Gyurkity Péter

Korlátozva futtatható a Windows 11 az M2-chipeken

A Microsoft két opciót ajánl a felhasználóknak, a natív futtatás azonban nem lesz elérhető.

Az elmúlt néhány évben az Apple a házon belül fejlesztett chipekre fókuszált, ezek már a laptopok területén is megjelentek, köszönhetően az M1 és M2 névre keresztelt típusoknak. Legutóbb ennek kapcsán arról írtunk, hogy igencsak felgyorsul az ARM-laptopok terjeszkedése, ebben a fenti chipeknek is szerepe lesz, a jelek szerint viszont arra nem számíthatunk, hogy a Windows különösebb gond nélkül futtatható lesz ezen kütyükön.

A Microsoft a napokban tette elérhetővé hivatalos támogatói oldalán a legújabb bejegyzést, amelyben már a Windows 11 Mac-számítógépeken való futtatásáról írnak, egészen pontosan az M1 és az M2 típusokat célozva meg. Ebben arról olvashatunk, hogy a redmondi cég tulajdonképpen két eltérő opciót ajánl az elsősorban üzleti jellegű felhasználóknak, ezek között azonban a natív futtatás nem jelenik meg. Ehelyett a saját streamingszolgáltatást, valamint a Parallels Desktop 18-as verzióját sorolják fel lehetséges alternatívaként, bár ezek szintén komoly korlátozásokkal állnak rendelkezésünkre.

A Windows 365 Cloud PC egy, a felhőre alapuló platform, amelynek révén a Windows 11 streamelését valósíthatjuk meg, bár ehhez üzleti vagy nagyvállalati csomagra van szükség, havi 31 dolláros díjjal. Ennek révén a virtualizáció jobb támogatása is elérhető, így akár androidos appokat is elindíthatunk a streamelt Windows-on belül, ami viszont a Parallels Desktop esetében nem lehetséges. Ez utóbbi segítségével a Windows 11 Pro és Enterprise ARM-változatai indíthatók el, már amennyiben befizetjük a 100 és 150 dollár közötti éves díjat, viszont mindez komoly korlátozásokkal valósul meg, hiszen a DirectX 12 és az OpenGL 3.3 (és az ennél újabb verziók) támogatása nem megoldott. A játékok kényelmes futtatása tehát szintén nem igazán megoldható, mint ahogy a 32-bites ARM-appok sem indulnak el, bár ez már az Apple stratégiájának eredménye.

Az egyéb megoldások jelen pillanatban nem találhatók meg az engedélyezettek listáján, meglátjuk, ez a jövőben mennyiben változik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #2
    A neve macOS, és már ARM. Nem tudom mennyire éri meg Mac-et venni, ha valakinek nem kell az Apple rendszere. Szerintem semennyire.
  • wraithLord #1
    Elég sokan lehetnek, akik azért vesznek Mac-et, hogy utána Windowst futtassanak rajta, ha ez annyira fontos.
    Én max valami BSD-t vagy Linuxot raknék az OSX (vagyis ha ARM, akkor gondolom iOS) helyére, ha már cserélem.