SG.hu

Elon Musk kivenné a fiókok blokkolásának funkcióját

Az X (Twitter) milliárdos tulajdonosa a szólásszabadság abszolutistájaként jellemzi magát, de kritikusok szerint megközelítése felelőtlen.

Az X közösségi médiavállalat - korábbi nevén a Twitter - eltávolít egy védelmi funkciót, amely lehetővé teszi a felhasználók számára más fiókok blokkolását - közölte a tulajdonos Elon Musk, ami egy újabb ellentmondásos lépés tőle. Az X blokkoló funkciója lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy bizonyos fiókokat korlátozzon abban, hogy kapcsolatba lépjenek vele, lássák a posztjait vagy kövessék őt. "A blokkolást mint funkciót törölni fogjuk, kivéve a közvetlen üzeneteket" - mondta Musk a platformon közzétett bejegyzésében. Elmondta, hogy az X megtartja a némítás funkciót, amely lehetővé teszi, hogy egy felhasználó ne láthasson meghatározott fiókokat, de a blokkolással ellentétben nem figyelmezteti a másik fiókot a műveletre.

A bejelentést a felhasználók szinte egyöntetű visszatetszéssel fogadták, mert a némítás és a blokkolás nagyon eltérő funkciók. Míg a blokkolás korlátozza a többi felhasználótársat a fiókkal való interakcióban, annak megtekintésében és követésében, addig a némítás egyszerűen csak elrejti a bejegyzéseket az ő adatfolyamukból. A felhasználók nem értesülnek arról, hogy elnémították őket. A blokkolás sok felhasználó számára egyre fontosabb funkcióvá vált, mivel az idővonalukon egyre több spam jelenik meg. Visszajelzések szerint egyes felhasználók blokkolni kezdték az X Blue/Twitter Premium fiókokat is, mivel a rendszer az ő válaszaikat kezdte előnyben részesíteni a nem fizető felhasználókkal szemben. Számos közszereplő is támaszkodott a funkcióra, mint a zaklatások eltávolításának módszerére a feedjükből.


Amióta Musk átvette a Twitter irányítását kutatók a gyűlöletbeszéd és az antiszemita tartalmak növekedését tapasztalták a platformon. Egyes kormányok azzal vádolták a vállalatot, hogy nem tesz eleget a tartalmak moderálása érdekében. Még nagyobb probléma, hogy mind az Apple, mind a Google webáruháza irányelveiben kinyilvánítja a felhasználók védelmét. Az Apple szerint a felhasználók által generált tartalmat tartalmazó alkalmazásoknak rendelkezniük kell a visszaélő felhasználók blokkolásának lehetőségével. A Google Play Store szerint pedig az alkalmazásoknak lehetőséget kell biztosítaniuk a felhasználók által generált tartalmak és felhasználók blokkolására.

Azt még nem tudni, hogy a funkció mikor tűnik el, sőt, az sem lenne az első eset, hogy Musk valaminek a bevezetése előtt visszakozna. Például alig egy nappal azután, hogy bejelentette a szolgáltatás világos módjának eltávolítására vonatkozó terveket, a vezető kijelentette: "Sokan kérték, hogy tartsuk meg a világos módot, így meg is fogjuk, de az alapértelmezett sötét lesz, a másik pedig törlésre kerül".

A témában megszólalt Bill Clinton volt titkárnője, Monica Lewinsky zaklatásellenes aktivista, aki támadások célpontjaként az X-et arra szólította fel, hogy tartsa meg az "emberek online biztonságát szolgáló kritikus eszközt". Linda Yaccarino vezérigazgató megvédte Musk lépését. "A felhasználóink biztonsága az X-en az első számú prioritásunk. És valami jobbat építünk, mint a blokkolás és a némítás jelenlegi állapota. Továbbra is várjuk a visszajelzéseket" - tette közzé Yaccarino. A vállalat emellett azt is közölte, hogy Musk a termék- és mérnöki csapatokat fogja vezetni, míg Yaccarino az összes többi csapatot, beleértve a jogi és az értékesítési csapatot is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ENVE #4
    Semmi szükség olyan gyökerekre, akik kommentek tömegével zaklatnak embereket.
  • DeviloftheHell #3
    vagy arról hogy bögnek mint a fürdös k.... ha valaki ir nekik némi igazat
  • Vanek úr #2
    Én annak örülnék, ha bevezetne minden ilyen sz@rt, aztán végre leszoknának az emberek a használatáról. Tuti megoldás lenne. :)
  • Tetsuo #1
    Lassan olyan lesz, mint egy fórum 20 évvel ezelőttről! Durva, mindmeghalunk.