Berta Sándor

Megbüntették Orosz­országban az Apple-t

A kaliforniai cégnek egy trösztellenes ügyben kell pénzbírságot fizetnie.

Az orosz Szövetségi Monopólium-ellenes Szolgálat (FAS) bejelentette, hogy az Apple 906 millió rubeles pénzbüntetést kapott egy állítólagos szoftverpiaci visszaélés miatt. A trösztellenes ügyben a mobilalkalmazások piacán fennálló erőfölényével való visszaéléssel vádolták meg az óriáscéget. Az Apple nem kommentálta a bírságot, de azt korábban jelezte, hogy "tisztelettel nem értett egyet" a Szövetségi Monopólium-ellenes Szolgálat azon döntésével, amely szerint a társaság iOS operációs rendszeren keresztül történő alkalmazásforgalmazás versenyelőnyhöz juttatta a saját termékeit.

Az orosz hatóság még 2020 augusztusában állapította meg, hogy az Apple visszaélt erőfölényével, majd utasítást adott ki, amelyben felszólította a vállalatot, hogy távolítsa el azokat a rendelkezéseket, amelyek jogot adnak arra, hogy harmadik féltől származó programokat utasítson el az App Store rendszeréből. Ez a lépés a Kaspersky Lab kiberbiztonsági cég panaszát követte, amely szerint a Safe Kids nevű alkalmazásuk új verzióját az Apple operációs rendszere elutasította. A Szövetségi Monopólium-ellenes Szolgálat közölte, hogy az Apple több szakaszban fellebbezett a mostani döntés ellen, de nem járt sikerrel és végül eleget tett a végzésnek.

Egy másik ügyben a hatóság januárban 17,4 millió dollárra bírságolta az Apple-t, mert állítólag arra kényszerítette az orosz fejlesztőket, hogy a fizetési szolgáltatásait használják az iOS App Store-ban. Az Apple egy éve szünetelteti minden termékértékesítését Oroszországban, miután Moszkva Ukrajnába küldte fegyveres erőit és korlátozta az Apple Pay szolgáltatást Oroszországban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merwenus #1
    Apple nem vonult még ki?