SG.hu

Tajvannak nagyon nem tetszik a harciasan Kína-ellenes amerikai retorika

Tajvan azt szeretné, ha az USA mérsékelné Kína-ellenes álláspontját, mert a szigetországban gyártott chipekre való támaszkodás veszélyeiről szóló rémhírek ártanak az ország üzleti érdekeinek.

Tajvani tisztviselők informális megbeszéléseket folytattak amerikai kollégáikkal, hogy igyekezzenek visszaszorítani azokat a szólamokat, amelyek szerint veszélyes a náluk gyártott chipekre támaszkodni. Ezek persze nem légből kapott mondatok, mert Kína szerint ugye Tajvan egy szakadár tartomány, amelyet szükség esetén katonai erővel fog visszaszerezni. A covid-járvány elején a chipek iránti kereslet megugrott, és a technológiai piacot sújtó hiány rávilágított Tajvan stratégiai jelentőségére, és arra, hogy a globális félvezetőipar mekkora része koncentrálódik egyetlen kis szigeten. Becslések szerint a globális gyártókapacitások 48 százaléka, és a 16 nm-es vagy annál kisebb node-ok kapacitásának 61 százaléka Tajvanon található.

A Bloomberg cikke szerint tajvani tisztviselők szavai visszafogására kérték Gina Raimondo amerikai kereskedelmi minisztert, aki "tarthatatlannak" és "nem biztonságosnak" ítélte a Tajvanról származó chipszállításokra való amerikai támaszkodást. Raimondo korábban arra figyelmeztetett, hogy az USA "mély és azonnali recesszióba" kerülhet, és hatalmas biztonsági kockázatokkal nézhet szembe, ha elveszíti a tajvani félvezető-ellátáshoz való hozzáférést.

Tajvan Kína és az USA között próbál egyensúlyozni. A sziget félvezetőipara jelentős mértékben hozzájárul a gazdaságához, és olyannyira létfontosságú, hogy Kína inváziója esetén számíthat az USA segítségére. Washington azonban most úgy próbálja minimalizálni az importált chipektől való függőséget, hogy hatalmas állami támogatással saját hazai gyártókapacitást épít ki. Ebben segít nekik a tajvani félvezetőóriás, a TSMC, amely két új nagy arizonai gyártóüzemet hoz létre. Ezek azonban várhatóan még mindig csak a TSMC teljes tajvani gyártókapacitásának töredékét fogják biztosítani. A TSMC állítólag elégedetlen az amerikai állami támogatásokkal, mert azokat Washington kemény feltételekhez köti. 15 milliárd dollárt szeretnének kapni, de a jelentéstételi követelmények részletes értékelést írnak elő a tervezett pénzforgalomról, a beruházások megtérüléséről és a telephelyek nyereségességéről.


A MediaTek elnöke, Tsai Ming-kai

A Mediatek tajvani félvezetőgyártó vállalat vezetője szintén arra panaszkodott, hogy az amerikai szankciók ártanak az olyan kis- és középvállalkozásoknak, mint az övé, és valójában segítik a kínai versenytársaikat, mivel Peking kormányzati támogatásokat irányít hozzájuk. "Jelenleg a tajvani IC-tervezési iparág olyan aggodalmakkal néz szembe, mint a kínai szereplők gyors felemelkedése, a hazai tehetségek súlyos hiánya és a fejlett technológiákba/termékekbe beruházó kevés szereplő. Sürgősen intézkedéseket kell hozni a jelenlegi versenyelőny és piaci pozíció megszilárdítása érdekében" - mondta Tsai Ming-kai elnök.

A TrendForce kutatóintézet nemrégiben közzétett jelentése szerint a Kínával szembeni amerikai szankciók valójában növelhetik a globális függőséget egy másik ázsiai gazdaságtól, Dél-Koreától. Ennek oka, hogy az amerikai korlátozások megakadályozzák a gyártókat abban, hogy Kínában fektessenek be a termelésbe, és a két legnagyobb memóriachip-gyártó koreai székhelyű, a harmadik helyen pedig az amerikai Micron áll. E három beszállító tervei alapján a TrendForce becslése szerint Dél-Korea részesedése a globális DRAM-kapacitásból tovább nő, és 2025-re elérheti a 65 százalékot, míg Kína részesedése évről évre csökken.

