SG.hu

Az Intel szorosabbra vonná a kapcsolatát az ARM-mel

Tőzsdére lép az ARM, és az Intel komoly szeletet akar magának a cégből. 8-10 milliárd dollár tőkét vonnának be az amerikai technológiai tőzsdén, a Nasdaq-on.

Az Intel állítólag tárgyalásokat folytat arról, hogy más potenciális nagy támogatókkal együtt kulcsbefektető legyen az ARM közelgő nyilvános részvénykibocsátása során. A brit chiptervező részvényeinek tőzsdei bevezetését (IPO) sokan az év egyik legnagyobbjának jósolják, nem utolsósorban azért, mert a jelenlegi tulajdonos, a SoftBank 30 és 70 milliárd dollár közötti értékelést céloz meg az ARM számára. A cég május elején nyújtotta be a tőzsdei bevezetés iránti kérelmét az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelethez, de a tőzsdei bevezetés tényleges időpontja még mindig bizonytalan, a legegyértelműbb előrejelzések szerint az év vége előtt bármikor sor kerülhet.

Az ARM által a tőzsdei bevezetés kapcsán megkörnyékezett nagyobb nevek között élen áll az Intel, amely szívesen vállalna vezető szerepet a részvények jelentős részének megvásárlásában, és segítene felkelteni a többi befektető érdeklődését. Ezek a tárgyalások - csakúgy, mint a többi befektetővel folytatott tárgyalások - még korai szakaszban vannak, és lehet, hogy nem lesz belőlük semmi. Az Intel nem kommentálta a pletykákat és a spekulációkat, az ARM pedig nem kívánt nyilatkozni. A befektetésről szóló döntés csak augusztusban születik majd meg, és ez nem vonna maga után szabályozói ellenőrzést.

Az Intel neve már korábban is felbukkant az ARM tulajdonlásával kapcsolatban: tavaly felmerült, hogy az ARM technológiáját termékeikben használó cégek konzorciuma összefoghatna, hogy felvásárolja a céget, és semlegesen, vagy legalábbis egyetlen chipgyártó cég kezén kívül tartsa azt. Úgy tűnt, hogy a Qualcomm áll az élre ebben a kérdésben, mondván, hogy érdekli az ARM-ba való befektetés. Nemrég Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója szintén azt mondta egy vállalati rendezvényen, hogy szívesen részt venne bármilyen konzorciumban, amely az ARM megvételét tűzné ki célul. Érdekesség, hogy az ARM tavaly év végén az Intel és a Qualcomm korábbi vezetőit is bevette az igazgatótanácsába.

Az ARM terveit a világ legtöbb nagy félvezetőgyártó vállalata használja chipek előállítására, és még nem világos, hogy egy vagy több ilyen vállalat befektetése milyen hatással lenne a cég kereskedelmi kapcsolataira. Az biztos, hogy nem ritka egymás beperlése az ágazatban, például nemrég az ARM bíróságra vitte a Qualcommmot, amelyet azzal vádol, hogy megszegte a CPU-mag technológiára vonatkozó licenceket, amelyeket akkor szerzett meg, amikor 2021-ben felvásárolta az ARM másik licenctulajdonosát, a Nuviát. A Qualcomm visszavágott, azt állítva, hogy ez az ARM azon lépésének része, hogy megváltoztassa licencelési modelljét, hogy az eszközgyártóknak a végtermékek összértéke alapján számolhasson fel díjat, ahelyett, hogy a chipgyártóknak licenceli a terveket.

De bárki is szerez részesedést az ARM-ben a tőzsdei bevezetés során, az irányító tulajdonos továbbra is a SoftBank marad. A vállalat kijelentette: "Az ARM a tervezett tőzsdei bevezetés befejezését követően is SoftBank Group leányvállalata marad." Ez összhangban van azokkal a tavalyi jelentésekkel, amelyek szerint a SoftBank a tőzsdei bevezetés után is meg kívánja tartani az ellenőrző részesedést a chiptervezőben, és csak pénzt akar szerezni a kisebbségi részesedés befektetőknek történő eladásából. Mindez azért történik, mert a SoftBank eredeti terve, miszerint az ARM-et a GPU-kat gyártó Nvidiának adja át, tavaly meghiúsult a különböző nemzeti szabályozó hatóságok intenzív vizsgálata miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!