Berta Sándor

Közel 600 millió euró kamatot követel az Intel az Európai Uniótól

Az amerikai cég egy jogsértőnek minősített pénzbüntetés miatt kér kártérítést.

Az Európai Unió Bírósága a T-286/09. RENV. számú, Intel Corporation kontra Európai Bizottság ügyben hozott ítéletében részben megsemmisítette a testület azon 2009. május 13-i határozatát, amely az Intellel szemben 1,06 milliárd euró bírságot szabott ki. A bíróság kimondta, hogy a bizottság által lefolytatott elemzés hiányos és annak alapján nem lehet a jogilag megkövetelt módon alátámasztani, hogy a perbeli engedmények képesek vagy alkalmasak lettek volna versenyellenes hatások kiváltására.

Az Európai Bizottság azzal vádolta meg a céget, hogy kedvezményeket nyújtott a Dell, a Hewlett-Packard és a Lenovo számítógép-gyártóknak a rivális Advanced Micro Devices akadályozása érdekében. Ráadásul a chipóriás a Media-Saturn elektronikai áruházlánc számára szerződésben kikötötte, hogy csak Intel processzorral szerelt számítógépeket árulhatnak. Az Intel ezzel az egyetlen komoly versenytársat akarta kiszorítani a piacról az EU-bizottság indoklása szerint. Mivel a Bizottság nem vizsgálta meg megfelelően a cég kifogásait, az uniós bíróság érvénytelennek nyilvánította az Intel versenyjogi büntetését. A pénzt az óriáscég előzetesen kifizette és idén februárban kapta vissza.

Az Intel most 593 millió euró kamatot követel a trösztellenes bírsága feloldása után. A társaság az összeget kártérítésnek kérte a jogtalanul rá kiszabott 1,06 milliárd eurós pénzbüntetéssel kapcsolatban. Az Intel közölte, hogy követelése az Európai Központi Bank 2009 májusától kezdődő 1,25%-os kamatlábának megfelelő kamatlábon alapul. A Reuters rámutatott, hogy az Európai Bizottság eddig 38 millió euró kamatot fizetett vissza a gyártónak, amely azonban nem elégedett meg ennyivel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • LamborghiniSG #1
    Szóval az európai adófizetők pénzét nyúlnák le ezek a giga multik még az EU kormányzatán keresztül is pofátlan csalásokkal. Legalább tudjuk mikre is megy el az adónk egy része. Nyilván az átváltási költség miatt habzik a szájuk nem a kamatláb miatt. Tudják, hogy sárosak az eredeti perben is, csak az EB-nél nem tudtak elég bizonyítékot felmutatni ellenük és most ezt meglovagolva pofátlanul pénzt követelnek. Jaj szegények mindjárt megsajnálom őket, biztos tönkre fognak menni és éhezni fognak!