Berta Sándor

A litván chipgyártásba fektet be Tajvan

Meghálálják, hogy országként ismerik el őket, és nagykövetségnek nevezik a balti képviseletüket.

Litvánia és Tajvan februárban megállapodott egymással egy közös félvezető-fejlesztő központ létrehozásáról, majd augusztusban jelezték, hogy szorosabbra fonják a kooperációjukat. "A Litvánia és Tajvan közötti együttműködési lehetőségek a félvezetőgyártástól és az elektromos autók gyártásától kezdve a fejlett technológiák fejlesztéséig terjednek" - nyilatkozta akkor Agne Vaiciukeviciute litván közlekedési miniszterhelyettes.

Most Eric Huang, a vilniusi tajvani képviselet vezetője bejelentette, hogy a világ legnagyobb félvezető-szállítójának számító szigetország több mint 10 millió eurót fektet be a litvániai chipgyártásba. A vilniusi tajvani képviselet vezetője hozzátette, hogy a tajvani Ipari Technológiai és Kutatási Intézet együttműködik a litván Teltonika elektronikai gyártóval, hogy félvezető-technológiai kapacitásokat építsen ki a balti országban. Emellett több mint 20 tajvani ösztöndíjat ajánlanak fel litván személyek számára műszaki képzésre.

"Ez nem egy tranzakció (cserébe azért, hogy Litvánia engedélyezi az iroda megnyitását), hanem annak köszönhető, hogy Tajvan szeretne Litvániával közösen dolgozni azon, hogy erősítsük demokratikus ellátási láncunk ellenálló képességét az autokráciák kényszerével szemben" - emelte ki Huang.

Litvánia tavaly novemberben engedélyezte Tajvannak, hogy de facto nagykövetséget nyisson az országában, feldühítve ezzel Kínát, amely saját területének tekinti a szigetet. Peking ezt követően csökkentette a diplomáciai kapcsolatokat Litvániával, visszafogta a kereskedelmet és nyomást gyakorolt a multinacionális vállalatokra, hogy szakítsák meg kapcsolataikat a 2,8 millió lakosú országgal. Az Európai Unió a kereskedelmi korlátozások miatt a Kereskedelmi Világszervezethez fordult, a keresetet az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Ausztrália, Kanada és Tajvan is támogatta. Az év elején Tajvan 200 millió eurós tőkebefektetési alapot és 1 milliárd eurós hitelkeretet indított Litvánia és más közép- és kelet-európai országok számára. "Az első, összesen 10 millió eurós tőkebefektetés a jövő év elejére fejeződik be Litvániában. Az első hiteleket e hónap végéig kell folyósítani" - hangsúlyozta Huang. Tajvan emellett behozatali engedélyt adott a litván tej-, hal- és tojástermékek számára és az év végéig engedélyezheti a litván marhahús behozatalát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!