SG.hu

Az Apple-nél sincsenek biztonságban a munkavállalók

A vállalat eddig azzal tűnt ki a technológiai cégek tömegéből, hogy nem hajtott végre elbocsátásokat, de úgy tűnik, ennek most vége.

Az Apple leépítést tervez, de egyelőre nem világos, hogy ez hány embert érint. A Bloomberg szerint a szám "valószínűleg nagyon kicsi", és a vállalat a működés javításának módjaként, mintsem költségcsökkentő intézkedésként kommunikálja a dolgot. Mégis, eddig az elbocsátások hiánya különböztette meg az Apple-t a többi IT-cégtől, hiszen a Google 12 ezret, az Amazon 27 ezret, a Meta 21 ezret, míg a Microsoft 10 ezret rúgott ki. Ha ezekhez képest kisebb lesz az Apple az is több ezer embert jelenthet.

A Business Insider értesülései szerint az Apple által leépített munkahelyek a kiskereskedelmi üzleteinek építésével és karbantartásával foglalkozó részlegnél vannak, és az érintett alkalmazottaknak azt mondták, hogy a hét végéig van idejük pályázni a vállalatnál más állásokra. A dolgozókat a múlt héten videokonferencián keresztül tájékoztatták a hírről, ahol a vezetőség a hírt szervezeti változásként írta le. Nem világos, hogy ez összesen hány pozíciót érint, de egy, az ügyet ismerő forrás szerint az Egyesült Államokban, Európában és az ázsiai-csendes-óceáni térségben dolgozókat érinti. Az Apple a Bloomberg szerint akár négyhavi végkielégítést is felajánl azoknak, akiket nem vesznek fel más szerepkörbe.


Az Apple nem külső vállalkozókkal, hanem saját munkavállalóival építi és tartja karban üzleteit

Ugyan ezek az első bejelentett, teljes munkaidős alkalmazottakra vonatkozó lépések, de az elmúlt hónapokban a vállalat más módon már csökkentette a költségeket, Tim Cook vezérigazgató a The Wall Street Journalnak azt mondta, hogy az elbocsátások "az utolsó lehetőség". A cég már leépített vállalkozókat, néhány újonnan nyitott pozíciót betöltetlenül hagyott és lelassította a felvételt egyes részlegeknél, késleltette a bónuszokat, csökkentette az utazási költségvetést, elhalasztott projekteket és még sok egyéb módon fogta vissza a pénzkiáramlást.

Az iPhone-gyártó közel négy év óta először jelentett negyedéves bevételcsökkenést, a 117,2 milliárd dolláros árbevétel elmaradt az elemzői várakozásoktól, magyarázatuk szerint az inflációs környezet okozta gazdasági kihívásokkal küzdenek. Összességében az Apple globális létszáma több tízezerrel nőtt az elmúlt öt évben. A legutóbbi nagyobb létszámleépítés akkor történt, amikor a vállalat mintegy 200 embert bocsátott el, akik a Project Titanon, a problémás autonóm járműprojektjén dolgoztak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!