Berta Sándor

Felkészült-e a Windows az összehajtható eszközökre?

Egyelőre kérdéses, hogy az operációs rendszer hogyan működne a különleges készülékeken.

A Microsoft szorosan együttműködik a hardvergyártókkal azért, hogy az összehajtható készülékekre a Windows 10 operációs rendszert telepítsék fel. A Dr.Windows nevű blog szerkesztői most rámutattak, hogy az idén várhatóan több olyan laptop is meg fog jelenni a piacon, amelyek összehajtható képernyővel lesznek ellátva. Az Asus a Consumer Electronics Show (CES) keretében már bejelentett egy konkrét terméket, míg a Samsung egy koncepciótanulmányt mutatott be. A kérdés az, hogy a Windows 11 felkészült-e e modellek megjelenésére.

A most bemutatott Asus Zenbook 17 Fold OLED kihajtva egy 17,3 hüvelykes táblagép egy 4:3 képarányú és 2,5K felbontású OLED-érintőkijelzővel. Összehajtva viszont a képernyő 12,5 hüvelykes, 3:2 képarányú és Full HD felbontású. Van még hardveres billentyűzet, Harman Kardon Dolby Atmos hangrendszer, Windows Hello-kompatibilis 5 megapixeles webkamera, amely akár a videokonferenciákhoz is használható. A processzor egy 12. generációs Intel Core i7 CPU. A gyártó és az Asus mérnökei együttműködtek a fejlesztés során. A készülék az év közepétől lesz elérhető, a bevezető ára még nem ismert.


Hasonló irányba indulhat el a Samsung Flex Note, amely egyelőre csak egy koncepciómodell és amelyhez még nincsenek hivatalos információk. Érdekesség továbbá, hogy a piacon már elérhető a Lenovo ThinkPad X1 Fold. A kínai cég terméke még a Windows 10X-hez készült, majd a notebookot a Windows 10 operációs rendszerrel dobta piacra a cég. Ez azonban aligha lehet követendő példa a többi gyártó számára.

A Microsoft mérnökeinek meg kell oldaniuk, hogy a Windows 11 felismerje a képernyők helyzetét; azt, hogy össze vannak-e hajtva vagy sem; az operációs rendszer kezelőfelületét és a futó programokat is az új helyzethez kell igazítani, továbbá az egyes elemeket úgy kell elhelyezni, ahogy arra a felhasználók számítanak. Ezenkívül optimalizálni kell a Windows 11 táblagép-kezelési funkcióját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #2
  Kezelni kezeli, nagyobb feladat meggyőzni a Windowsos programok készítőit hogy gondoljanak arra is hogyha valaki olyan hardveren akarja használni a programját annak milyen lesz a felhasználói élménye.

  Jelenleg mindenki aki windows programot ír csak pcben és laptopban gondolkodik, akkor is ha épp mobilról portol pcre.
 • kvp #1
  Azert ez nem akkora feladat es jelenleg is kezeli a tabla forgatasokat es kepernyo valtasokat, mar a win10-es is. A kinyitott es felbehajtott kepernyok ket kulon uzemmod, a ketto kozott kepernyouzemmodot valt az os. Ezzel a kepernyo felbontas mellett az orientacio is valtozat, tovabba ez az info erkezhet pozicio szenzorbol is. Pl. tablet eseten ha billentyuzeten van, akkor fix fekvo a pozicio, ha leveszem a kepernyo reszt, akkor felold a forgatasi zar es engedelyezodik a kepernyo billentyuzet. Ha radugom hdmi-re, akkor meg atmegy a kulso monitorra, ami nagyon eltero felbontasu (fullhd vs 4k). A video driver-en mulik, hogy melyik esemenyt hogyan kuldi, tehat a hardver gyartojanak a feladata, hogy az os mindig a jo esemenyt kapja. Ebben segithet a microsoft mintakkal, de alapvetoen csak a hardver gyarto altal biztositott meghajtoprogramokrol van szo.

  Az egyetlen amit nehezebben kezel a windows az a dinamikus atmeretezes, amikor nem ket fix allas van, hanem fokozatosan lehet kihuzni es becsukni a kijelzot. Ekkor sok koztes meret van, de az emulatorban futo windows-ok ezt a dinamikus ablak atmeretezest is egesz jol kezelik. (amikor egerrel nyujtja az ember akkorara az emulalt kepernyot amekkora szeretne)

  Szoval a cikkre a valasz az, hogy igen, reges regen felkeszultek.