Berta Sándor

Tajvan elnöke lenne a Foxconn távozó vezetője

A menedzser a közeljövőben int búcsút az üzleti világnak.

Terry Gou, a Foxconn (Hon Hai Precision Industry) alapítója és vezérigazgatója indulni akar a 2020-as tajvani elnökválasztáson. Az üzletember jelenleg Tajvan leggazdagabb embere, a Forbes magazin adatai alapján 7,6 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. A menedzser terveiről a Reuters és a The Japan Times számolt be.

Gou azt nyilatkozta, hogy a következő évek meghatározók lesznek a szigetország számára és a következő 20 év dönti majd el, hogy mi lesz a sorsuk a mai fiataloknak. Ő azt tervezi, hogy a következő hónapokban visszavonul azért, hogy a fiatal tehetségek útját egyengesse. A két lehetséges alternatíva a háttérbe vonulás és a nyugdíjazás. A Foxconn később azt közölte, hogy az üzletember továbbra is a konszern elnöke marad és csak a napi üzleti ügyek intézéséből vonul ki.

A menedzser a Kuomintang (KMT) támogatójának számít, ugyanakkor azt még nem döntötte el, hogy melyik párt színeiben vagy támogatásával akar indulni a 2020-as elnökválasztáson. Gou Kína-barátnak minősül, ami azért sem meglepő, mert ott található a társaság gyárainak a többsége. A Foxconn első embere kiemelte, hogy békére van szükség, nem szabad túl sok fegyvert vásárolni, s eleve a béke a legnagyobb fegyver. Tajvannak csak észszerű mértékű önvédelmi képesség kell és ha a pénzt a fegyverek helyett a gazdaság fejlesztésére, a mesterséges intelligenciára és az Amerikai Egyesült Államokban való befektetésekre fordítják, akkor így biztosíthatják leginkább a békét.

Az üzletember tavaly júniusban azt ecsetelte, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Kína közötti vita jelenleg elsősorban egy technológiai és nem pedig kereskedelmi háború. A Foxconn számára a cél egyértelmű: minél jobban kimaradni a vitából és megvédeni a piacokat, illetve a beszállítói láncot. Ráadásul a cégnek egyensúlyoznia is kell, hiszen a legfontosabb ügyfele az Apple, de ott van még a Hewlett-Packard és a Dell is, miközben a kínai gyártók szintén fontos partnerei, például a Huawei, a Vivo, az Oppo és a Lenovo.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!