Berta Sándor

Félvezetőpiac - adókedvez­ménnyel maradna vezető pozícióban Tajvan

A szigetország így akarja felvenni a harcot a vetélytársaival.

Tajvan gazdasági minisztere közölte, hogy az eddiginél nagyobb társasági adókedvezménnyel segítik a technológiai cégek kutatás-fejlesztési tevékenységét azért, hogy megőrizzék a félvezetőgyártásban betöltött vezető pozíciójukat. Az ázsiai állam így akarja ellensúlyozni azt, hogy az Amerikai Egyesült Államok, Európa és számos ország milliárdokat fordítanak a chipgyártásuk fejlesztésére.

A helyi gazdasági minisztérium szerint Tajvan számára elengedhetetlen, hogy versenyképes maradjon, mivel az olyan országok, mint az Amerikai Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán fokozzák a chipiparuknak nyújtott adókedvezményeket és támogatásokat a koronavírus-járvány által kiváltott és a globális ellátási láncokban bekövetkezett jelentős zavarok miatt. A javaslat alapján a gazdasági minisztérium által előterjesztett és az ipari innovációról szóló jogszabály módosítása a társasági adókedvezményt 15 százalékról 25 százalékra emeli. A módosítás törvénybe iktatásához parlamenti jóváhagyásra van szükség, és a jogszabály a kormány reményei szerint 2023. január elsejétől lép hatályba.

"Tajvan számára a globális helyzet jelenleg kritikus pillanatot jelent, ezért tovább kell haladnia, folytatnia kell a kutatást és a fejlesztést. A lépésből származó előnyök messze meghaladják az adócsökkentés miatti bevételkiesést" - mondta Wang Mei-hua gazdasági miniszter, hozzátéve, hogy az adókedvezmény egyes részleteinek kidolgozása még folyamatban van. A sziget ad otthont a világ legnagyobb szerződéses chipgyártójának, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd.-nek (TSMC), több száz más vállalattal együtt, amelyek egy összetett és évtizedek óta fennálló ellátási láncot alkotnak, a chiptervező vállalkozásoktól a csomagoló és tesztelő cégekig, amelyek a nyugati partok mentén helyezkednek el.

Tien Wu, az ASE Technology Holding Co. Ltd., a világ egyik legnagyobb félvezető tesztelő és csomagoló cégének vezérigazgatója üdvözölte a javaslatot. A menedzser kiemelte, hogy a következő évtized "még nagyobb kihívásokat" hoz a chipipar számára, mivel a különböző országok nagymérvű támogatásai és ellenőrzései keményebbé teszik a versenyt. "A kutatás és fejlesztés, valamint a fejlett technológia rendkívül fontos Tajvan versenyképessége és a következő generáció üzleti lehetőségei szempontjából" - hangsúlyozta az üzletember. A tajvani kormány ígéretet tett arra, hogy a legfejlettebb chipgyártási technológiákat megtartja magának, de támogatott néhány társaságot, például a TSMC-t abban, hogy új gyárakat építsenek az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban, amelyek Tajvan erős nemzetközi támogatói.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #4
    Itt valóban a Kínától való félelem a hajtó erő. Mivel, ha Amerika le tudja gyártani magának a szükséges chipeket, már nem lesz annyira kedve milliárdokat ölni Tajvan védelmébe.
    Európa is nem játszik; mindennel IS el vagyunk késve és a szokásos széthúzások miatt sose zárkózunk fel.
  • Sir Cryalot #3
    Ez még nagyobbacska cucc ( 160m ) https://www.nature.com/articles/s41598-022-07323-z
  • kvp #2
    Anno meg Magyarorszagon is vizsgaltak a rontgen litografiat, mukodik, csak draga es ionizalo sugarzassal sokkal nehezebb dolgozni. Raadasul tobb reteg eseten nem nagyon hasznalhato, mert a folso reteg besugarzasa karositja az alatta levo, mar kesz felvezeto retegeket. A neutronsugarzast hasznalo megoldasok jok lehetnek, de azok tenyleg dragak es nehezen maszkolhatoak. A kozvetlen, iranyitott proton sugarzas is jo, de azzal ugy lehet csak rajzoni mint egy katodsugarcsovel, tehat tomeggyartasra nem jo. Ket evtizede volt egy ilyen rendszer a muegyetemen kutatasi celra.

    https://en.wikipedia.org/wiki/X-ray_lithography
    https://www-pub.iaea.org/MTCD/publications/PDF/P1251-cd/papers/23.pdf
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1369702107701293

    ps: A tajvani eroltetett fejlesztes celja az, hogy olyan technologiaik legyenek, amik masnak nem, igy az USA es a nyugati vilag ra legyen kenyszerulve, hogy megvedje oket a kommunista Kinaval szemben.
  • Sir Cryalot #1
    Az derült ki hogy irdatlan figyelem irányul a csúcstechnológiás 10nm node-okra a régebbiek kárára is, zavartalanul folytatódott a szokásos röhejes e-pénisz (hash rate, RTX stb.) méregetés a válság közepette is, az igazán érdekes dolgokhoz meg nyilván nincs is szükség <10 nm-re aminek amúgyis datacenterben a helye nem a végfelhasználóknál.

    Amúgymeg azt olvastam hogy ez az ASML féle EUV lehet nem is olyan érdekes mint amit részecskegyorsítóval lehet csinálni és lehet Kínában már azzal számolnak.