Berta Sándor

Ismét karcsúbb Windows-verzión dolgozik a Microsoft

Úgy tűnik, hogy a redmondi konszern nem tudja vagy nem akarja feladni az elképzelés megvalósítását.

A Microsoft már nagyon régóta próbálkozik a Windows karcsúsításával. A legutóbbi kudarcok a moduláris felépítésű Windows Core OS és a karcsúsított Windows 10X voltak, amelyek azonban soha nem láttak napvilágot és a fejlesztői laboratóriumokban rekedtek. 2021 májusában reppent fel a hír, hogy nem lesz Windows 10X, de most a jelek szerint az óriáscég újra próbálkozik.

A CorePC nevű új projekt fordított megközelítést követ. Míg az operációs rendszert a Core OS esetében a nulláról kellett volna újjáépíteni és a klasszikus programokkal való kompatibilitás csak opcionális komponens volt, addig a CorePC alapját a teljes verzió képezi majd. A szakemberek azt akarják karcsúsítani és ismét egy olyan változatban gondolkodnak, amely nélkülözi a Win32-kompatibilitást. Így az új változtat végre egy olyan operációs rendszer lehet, amely felveheti a versenyt a Chrome OS-szel.

Már létezik egy belső tesztverzió, amely 60-75 százalékkal kisebb, mint a már karcsúsított Windows 11 SE. Tisztán webes alapú, lényegében csak a Microsoft Edge böngészőt tartalmazza. A projekt ugyanazokat a célokat követi, mint a Windows 10X, de az ezt igénylő eszközökön a régebbi alkalmazások natív támogatásával. Az elképzelések között van továbbra is, hogy könnyebbé, gyorsabban telepíthetővé és sokkal biztonságosabbá váljanak a frissítések, s - a Bing alkalmazásának köszönhetően - a mesterséges intelligencia is integrálásra kerüljön.

A fejlesztők felismerték, hogy nem minden Windows PC-nek van szüksége az örökölt Win32-alkalmazások teljes körű támogatására és a CorePC lehetővé teszi a Microsoft számára, hogy a Windows "kiadásait" különböző szintű funkciókkal és alkalmazás-kompatibilitással konfigurálja. Az "állapotszétválasztás" gyorsabb frissítéseket és biztonságosabb platformot tesz lehetővé a felhasználó és a harmadik féltől származó alkalmazások számára hozzáférhetetlen, csak olvasható partíciók révén, akárcsak az iPadOS vagy az Android esetében. A Windows jelenlegi verziója nem „állapotszeparált” platform, ami azt jelenti, hogy a teljes rendszer egyetlen írható partícióra van telepítve. A rendszerfájlok, a felhasználói adatok és a programfájlok mind ugyanazon a helyen vannak tárolva. A CorePC több partícióra osztja fel az operációs rendszert, ami kulcsfontosságú a gyorsabb operációs rendszer-frissítések lehetővé tételéhez. Az állapotok szétválasztása gyorsabb és megbízhatóbb rendszer-visszaállítási funkciókat is lehetővé tesz, ami fontos az oktatási szektorban a Chromebookokkal versenyző eszközök esetében.

A Microsoft a CorePC egy "szilícium-optimalizált" változatával kísérletezik, amelynek célja, hogy csökkentse az "örökségi terheket", a mesterséges intelligencia képességekre összpontosítson és az Apple Siliconhoz hasonlóan vertikálisan optimalizálja a hardver- és szoftverélményeket. Nem meglepő módon a mesterséges intelligencia élmények a Windows egyik fő fókuszpontját jelentik 2024-re. A fejlesztés alatt álló ilyen funkciók közé tartozik, hogy a Windows képes elemezni a megjelenített tartalmat és az éppen megtekintett információ alapján összefüggő kéréseket nyújt a projektek vagy az alkalmazások elindításához. A Windows képes lehet arra is, hogy a képeken található objektumokat és szöveget azonosítsa és lehetővé tegye a felhasználó számára, hogy könnyedén kivágja és máshová illessze ezeket az elemeket. Egyes mesterséges intelligencia funkciók működéséhez dedikált hardverre lesz szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dodo55 #5
    Bármennyire is hajmeresztő állításnak hangzik elsőre, a felhasználók többsége nem mérvadó itt. A felhasználók olyan rendszert használnak, amit a hozzáértőbbek (gyártók, viszonteladók akik előtelepített OS-sel értékesítenek hw-t, céges rendszergazdák, a kijelölt csodagyerek a rokonságban / haverok közt, youtube-os megmondóemberek, stb...) a kezükbe adnak.

