SG.hu

Szupermodern chipgyár épül Franciaországban

A 7,5 milliárd eurós összköltség 40 százalékát az állam fizeti, cserébe ellátási zavarok esetén a termelés 5 százalékát lefoglalhatja.

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter az STMicroelectronics és a GlobalFoundries vezérigazgatóival megállapodást írt alá egy új franciaországi félvezetőgyár létrehozásáról az Auvergne-Rhone-Alpes régióban, Crolles városában, Grenoble mellett. Mivel a félvezetők - amelyek minden elektronikus eszköz alapvető fontosságú eleme - iránti kereslet növekszik, az olyan globális szereplők, mint az Egyesült Államok, Kína és az EU erősen támogatják hazai gyártókapacitásaikat, hogy csökkentsék az ellátási lánc függőségét. Jelen esetben is ez történt, a projektet 2,9 milliárd euró közpénzzel támogatja a kormány. Le Maire kijelentette, hogy a most aláírt megállapodás garantálja, hogy a francia állam potenciálisan lefoglalhatja "a gyár ipari termelésének 5%-át kizárólag a francia gyártók számára", ha az országot ellátási lánc zavarok érnék. A gazdasági miniszter szerint ez az intézkedés összhangban van azzal a "kockázatcsökkentési céllal", amelyet Franciaország a geopolitikai instabilitással kapcsolatban megfogalmazott.

Thomas Caulfield, a GlobalFoundries vezérigazgatója a megállapodást a francia állammal való partnerségnek nevezte. Caulfield szerint világszerte kemény támogatási verseny folyik, csak az USA egyedül 52 milliárd dollárt juttatott állami támogatásként a félvezető üzemeknek. A 2,9 milliárd eurós francia támogatás a projekt összköltségének közel 40%-át teszi ki. A támogatás segíti a két gyártót abban, hogy 2030-ig elérjék termelésük megduplázását, energiahatékonyabbá váljanak és élvonalbeli technológiát fejlesszenek ki. Le Maire szerint a gyár számára kiválasztott technológiának 60%-kal kell csökkentenie az ipari folyamatok vízfogyasztását. Caulfield hozzátette, hogy az alkalmazott technológia 130 megawattal kevesebb energiát igényel majd, mint a hasonló gyárak.


Thomas Caulfield, a GlobalFounderies vezérigazgatója, Bruno Le Maire és Jean-Marc Chéry, az STMicroelectronics vezérigazgatója

Tavaly februárban az Intel, az amerikai félvezetőgyártó arra kérte a német kormányt, hogy növelje meg a már elfogadott állami támogatási támogatást két megafab, azaz korszerű mikrochipgyár építéséhez Magdeburgban. A kérést az emelkedő energia- és nyersanyagköltségekkel indokolták, mivel a chipgyártás rendkívül energiaigényes iparág. Ez azonban felerősítette azokat az aggodalmakat is, hogy a gyártók a kormányokat egymás ellen hangolják a támogatási versenyben. A növekvő költségek kockázatáról Le Maire kijelentette, hogy a megállapodás "végleges", és "mennyiségi garanciákat" tartalmaz a termelésre vonatkozóan. Úgy véli, hogy a feltételeket tekintve nem áll fenn a költségnövekedés kockázata. Ezen túlmenően "mindenki számára van hely ezen a piacon" - jelentette ki Le Maire, kifejtve, hogy a francia "ipari stratégia megerősítése" összhangban van az uniós stratégiával. Az üzem 300 mm-es ostyákon fog chipeket gyártani, a projekt várhatóan 10 000 munkahelyet teremt.

A kormány célja az "ipari függetlenség" biztosítása - magyarázta Le Maire, folytatva, hogy ez nem része a Kínával való "szétválasztási stratégiának" - amelynek "nem lenne értelme és elérhetetlen". Majd hozzátette, hogy a 2,9 milliárd eurós támogatás a "Franciaország 2030" beruházási terv része, amelynek célja "a francia ipari szakadék áthidalása". "Nincsenek új kiadások" - tette hozzá, utalva a "költségvetési fegyelemre", amely mellett a francia kormány döntött, hogy csökkentse adósságát, amely jelenleg a GDP 111,6%-át teszi ki. Az utóbbi időben heves vitákat váltott ki Franciaországban, hogy az állami kiadásokból milyen mértékben kell finanszírozni a beruházásokat, mivel a Fitch hitelminősítő egy hónappal ezelőtt csökkentette a francia államadós-besorolást. Az S&P hitelminősítő azonban pénteken bejelentette, hogy az ország megtartja jelenlegi AA besorolását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FICEK9 #4
    Ez szép és jó, hogy "csökkentsék az ellátási lánc függőségét", de az ellátási láncok zavara még a gyártás előtt, a nyersanyagok beszerzésénél keletkezett nagyrészt a kínai alapanyagok akadozása miatt. Persze okosan fogalmaztak a cikkben a csökkentés szóval, mert ez így nem szünteti meg, csak esetleg pufferként működhet újabb globális ellátási problémák esetén. Szóval valamire jó...de megéri-e...ezt csak a számok fogják majd idővel megmondani, de remélem a fejlesztésekben lesznek jó nagy raktárak is az alapanyagnak!
  • Kotomicuki #3
    ...és ennyiből mennyi csődbe jutott gyártót is vehettek volna meg/szerezhettek volna benne jelentős tulajdoni hányadot/többségi tulajdont annak idején?!
    Vhogy a "politikusok" sehol sem tudnak 1-2 lépéssel sem előrébb látni a közvetlen és pillanatnyi haszonszerzésüknél...
  • RJoco #2
    Akkor nekem jobb van. Én akár a 100%-os kapacitást is nekik adom. De persze meg is kell fizetni azt.

    És lehet, hogy most ez nem jut el az emberek tudatáig. Az állambácsi egy csomót beleöl, hogy, ha a szükség úgy hozza, akkor legyen a helyi cégeknek alkatrészük. Csakhogy az EU-ban gyártott cuccok eleve drágábbak és mivel hiány lépett fel, így az áruk még jobban megugrik. Mert ugye ár kikötésről nincs szó. És ebben a kapitalista világban a pénz beszél. Szóval a helyi gyártók majd fizethetnek jó sokat. Ami nem is gond, mert ráterhelik a megrendelőikre, akik tovább terhelik az ő megrendelőikre. És a végén ki fog szívni? Az aki majd megveszi jó pénzért. De legalább lesz és esetlegesen nem kell hónapokat, éveket várni. Az más kérdés, hogy nem sok embernek lesz, mert nem soknak fog rá telleni. Lehet, hogy ezért is elég az 5%.
  • tom_pika #1
    Én jobbat ajánlok! Fedezzék egy gyár teljes költségét, aminek én leszek az igazgatója, és cserébe ellátási zavarok esetén 15%-ot lefoglalhatnak.
    Szerintem az enyém sokkal jobb ajánlat!!