolatos orosz propaganda több emberhez jutott el, mint a háború kitörése előtt - derül ki az Európai Uniót irányító Európai Bizottság tanulmányából.

A szabadon letölthető 74 oldalas kutatás megállapította, hogy annak ellenére, hogy a legnagyobb közösségi médiavállalatok - köztük a Meta - önként vállalták, hogy fellépnek az orosz propaganda ellen, addig a Twitteren az Ukrajnával kapcsolatos orosz dezinformáció virágzott. Az elmúlt egy évet áttekintő tanulmány szerint ha a pár napja hatályba lépett digitális szolgáltatásokról szóló EU-törvény korábban születik meg, a dezinformáció és a gyűlöletbeszéd korlátlan terjedésének twitteres engedélyezése megsértette volna azt. "2022 folyamán a Kreml-közeli közösségi média fiókok közönsége és elérhetősége Európa-szerte jelentősen megnőtt. A Kreml-közeli fiókok elérése és befolyása 2023 első felében tovább nőtt, különösen a Twitter biztonsági előírásainak lebontása miatt" - állapította meg a tanulmány.

Az EU sokkal agresszívebb szabályozási megközelítést alkalmaz a kormányok által támogatott dezinformációval szemben, mint az Egyesült Államok. A digitális szolgáltatásokról szóló törvény előírja a legnagyobb közösségi médiavállalatok számára, hogy értékeljék a hamis információk kockázatát, állítsák le a legrosszabbak algoritmusok általi erősítését, és vessék alá őket moderátori ellenőrzésnek. Az orosz állami médiával szembeni európai szankciók arra késztették a YouTube-ot és más platformokat, hogy betiltsák az RT-t, a korábban Russia Today néven ismert orosz hírcsatornát, amely egykor az egyik legnézettebb csatorna volt.

A tanulmány bizonyíték arra, hogy szükség volt a törvényre; Thierry Breton uniós biztos már májusban arra figyelmeztette a Muskot, hogy van mit tennie, hogy elkerülje a DSA alapján kiszabható potenciálisan súlyos bírságokat. A kutatást a Reset nonprofit elemzőcsoport végezte, amely a digitális platformok nagyobb felügyeletét szorgalmazza. A Reset a vállalatok által tárolt adatokhoz való teljes hozzáférés hiányában - ezeket az adatokat az új törvény értelmében most már hozzáférhetővé kell tenni - nyilvános információkra támaszkodott, például arra, hogy a problémás tartalom hány interakciót váltott ki olyan emberekből, akik nem követték az azt közzétevő fiókot.

Persze nem az X az egyetlen platform, amely sikertelen volt az orosz propaganda terjedésének megállításában, az Instagram, a Telegram és a Facebook is kritikát kapott. "Abszolút számokban kifejezve továbbra is a Kreml-barát fiókok érik el a legnagyobb közönséget a Meta platformjain. A Kreml által támogatott fiókok közönségének mérete több, mint háromszorosára nőtt a Telegramon. A felhasználói értesítési rendszerek több közép- és kelet-európai nyelven végzett ismételt tesztjei során megállapítottuk, hogy egyik platform sem alkalmazta következetesen a szolgáltatási feltételeit". - írja a tanulmány. Felix Kartte, a Reset vezető tanácsadója kiemelte, hogy a számtalan propagandakampányban általános volt a gyűlöletbeszéd, erősítették a szélsőségeseket és potenciálisan befolyásolták a jövő évi európai választásokat.


Az orosz propagandisták Orbán Viktor mondatait is terjesztették

A kutatók szerint a törvény és a közösségi médiavállalatok nem voltak felkészülve egy olyan típusú teljes információs háborúra, mint amilyet Oroszország az állami tulajdonú hivatalos fiókok, hozzájuk kapcsolódó fiókok és mások között zajlik. Az orosz érdekeltségek Telegram-csatornákon hangolták össze az önkéntesek által végrehajtott akciókat, például egyidejűleg rakták ki a posztokat, hogy manipulálják a népszerű tartalmakat erősítő algoritmusokat. Tömegesen hamisan vádoltak meg Ukrajna-párti fiókokat a platform szabályainak megsértésével, hogy azokat felfüggesszék, míg másokat fenyegetésekkel félemlítettek meg. A propagandisták egyik kulcsfontosságú technikája az volt, hogy először a kisebb forgalmú, nem szabályozott helyeken tettek közzé üzeneteket, majd ezeket a bejegyzéseket népszerűbb csatornákon elhelyezett linkekkel népszerűsítették.

"Egyetlen közösségi média platform sem vezetett be olyan irányelveket, amelyek az összes vagy akár a legtöbb Kreml által működtetett fiókkal foglalkoznának" - írták. "Emellett a platformok alapvetően figyelmen kívül hagyták a platformok közötti összehangolt kampányokat". Bár a vizsgálat fő időszaka 2022 volt, "a Kreml-párti fiókok elérhetősége 2023 januárja és májusa között nőtt, és az átlagos elkötelezettség 22 százalékkal emelkedett az online platformokon" - állapította meg a Reset. "Ez a megnövekedett elérés azonban nagyrészt a Twitternek köszönhető, ahol az elkötelezettség 36 százalékkal nőtt, miután Elon Musk vezérigazgató úgy döntött, hogy feloldja a Kreml által támogatott fiókokra vonatkozó korlátozásokat, azzal érvelve, hogy 'minden hír bizonyos fokig propaganda'."

