Berta Sándor

Támogatást kapnak a brit félvezető cégek a hazai chipek gyártására

Adófizetők pénzéből segítik a szektor cégeinek növekedését, mindez egy új stratégia keretében valósul meg.

A brit kormány a helyi félvezetőgyártó vállalatok támogatására közvetlen adófizetői finanszírozást fog nyújtani a globális geopolitika villámhárítójává vált ágazatra vonatkozó stratégia részeként. A nyújtott segítség magában foglalja a kezdő vállalkozásoknak nyújtott kezdőtőkét, a meglévő cégek kapacitásnövelésének támogatását, valamint új ösztönzőket biztosít a kockázati tőke számára. Eldőlt az is, hogy az illetékesek miniszterek felállítanak egy félvezető munkacsoportot, amely koordinálja a köz- és magántámogatást az összetett félvezetők brit gyártásának felpörgetése érdekében a következő három évben. A döntéshozók ugyanakkor még nem állapodtak meg a teljes összegről a brit államkincstárral, de az várhatóan néhány milliárd font lesz.

A helyi félvezetőgyártás fejlesztésére irányuló brit törekvés visszhangozná az Amerikai Egyesült Államok azon törekvéseit, hogy korlátozza a technológia Kínába irányuló exportját és megnehezítené a chipiparba való betörését. Hollandia és Japán, a chipgyártás kulcsfontosságú országai, közel állnak ahhoz, hogy csatlakozzanak az USA-hoz a Pekinggel való kapcsolatok korlátozására. Az új brit stratégia értelmében az állami finanszírozás a meglévő programokon keresztül történik majd, beleértve a British Business Bankot, az Innovate UK-t és a Nemzetbiztonsági Stratégiai Beruházási Alapot.

Egy 2022-ben kidolgozott félvezető-stratégia tervezete szerint Rishi Sunak miniszterelnöknek lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy a Kína által jelentett fenyegetés miatt csökkentse az Egyesült Királyság Tajvanból származó félvezetőktől való függőségét. Azóta az új kulturális miniszter, Michelle Donelan felülvizsgálta a stratégiát és közel áll ahhoz, hogy jóváhagyja az új változatot, amelyet a következő hetekben közzétehet. A tervezet még nincs véglegesítve. A brit kabinet szóvivője ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: "Nem kommentáljuk a spekulációkat. A félvezető stratégiánkat a megfelelő időben közzétesszük".

A szigetország most arra a következtetésre jutott, hogy a chipekhez való hozzáférés geopolitikai és gazdasági szempontból is fontos kérdés. Eszerint Nagy-Britanniának más, baráti és biztonságos államokból származó mikrochip-forrásokkal kell diverzifikálnia, miközben több milliárd fontot fektet be a kutatásba és fejlesztésbe. Ez egybecseng Sunak azon szándékával, hogy a jövő iparágaiba fektessen be és segítse a startupokat. A politikus egy tavalyi előadásában méltatta a kaliforniai Szilícium-völgy "vállalkozói kultúráját" és ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Királyság Brexit által biztosított szabadságjogokat az innováció előtt álló szabályozási akadályok csökkentésére használja fel.

David Lammy, az ellenzéki Munkáspárt árnyék-külügyminisztere a Bloomberg rádiónak azt mondta, hogy az Egyesült Királyságnak partnerségre kell lépnie az Európai Unióval a félvezető-ellátás biztosítása érdekében. "Az Egyesült Királyság ezt egyedül nem tudja megcsinálni" - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!