Berta Sándor

Csökkenti processzorainak árait az Intel

Látva a zuhanó keresletet a gyártó szokatlanul korán kezdi el mérsékelni a legújabb generáció árait. Közeleg a globális recesszió, a technológiai ipar mindenütt lassulást tapasztal, az előrejelzések szerint még a DDR5 memóriák ára is csökkenni fog.

Az Intel megkezdte az Alder Lake családba tartozó processzorainak az árcsökkentését a PC-gyártók körében. Az óriáscég így reagált a megnövekedett infláció miatti masszív keresletcsökkenésre. A DigiTimes rámutatott, hogy a PC-piacot masszív visszaesés fenyegeti, mivel a gyártók raktáraiban nagy mennyiségű kész konfiguráció ragadt bent és miután a kereslet csökkent, ezért a gyártók sokkal kevesebb alkatrészt rendelnek az új termékekhez. A helyzetre jellemző, hogy a világ öt legnagyobb PC-gyártójának egyike 70-80 százalékkal csökkentette a július hónapra szóló alkatrészrendelései számát.

Az Intel az OEM-ügyfelek számára az árak csökkentésével akarja fellendíteni a keresletet és ezért már a második negyedévben 8-10 százalékkal mérsékelte az Intel Core sorozat 12. generációs, csak 2021 végén piacra kerülő Alder Lake-chipek nagy részének árát. Ezenkívül a társaság a harmadik negyedévre további mintegy 5 százalékos árcsökkentést tervez. Normális esetben ilyen lépésre nem kerül sor ilyen hamar egy új processzorgeneráció megjelenése után. Az intézkedés az Intel Core i5 és Core i7 sorozat számos chipjét érinti.

Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy mind az Intel, mind az AMD egyre közelebb kerül az új PC-processzorcsaládjai piacra dobásához. Az Intel Raptor Lake megjelenése a negyedik negyedévben várható, az AMD Ryzen 7000 CPU-k (és az AM5 alaplapok) pedig még hamarabb, idén ősszel jelennek meg. Persze ami rossz az iparágnak, az jó lehet a játékosoknak, akik örülhetnek az áresésnek, mindazonáltal ha a vállalati PC-k eladásai is lassulnak, és ez a rossz hangulat átterjed máshová is, a PC-gyártók később nagy bajban lesznek.

Az Intel a lépésből valószínűleg csak minimálisan tud profitálni, mivel sok PC-gyártó valószínűleg csak a harmadik negyedévben kezdi el a bevásárlásokat, mert arra spekulálnak, hogy az árak akkor még alacsonyabbak lesznek. Az előrejelzések pedig jelenleg rendkívül borúlátóak, sok gyártó arra számít, hogy az év második felében aligha élénkülnek meg újra az eladások. A száguldó infláció, az ukrajnai háború makrogazdasági következményei, mint a magas élelmiszer- és energiaárak, és számos kínai nagyváros lezárása miatt idén valószínűleg még az Intel és az AMD új processzorainak bevezetéséből származó szokásos lendület is elmarad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)