Musk 2022 júniusában kivonta közösségi médiaplatformját a dezinformáció elleni küzdelemre vonatkozó, széles körben elterjedt önkéntes magatartási kódexből, enyhített a tartalmi szabályokon, valamint csökkentette a moderátorok létszámát. Musk tulajdonlása alatt a vállalat levetette az RT és más, Kreml által ellenőrzött fiókokhoz csatolt, államilag támogatott médiát jelölő címkéket. A propagandisták fizettek a platform kékellenőrző hitelesítési programjáért is, hogy a posztjaik jobban feltűnjenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kotomicuki #15
  A zeu nem önmagától ilyen ostoba: "csupán" a zurai parancsait teljesíti, akár a saját, mára már általa (is) eléggé elnyomott és mellőzött népei kárára is.
  Az energiahordozók árát is pont, hogy a rabtartóinknak állt érdekében ennyire megnövelni, mert máskülönben számukra is veszteséges volna a semmiérő palagázuk ránk erőltetése - és piacot sem tudtak volna szerezni az áruiknak, ha a megtöbbszöröződött energiaárak és a munkások reálbérének csökkentései miatt csődbe nem megy a zeu gazdasága.
  Keményebb kiállást és nyíltabb beleszállást az általuk kiprovokált háborúba meg ne akarjál, mert az pár száz év atomjégkorral helyettesítené a mostani, álságos klímaőrületet.

  A matek meg nagyon egyszerű: ha nem piszkálják és provokálják az orosz atomnagyhatalmat, már az ezredforduló előtt sem - ők ismerték be, vagy derült róluk ki utólag többször is, nem csak az orosz állítja ezt - , akkor nincs ez a konfliktus, amin halálra keresi magát pár ember, miközben milliók vesztik el az egzisztenciájukat és az életüket. (Kínában is a végtelen mohóságuk lett a vesztük: tetszett nekik az akkor még szinte ingyenes munkaerőn szerzett extrahaszon, miközben tapsoltak annak is, hogy a kínai állam állja a költségek nagyobbik részét..., pár, akkor még semmiségnek ható kitétellel, amiket ormányunk és pártunk vmiért nagyon nem hajlandó nálunk is bevezetni, csak a tőlünk elorzottból egyből ráfizetni, mint az eleve vesztesnek születettek - amiért úgy bán(hat)nak velünk, ahogy.)
 • Dodo55 #14
  Az orosz fél is aljas propagandát tol, csak azt nem értem, hogy az EU hogy lehet annyira ostoba, hogy azt hiszi attól lesz jobb náluk, hogy ugyanúgy a szintjükre süllyed és egyfajta ellenpólust, vagy inkább tükörpólust alkot hasonlóan vagy akár még jobban ellentmondásos és a mifelénk manapság leginkább hirdetett értékek tekintetében kifejezetten képmutató módszerekhez folyamodva, mintsem hogy különb próbálna lenni és az egész fölé emelkedve, a hullámokat maga alatt elegánsan átengedve, esetleg még meg is lovagolva kezelné a helyzetet?

  Pl. én nem gazdasági szankciókat vetettem volna ki, ellenben kiadtam volna egy nyilatkozatot a háború kitörésekor, hogy "A gázotok, kőolajatok számunkra élet-halál kérdése, ahogy számotokra is az általunk ezekért fizetett deviza, így csináljatok bármit, nem a mi dolgunk, nem akarunk beleavatkozni, ellenben ha az ellátásbiztonságunk veszélybe kerül, akár az árak tekintetében, akár az infrastruktúra működésének biztonsága tekintetében, nem érdekel melyik háborúzó fél cselekedete miatt, de nyilvánvaóan a háború ténye miatt, akkor másnap a 27 tagállam összevont katonai erejével megyünk és biztosítjuk az infrastruktúrák kulcsfontosságú elemeinek felügyelet alá vonásával a zavartalan működésüket. Előre szóltunk és nem támadó, hanem megelőző-védekező célzattal fogjuk tenni, úgy tekintve, hogy a ti képességeitek elégtelenné váltak a kiemelt fontosságú közös európai-orosz üzleti érdekek védelmére és ebben szövetségesetekként segítőleg kell fellépnünk, tehát még ha a határaitokat át is lépjük, amennyiben ennek ellenére váratlan mód ellenségesen lépnétek fel velünk szemben, akkor azt a NATO elleni támadásnak tekintjük."

  Ismerve a háború mostanra kialakult állását könnyen lehet, hogy így pár napig sem tartott volna...