    Na az ő többségük már viszont mérvadó és innentől igen is kiemelt szempont, hogy a 15-20 éve nem fejlesztett, de azóta sem igazán pótolható software-ek is fussanak (nekem pont ma kellett ismét elővennem egy ilyet, 1-2 havonta rendszeresen fordul elő ilyesmi, pedig nekem ráadásul a számítógépen végzett munkán kívül rengeteg más mindenre is kiterjed még a munkaköröm, tehát még csak az sem igaz, hogy napi szinten mindig gépen dolgoznék).
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.04.04. 13:32:36
  • Gabbbbbbbbbbbb #4
    Kicsit azt érzem le vagy maradva.

    A felhasználók többségének ez nem lenne probléma. Igen, munkahelyeken lehetnének vele gondok sok helyen, de százalékosítva ez semmi és megoldás azért lenne erre is, bár nem hiszem, hogy eljutunk idáig.

    Abban a pillanatban, amint a nagy CAD, Adobe és hasonló programokat portolják Linuxra Windows kb. elveszíti minden értékét, legalábbis játékokon kívül.
    ---
    Egyébként tényleg, olyan szinten rossz a W11 és 2025 sincs annyira már messze, hogy szinte már már reális esély van arra, hogy bedőljön a Win.
  • kvp #3
    A microsoft windows sorozat egyetlen megmaradt uzleti erteke a win32 api-val valo visszafele kompatibilitas. Ha ezt kiveszik, akkor gyakorlatilag barmilyen ingyenes megoldas jo alternativat kinal.

    E melle jon az, hogy karcsusitanak, de a kifejezetten nagy es szinte senki altal nem hasznalt MI asszisztens kodot benne hagytak. Olyan termeket allitanak elo, amit ok szeretnenek ertekesiteni es nem olyat amire van kereslet.
  • Zulu12 #2
    Jó nagy marhaság....

    Már eleve azzal hogy nem futnak rajta a régi programok az kb felér egy érvágással.

    Komolyan nem értem a Microsoft-ot... Illetve azt ígérték hogy a win10 lesz az uccsó... Erre meg már win12-őt meg mindenféle marhaságot emlegetnek.

    A laptopomra szinte erővel akarja win10->win11 re updatelni a rendszer amit nem is bánnék de szinte semmi újdonságot nem tud felmutatni. Változott kicsit az UI... ÉS???? Könyörgöm ehhez miért is kellett új oprendszer?
    Utoljára szerkesztette: Zulu12, 2023.04.01. 13:56:16
  • Dodo55 #1
    "ismét egy olyan változatban gondolkodnak, amely nélkülözi a Win32-kompatibilitást"

    Akkor ezért lesz ez ismét ugyanolyan bukás.

    Hihetetlen, hogy házon belül ilyen szinten képesek alábecsülni a Windows örökössé vált ütőkártyáját, konkrétan azt, hogy a valaha készült software-ek (hasamra ütök) 80-85%-a fut rajta.

    És közben ott vannak a mindenféle "házi készítésű" PE változatok, amik rendszeresen bizonyítják, hogy - a mai napig - pár gigán elférnek a rendszer létfontosságú elemei.