Berta Sándor

Közös félvezető-fejlesztő központot nyit Litvánia és Tajvan

A két ország kormánya tudatában van, hogy a lépéssel kivívja Kína haragját.

Tajvan litvániai képviselete a Twitteren jelentette be, hogy a múlt héten pénteken megnyitották Vilniusban a tajvani-litván félvezető-fejlesztő és -kutató központot. Az európai uniós tagállam a lépést annak tudatában vállalta be, hogy fennáll a veszélye annak, hogy - ettől a dologtól függetlenül is - komoly kereskedelmi konfliktusba keveredhet Pekinggel. Az új centrum elsődleges feladata egy újszerű lézer megalkotása. Az új fejlesztésből a precíziós gépgyártás és a félvezetőgyártás profitálhat.

Tajvan januárban egy egymilliárd dolláros hitelalapot hozott létre a Litvániával közös gazdasági projektek finanszírozására. Tajpej emellett egy 200 millió dolláros befektetési alap létrehozását is bejelentette, amely a balti ország iparába fog befektetni.

Litvánia és Kína között amúgy is feszült a viszony, mivel Peking leminősítette a diplomáciai kapcsolatokat azután, hogy a balti ország engedélyezte Tajvannak Vilniusban egy önálló külképviselet nyitását. Kína minden erejével megpróbálja nemzetközileg elszigetelni Tajvant. A Litvánia elleni kínai kereskedelmi korlátozások miatt az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordult.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!