6
  • defiant9
    #6
    Az állam nem igazán épít sem gerinchálózatot sem last mile hálózatot. Ezt a telkok meg a google is megteszi helyettük.
    A probléma ott van hogy a telkoknak net semlegeseknek kell lenniük és közben flat csomagokat is adnak. Ezért vannak olyan felhasználások(netflix/hbogo/youtube premium-s mondjuk) akik arányaiban nagyobb mértékben terhelik a hálózatot, de a telko ezért nem kérhet több pénz(net semlegesség), és kereskedelmileg a korlátlan/flat modellről sem tud már senki leváltani. Magukat vitték be ebbe a kellemetlen helyzetbe amikor a korlátos kis csomagok helyett elkezdték szórni a gigabitet korlátlanban, mert hát milyen jól hangzik/harapnak rá, és úgyis csak <1%-ban kihajtva, amikor meg elkezdenék kihajtni akkor meg prüsszkölés van hogy ez nem erre van méretezve.
    A korrekt model csak az hogy aki igénybe veszi a szolgáltatást az fizet, mivel a felhasználó kéri hogy a netflix streamingeljen neki tartalmat így ő. Mari néni aki csak email-t olvas annak kisebb havi díjat kell fizetnie mint aki terákat tölt le. Ez egy korrekt árazási model volt, leginkább a telefon percdíjakra hasonlít (ha Amerikába telefonálsz akkor magas a gerinc használat és pörög a számláló, ha csak a szomszédba az meg olcsóbb). Ahogy mondtam, nehéz erre visszatérni a flat rate csomagokból (piacot veszít aki elsőként megteszi, többiek kivárnak és csak akkor lépnek ha az már sok ügyfelet veszített).
  • AcsMarci
    #5
    Ha ezek tényleg mindenhol az állam finanszírozza, akkor miért a távközlési szolgáltatóknak kellene pénzt adnia a nevezett IT cégeknek és miért nem az államnak?
    Én fizetek a távközési szolgáltatóknak, az állam pénzt ad nekik a hálozatuk kiépítésére és most vezessük be, hogy az összes többi szereplő is nekik fizessen? Pontosan miért is?!

    Utoljára szerkesztette: AcsMarci, 2023.02.25. 12:47:56
  • AcsMarci
    #4
    "A távközlési szolgáltatók érve többek között az, hogy az internetes adatforgalom több mint felét az Amazon és a Microsoft szolgáltatásai teszik ki."
    Vagyis az emberek több mint 50%-ban azért fizetnek a távközlési szolgáltatóknak, hogy ezeket a tartalmakat elérhessék. Szüntessék be ezek a cégek ezeknek az elérését és nézzük meg, hogy úgy is náluk maradnak az emberek vagy sem.
  • Csaba161
    #3
    Látom te is egy ilyen rabló multi IT cég PR-osa vagy.

    Ezeket a terabites gerinchálózatokat mindenütt az állam finanszírozza és igaz, a nagy IT cégek nem fizetnek adót és így ezeket az adókból épülő hálózatokat pedig legfőképpen éppen ezek az IT cégek használják ingyen!!!
  • csulok0000
    #2
    Az a baj, hogy ezek a cégek is fizetnek az internet hozzáférésért, sok esetben a maguk által épített elég komoly hálózatok költségeivel. extra forgalmat meg nem generálhatnak senkinél, mert bárki is használja a szolgáltatásaikat, az már fizetett az adott internet szolgáltatónak érte. Ismét csak arról van szó, hogy az eu-nak nem tetszik, hogy nagyon sok nem európai cég van akik extrém sok pénzt keresnek és ebből az eu nem tud magának eleget lenyúlni, így hát kitalálnak bármit, hogy befolyjon néhány milliárd € a kasszába, amiből megdobhatják a saját fizujukat.
  • jozsi031
    #1
    Akinek vagy akiknek annyira kell az 5G hálózat nyúljon a zsebébe és finanszírozza!