Berta Sándor

Árakat emel az Intel

A társaság döntése mind a processzorokat, mind a beágyazott chipeket érinti.

A Nikkei Asia információi alapján az Intel arról tájékoztatta a közvetlen ügyfeleit, azaz az eszközgyártókat és a forgalmazókat, hogy még az idén emelni fogja a legtöbb terméke árát. A lépés a csoport teljes termékpalettáját érinti és már most látszik, hogy a fogyasztók számára is sok esetben áremelkedés várható. Az óriáscég az áremeléseket őszre tervezi várhatóan a PC-khez, a laptopokhoz és a szerverekhez szánt CPU-k, valamint más chipek, például WLAN- és Bluetooth-modulok és egyéb csatlakoztatási megoldások esetében, amelyek szintén az Intel termékportfóliójának részét képezik.

Az Intel a PC-gyártókkal folytatott kommunikációjában az áremeléseket azzal indokolta, hogy a gyártási és a kapcsolódó anyagköltségek az utóbbi időben meredeken emelkedtek. Terméktől függően egyes esetekben csak néhány százalékos áremelkedés várható, más esetekben viszont több mint 10 vagy 20 százalékos. Az Intel lépésének a hátterében természetesen a számos leállással járó koronavírus-járvány és az ukrán-orosz háború áll, amely erős inflációt váltott ki. A társaságnak csak korlátozott lehetőségei vannak az áremelésre, mivel a piaci kereslet már így is masszívan összeomlott. A vállalat egyébként magas anyag-, munkaerő-, energia- és logisztikai költségekkel küzd, de az elkövetkező hónapokban valószínűleg csökkenő keresletet fog tapasztalni.

Nemrég vált ismertté, hogy recesszióban van a PC-piac. Az IDC felmérése szerint a globális PC-eladások 15,3 százalékkal estek vissza a második negyedévben, ami a vártnál nagyobb csökkenést jelent. A piackutató cég elemzői az újabb kínai lezárásokat, az ukrán-orosz háborút, az emelkedő hozamokat, valamint a szintén növekvő inflációt sorolták fel főbb indokként, ez pedig a vásárlói hangulatot is negatívan befolyásolja, hiszen egyre többen tartanak egy komoly recessziótól. A mostani hír egyébként 180 fokos fordulatot jelenthet, hiszen június végén úgy tűnt, hogy csökkenti processzorainak árait a gyártó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #8
    Kevesebb összeesküvés elméletet...
  • Balu777 #7
    Kijöttek a legújabb PPI adatok az amerikai piacokon és a fejükhöz kaptak, hogy ja, akkor emeljünk! Micsoda gazdasági zsenik, ja mégsem. :D
    De akkor az Intel közgazdászai mit néztek eddig? A sat1-en a szerencsekereket, vagy mit? :D

    ui: mi az az PPI? Production Prize Index, azaz egy termék előállításához szükséges ár indexe. Ennek jött ki az emelkedő adata nemrég, a kimagasló inflációs és CPI-vel (Consumer Prize Intex) együtt.
  • wraithLord #6
    Nyugi, elkeseredettségből írtam.

    Egyébként már várom az egymillió forintos bankjegyeket.
  • nlght #5
    Kérlek sorold fel, hogy milyen sok lábon is áll a magyar gazdaság, kiváncsian várjuk.
    Szerintem is kőként fogunk zuhanni.

    Az EU és a NATO érdeke, hogy bezuhanjunk, mert el akarják kergetni a Orbánt, aki most Putyin analplug-jaként funkcionál az EU-ban. és ehhez az kell, hogy kinyíljon az agymosott magyar emberek szeme is. Orbán kb 15-20 éve nem adott le rendes interjút, csak olyat ahol előre megbeszélt kérdések-válaszok voltak. De TV-s vitán se mert kiállni senki ellen sem. Ha csak egyszer kéne valós interjút leadnia, ahol rákérdeznek a 100 legnagyobb hazugságára úgy égne, mint a rongy! Köpni-nyelni nem tudna!

    Az ukrán háború sem történt volna meg, ha az elmúlt 10 évben egyedüli országként nem blokkoltuk volna 17-szer a NATO csatlakozásukat. Putyin nem merte volna megtámadni a NATO-t. Ukrajna alatt meg 3 akkora gázmezőt fedeztek fel az elmúlt 10 évben, hogy az EU-nak nem lenne szüksége orosz gázra 100+ évig.
  • barret #4
    Már ideje volt! Szarért hugyért kiszórták a raktárkészletet. Mi lesz így a szent növekedéssel?
    Utoljára szerkesztette: barret, 2022.07.18. 09:30:05
  • wraithLord #3
    Látom, jól elvannak. Múlt hónapban csökkentette, most növeli... :D Ezek szerint valójában nem az inflációt követik, csak meggondolták magukat. :D

    "azaz magyarul a 600 forintos euro arat es a 480 forintos kilowattonkenti aram arat" Ez azért elég szar poén.
  • kvp #2
    Valojaban csak a dollar ertekcsokkense alapjan elmelnek es az USA-ban idenre 10-20%-os inflacioval szamolnak.

    Ugyanez az ertek jelenleg nallunk 25% korul van, de jovo tavaszig elerhetjuk az 50%-os inflaciot is. (azaz magyarul a 600 forintos euro arat es a 480 forintos kilowattonkenti aram arat)

    A yuanban szamolt arak varhatoan nem valtoznak, pedig a kinaiak direkt gyengitik a sajat fizetoeszkozuket a dollarhoz kepest, csak nem kepesek elegge annyira esik a dollar (az euro meg jobban, a forint pedig az eurohoz kepest meredeken).
  • Gabbbbbbbbbbbb #1
    Garantáltan nőni fog a haszon, csak így tovább Intel! /s