SG.hu

Az Intel már látja a fényt az alagút végén

A cég váratlanul erős negyedéves jelentése fordulatot jelez a PC-eladások süllyedésében, aminek az egész ágazat örül. Az Intel eredményei 3,2%-kal emelték az AMD és 2,3%-kal az Nvidia részvényeit, míg a Qualcomm 2,6%-kal lépett előre.

Az Intel részvényei pénteken mintegy 7 százalékkal emelkedtek, mert a chipgyártó váratlanul erős negyedéves jelentést tett közzé. A meglepetésszerűen magas második negyedéves nyereség, valamint az erős eredmény- és árrés-előrejelzések azt sugallják, hogy a személyi számítógépek piacának visszaesése a végéhez közeledik, ami az egész chipszektor részvényeinek emelkedését váltotta ki. Az Intel piaci értéke a jelenlegi 37 dolláros árfolyamon számolva mintegy 10 milliárd dollárral nőhet. Ez máris magasabb, mint a Wall Street 35 dolláros medián célértéke, és legalább 21 brókercég emelte meg a részvényre vonatkozó árcélját. "Az Intel fordulat végre bekövetkezett" - mondta Glenn O'Donnell, a Forrester kutatási igazgatója, aki "sokkal jobb negyedéveket vár az Intel és a legtöbb más chipgyártó számára".

Bár az Intel az amerikai chipipar egyik titánja, a PC-piac visszaesése és az adatközpontok piacán tapasztalható kemény verseny miatt mind az árrés, mind a piaci érték tekintetében lemaradt az olyan riválisoktól, mint a tajvani TSMC és az Nvidia. Bár az Intel részvényei a kemény 2022-es év után idén 30%-kal emelkedtek, ez elhalványult az Nvidia több mint háromszoros emelkedéséhez képest, amely májusban "történelmi" előrejelzését követően az első olyan chipgyártó lett, amelynek piaci értéke májusban elérte az egybillió dollárt. Ez azonban nagyrészt a mesterséges intelligencia virágzó piacának volt köszönhető, amelyből az Intel kimaradt, mivel a grafikus processzorok és más MI-specialista chipek terén - amelyek a ChatGPT mögött álló technológiát hajtják - csekély a cég jelenléte.

Más chipgyártók, köztük a Samsung eredményjelentései is azt mutatták, hogy az okostelefonok és a PC-k piacán tapasztalható lejtmenet megszűnőben van, de az MI-iparágon kívüli ügyfelek keresletének kilátásai továbbra is borúsak. Az Intel adatközpont üzletága 15%-kal zsugorodott a legutóbbi negyedévben, és Pat Gelsinger vezérigazgató szerint a szerverchipek piacán tapasztalható nyomás az év második feléig fennmarad. Hozzátette, hogy az Intelnek most annyi ügyfélmegrendelése van, hogy 2024-ig legalább 1 milliárd dollár értékben el tudja adni a chipjeit. Úgy véli, az adatközpontok chipeladásai a harmadik negyedévben szerényen visszaesnek, mielőtt a negyedik negyedévben helyreállnának.

Gyakorlatilag mindenfajta chipágazat - okostelefonok, PC-k és adatközpontok - zsugorodott idén, mivel a gyenge világgazdaság, a magas infláció és az emelkedő kamatlábak közepette mind a vállalati ügyfelek, mind a fogyasztók visszafogják a kiadásokat. A világ legnagyobb chipvásárlójának számító Kína lassú fellendülése szintén rontja az általános kilátásokat. Ez példátlan túlkínálatot eredményezett a szilicíumlapkákból, ami a világ két legnagyobb memóriachipgyártójának, a Samsungnak és az SK Hynixnek rekordösszegű, 12 milliárd dolláros első félévi működési veszteséget okozott. A túlkínálat főként a termeléscsökkentéseknek köszönhetően elkezdett enyhülni: a PC-szállítások csökkenése 11%-kal mérséklődött a júniusi negyedévben, az előző két negyedévben pedig 30%-os visszaesés volt - derült ki a Canalys technológiai elemzőcég adataiból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kotomicuki #1
    Hát, amíg a tőzsde az elsődleges az ügyfelek helyett, addig az a fény a vonaté lesz az alagút végén...

    Azért zsugorodik minden piac, mert a fizetőképes kereslet mind számban, mind vásárlóerőben "zsugorodik" és ha nem térnek vissza, globálisan a munkavállalók érdemi megfizetéséhez, akkor ez a folyamat csak fokozódni fog.