  És tényleg azt kéne itt megérteni, hogy ha beállsz valamivel szemben, akkor ott kezdésnek te magad már alá is vetetted magadat a másik szabályainak. Helyette vagy neked kell még időben kezdeményezned, vagy pedig közvetlen konfrontációt megelőzően a másik fölé (más nézőpontból esetleg háta mögé) kell tudnod emelkedni. Máskülönben ez lesz, ahol most tartunk. Gyalázat. A világ két felének megint nincs jobb dolga, mint hogy a sajátjait gyötörve a másikat próbálja meg aprítani, ahelyett, hogy egymást segítenék a fajunk további fejlődését szolgálva...
 • bdzsana #13
  Pontosan, de talán Törökország mégjobb példa, ahol közel 90%-os infláció volt, meg egy óriási földrengés rengeteg halottal, és az évek alatt adóformájában befizetett földrengés kártérítésekre elvileg "féltretett" pénz meg nem volt meg. De olyan erős a progapaganda hogy képesek voltak ugyanezt megszavazni. Iszonyatos ereje van a propagandának és ezzel nagyon komolyan foglalkozni kell mégha ez néhány embernek nem is tetszik.
 • bdzsana #12
  Ja és fejtsd ki nekem pontosan mit is jelent az "EU gyengítése"?

  Kormányok gyengítése álhírekkel, széslőségek, szélsőséges EU szekptikus pártok, álhírportálok pénzelése, EU ellenes hangulat keltése szintén álhírekkel és csúsztatásokkal EU/NATO szkepticizmus erősítése, ezáltal az egység bontása, komolyan miért kell ezt egy felnőtt embernek kifejteni, már ha felnőtt vagy egyáltalán.
 • Cat #11
  "Miért tekinted gyerekeknek az EU lakosságát"
  Szerintem a magyarországi közelmúlt tökéletesen mutatja, hogy a propaganda működik, kormányozni nem is kell, elég évi 2-300 milliárd forintból azt harsogni minden fórumon, hogy mi megyünk jó irányba, és a többiek csinálják rosszul, akik szembejönnek az autópályán.
 • peterx #10
  Kérlek hagyd meg a jogot nekem, hogy eldöntsem kinek és minek hiszek. Felnőtt ember vagyok el tudom dönteni. Ha ésszerűbbnek tartom az orosz "propagandát" és az ő álláspontjukat tartom helyesnek akkor annak fogok hinni. Minden jogom megvan az információ hozzáféréséhez, senki EU nem gátolhat meg benne semmilyen eszközzel (pl. rt.com blokkolás) ha már olyan fene nagyon büszkék a szólásszabadságra! Ha meg nincs szólásszabadság akkor ne hazudják a képembe hogy ők a megtestesítői, hanem vallják be, hogy csak egy szaros diktatúra az EU is a "gyűlöletbeszéd" törvényeivel..

  Plusz ezt nem csak oroszok csinálják hanem majdnem minden ország titkosszolgálata, csak van amelyik jobban elfedi hogy befolyásolni akar téged.. sőt, hogy mondjak még egy újdonságot sima hacker csoportok is csinálják akik nem kötődnek szorosan országokhoz, hanem saját meggyőződésből vagy haszonszerzés céljából.

  Ja és fejtsd ki nekem pontosan mit is jelent az "EU gyengítése"? Hogy esetleg az emberek nem az ukrán propagandának hisznek hanem az orosznak? Miért tekinted gyerekeknek az EU lakosságát akiknek nincs józan ítélőképessége és csak befolyásolandó bábuk akiket a nagy testvérnek kell megóvni?
  Utoljára szerkesztette: peterx, 2023.09.06. 11:50:35
 • bdzsana #9
  "Ez nem az EU hatásköre"
  Ha ezt Oroszország szervezetten csinálja azzal a céllal, hogy a propagandát terjessze és az EU-t gyengítse már pedig úgy csinálja akkor de mindkettő hatásköre. Az egy másik dolog mi az egyéni felelősség benne, de ha nem egyéni eset hanem szervezetek vadásznak a sebezhetőségekre a platformon azzal a céllal, hogy az EU-t gyengítsék, embereket befolyásoljanak akkor ne mond már hogy az EU-nak és platformoknak ezzel nincs dolga. A feltörés persze egy dolog,de anélkül is lehet fake profilokat gyártani és trollfarmokról ontani a propagandát.

  Nem értem hogy ezt hogy nem lehet felfogni, hogy ez egy valós veszély. Ez egy fegyver ráadásul igen hatásos amire kell reagálni.
  Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2023.09.06. 11:06:03
 • peterx #8
  Ez nem az EU hatásköre, de még csak nem is Facebook-é.. a feleséged figyeljen jobban oda, hogy ne lépjen be idegen helyeken és/vagy válasszon erősebb jelszót.
 • bdzsana #7
  propaganda pl az hogy a feleségem reggel arra lett figyelmes hogy van vagy 400 értesítése facebookon és a nevében német cikkek alá németül oroszpárti kommenteket irogatott valaki.
 • Kissssss0 #6
  ma már minden ruszki propinak számít ami az ukrik vagy a bandera hívő szélsőségeseik ellen szollal meg, érvel, vagy próbál meg véleményt nyilvánítani.