Berta Sándor

Olasz­országban épülhet fel az Intel új gyára

Ehhez az olasz kormánynak több milliárd euróval kell támogatnia a céget, de egész Európa nyerhet vele.

A Reuters két bennfentesre hivatkozva arról számolt be, hogy az Intel új gyára(ka)t épít Olaszországban ötmilliárd euróért. A két szóba jöhető régió Piemont és Veneto, mindkettő az európai uniós tagállam északi részén található. Olaszország akár a teljes beruházás 40 százalékát is finanszírozni fogja. Az ügyben a két fél augusztus végén köthet megállapodást, ezen dolgozik Mario Draghi leköszönő miniszterelnök kormánya. A cél az, hogy az egyezséget augusztus végéig tető alá hozzák, ugyanis szeptember 25-re előrehozott választásokat terveznek. Az információkat egyelőre sem Draghi hivatala, sem az Intel nem kommentálta.

Érdekesség, hogy a hírügynökség már márciusban különböző forrásokból úgy értesült, hogy Róma hajlandó az Intel teljes olaszországi beruházásának akár 40 százalékát is finanszírozni. Akkor még nem volt világos a beruházás végleges nagysága és az sem, hogy Olaszország hogyan fogja kifizetni a rá eső részt.

A helyi kormány tárgyalásokat folytat az STMicroelectronics, a MEMC Electronic Materials Inc. és a a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC) chipgyártók, valamint a Tower Semiconductor képviselőivel. (Az utóbbi társaságot nemrég vásárolta fel az Intel.) Az olaszországi projekt része az amerikai konszern tervének, amely szerint 88 milliárd dollárt fektet be európai gyártókapacitások kiépítésébe, hogy csökkentse az ázsiai beszállítóktól való függőségét. Az Európai Bizottság az úgynevezett Chips Act keretében 2030-ig 15 milliárd eurót különített el állami és magán félvezető-projektekre. A római kormány 4,15 milliárd eurót különített el erre a célra a 2030-ig tartó időszakra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!