Eközben a chipgyártó berendezések gyártói közölték, hogy az amerikai szankciók ellenére idén valójában a Kínába irányuló eladások növekedésére számítanak. Míg a fejlett litográfiai berendezések értékesítésére vonatkozó korlátozások már érvényben vannak az amerikai Lam Research esetében, és folyamatban vannak a holland ASML esetében is, a Reuters szerint mindkét vállalat arra számít, hogy a kevésbé fejlett berendezések Kínába történő szállítása növekedni fog az elektromos járművekben használt chipek iránti kereslet miatt. Az ASML a héten jelentette be 2023 első negyedévére vonatkozó eredményeit, amelyek 6,7 milliárd eurós (7,3 milliárd dollár) nettó árbevételt mutattak, szemben a 2022 utolsó negyedévének 6,43 milliárd eurós árbevételével,

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #17
    Rossz képet szúrtam be az előbb

  • nlght #16
    kvp sztem arra gondolt hogy a tienanmen-téri vérbefolytott lázadás után egy íratlan szerződés jött létre a lakosság és a CCP között, miszerint amíg garantálni tudja a lakosság életszínvonalának a növekedését, addig maradhat hatalmon


    Ez a szerződés sérült a zero covid policy miatti teljes lezárásokkal és azóta is forrong a kínai nép, ráadásul az összeomlás szélén áll a kínai gazdasági helyzet (sokan nem tudják ezt egyébként). Ezért is nem volt a CCP kedvére, hogy a ruszkikkal karöltve beleugorjanak egy konfliktusba a NATO-val szemben.
  • peterx #15
    Erre jók az atomfegyverek, mert sakkban tartják egymást. Én is tudok jó katonai térképeket rajzolni ahol Moszkva lesz még magyar falu, de sok realitása nincs amíg fennáll a kölcsönös elpusztítás lehetősége. Valószínűleg ezért sem fognak soha eltűnni az atomfegyverek, valahol beáll egy minimális szinten majd a számuk ami pont elég a másik elpusztítására.
  • peterx #14
    Mert aztán a nagy demokrata amerikai népnek problémát okoz pl a Szaudiakkal a kereskedés :D Egy nép nagyon jól elvan magával, kisebb problémája is nagyobb annál h 10.000 km-re mi történik, az átlagember alapjáraton közönyös azzal kapcsolatban mi történik az országhatáron kívül, az idióta idealista politikusaik akik állandóan téríteni akarnak, nem a nép kényszeríti ki belőlük.. Trump soha nem került volna hatalomra a befelé fordulás politikájával, ha az amcsi népet annyira érdekelnének mások. Veszteni is csak azért vesztett, mert túl hangos, szeszélyes a személyisége, plusz a demokraták végig hazudtak mindent amíg ki nem derült h semmi nem volt igaz amit állítottak róla.
    Utoljára szerkesztette: peterx, 2023.04.26. 12:44:28
  • Major #13
    "soha nem kockáztatnak meg egymás közt konfliktus" - Gondolom, ezért vannak kínai katonai térképeken orosz területek, mert soha nem kockáztatnának meg konfliktust.
  • Cat #12
    Butaság. A demokráciákban a szavazók kényszerítenek ki a politikusokból olyan dolgokat hogy ne kereskedjenek diktatúrákkal és ne támogassanak más országokban elnyomást. Másrészt egy diktatúra mindig biztonsági kockázatot jelent a szomszédjára, ezért senki nem örül az ilyesmiknek a közelében.
  • peterx #11
    (valami nagyon elcsesződött itt a hsz-ekkel, összevissza vannak a számozások, az előző a #8-ra ment)
  • peterx #7
    Igen és a "szabadság" melletti kiállás máris több a soknál.. ugyanis semmi közük ahoz más országok milyen szabadságfokkal rendelkeznek. Egy országnak nem lehet véleménye más országokból az egyetlen elfogadható viselkedés a hideg közöny, majd az adott ország népe köszöni eldönti hogy akar élni.. ha diktatúra van az IS az ő választásuk ha nem lázadnak fel ellene. Egy országnak az a dolga hogy kölcsönösen előnyös kapcsolatokat alakítson ki más országokkal, hogy ebből a saját népe profitáljon és itt meg is áll a történet.
    Utoljára szerkesztette: peterx, 2023.04.26. 00:36:59
  • Sequoyah #9
    " kinai vezetes erdekelt a lakossag eletszinvonalanak folyamatos noveleseben"
    Azert a helyedben raneznek hogy milyen az eletszinvonal Kina nagy reszeben, ami NEM az iparosodott partvidekre esik...
    Nagy ivben tojnak ok az egyeni eletszinvonalra, az o erdekuk eppenhogy szegenyen tarsak az embereket, hogy hajlandoak legyenek tulorazni az osszeszerelo uzemekben. Ok kevesbe szolnak bele a politikaba is.
  • Sequoyah #2
    Mit akar teriteni az USA? Az egyetlen dolog ami mellett nyiltan felszolalnak az a vallalkozasok es az egyenek szabadsaga.
    Ez kifejezetten csak a diktaturak szemet szurja nagyon, pl Oroszorszag, es Kina.