Berta Sándor

Tajvani segítséggel indul be a litvániai chipgyártás

Litvániát bünteti Kína, mert egyértelműen Tajvan mellé állt, de a szigetország meghálálja az elismerést.

Litvánia még 2021-ben engedélyezte Tajvannak, hogy saját néven nyithasson nagykövetséget, amit Kína keményen megtorolt: visszahívták a nagykövetüket, leállították a vízumkiadást és kitiltották a litván árukat a kikötőikből. Az Európai Uniót is érinti a vita, mert az a Kereskedelmi Világszervezetben eljárást indított Kína ellen, azzal vádolva, hogy egy tagországgal szemben diszkriminatív kereskedelmi gyakorlatot folytat. Ezután Tajvan lépett, a két ország tavaly februárban megállapodott egymással egy közös félvezető-fejlesztő központ létrehozásáról, majd 2022 augusztusában jelezték, hogy szorosabbra fonják a kooperációjukat. Tavaly novemberben Eric Huang, a vilniusi tajvani képviselet vezetője bejelentette, hogy több mint 10 millió eurót fektetnek be a litvániai chipgyártásba, így hálálva meg, hogy a szigetet országként ismeri el a balti állam.

A Teltonika IoT Group nevű litván technológiai társaság most azt közölte, hogy 2027-ben tajvani technológia felhasználásával akarja beindítani a helyi félvezetőgyártást. A tajvani Ipari Technológiai Kutatóintézettel kötött együttműködési megállapodás értéke 14 millió euró, beleértve a tajvani külügyminisztérium 10 millió eurós támogatását. Tajvan ígéretet tett arra, hogy segít Litvániának abban, hogy ellenálljon a Kína részéről 2021 novembere óta ránehezedő gazdasági nyomásnak.

"A Tajvannal való partnerség segít Litvániának abban, hogy gyorsan haladjon előre, felvegye a versenyt a világ legerősebb szereplőivel és megvalósítsa ambiciózus céljait" - mondta Ausrine Armonaite gazdasági és innovációs miniszter. "A Teltonika jövő héten jelentheti be és írhatja alá hivatalosan a megállapodást. Nem tudok részletekkel szolgálni arról, hogy mikor jelentik be. Több olyan társaságunk is van, amely már nagyon közel áll a megállapodáshoz. Ezek a cégek az orvosi területen tevékenykednek és már most terjeszkednek. A tajvaniak nagyon érdeklődnek a lézerek iránt, a biotechnológia pedig Litvánia egyik ütőkártyája és itt is nagyon közel állnak a vállalatok a megállapodáshoz" - tette hozzá a politikus.

A közelmúltban kötött egyéb kétoldalú üzletekben a SoliTek napenergia-modulgyártó 8 millió eurós hitelt jelentett be a tajvani Eximbanktól, az Oxipit nevű biotechnológiai startup pedig 3,5 millió eurós befektetést a Taiwania Capital kockázati alaptól. Armonaite kiemelte, hogy Litvánia egyébként is igyekezett volna a félvezetőiparban érvényesülni, de a tajvani tudástranszferrel ezt sokkal gyorsabban megteheti. "Ez segít nekünk abban, hogy még gyorsabban haladjunk előre, mind az oktatás, mind a technológia tekintetében. Litvánia amúgy is elindult volna ezen az úton és örülünk, hogy a Tajvannal való partnerség révén ezt gyorsabban megtehetjük" - hangsúlyozta a politikus.

A gazdasági és innovációs minisztérium tavaly decemberben jelentette be, hogy szerződést írt alá a Teltonika csoporttal. A dokumentum a Teltonika High-Tech Hill Stage II. technológiai park létrehozását írta elő egy 14 hektáros területen Vilnius külvárosában 2029-ig. A csoport 96 millió eurót fektet be és 700 munkahelyet teremt. Arvydas Paukstys, a Teltonika alapítója és elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy a projektet a tajvani Ipari Technológiai Kutatóintézettel együttműködve valósítják meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!