Berta Sándor

Gáz és olaj nélkül összeomlik a civilizációnk?

Elon Musk szerint rövid távon nem lehet megkerülni a fosszilis energiaforrások további fejlesztését.

Az üzletember a Tesla Motors nevű elektromos autógyártó cégével hozzájárul a fosszilis tüzelőanyagoktól való globális függőség csökkentéséhez, azonban még a menedzser sem hisz abban, hogy a közeljövőben teljesen nélkülözni lehet majd ezen energiaforrásokat. "Reálisan nézve úgy gondolom, hogy rövid távon vissza kell térnünk az olajhoz és a gázhoz, mert különben a civilizáció összeomlik" - jelentette ki Elon Musk a dél-norvégiai Stavangerben rendezett energetikai konferencián.

A Tesla vezetője arra a kérdésre, hogy Norvégiának folytatnia kellene-e a kőolaj- és földgázfúrásokat, azt válaszolta, hogy ezen a területen jelenleg indokolt a további kutatás. Ezzel párhuzamosan kifejtette, hogy az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a világ valaha is szembenézett, a fenntartható energiára és a fenntartható gazdaságra való áttérés, amely több évtizedet vesz igénybe. Az üzletember pozitívan nyilatkozott a norvég és az északi-tengeri szélenergia-termelésről, amely a helyhez kötött akkumulátorokkal kombinálva kulcsfontosságú energiaforrássá válhat és "erős, fenntartható energiaforrást biztosíthat télen". Korábban a megnyitón Jonas Gahr Støre miniszterelnök rámutatott, hogy a kormány komoly beruházásokat irányzott elő a tengeri szélenergiába.

Többször megköszönte Norvégiának, hogy az ország polgárai hisznek az elektromos autókban, és különösen a Teslában. Kiemelte, hogy fontos ügyek érdekében érdemes vállalni a kockázatot, és a világ felvillanyozása megéri a küzdelmet. A menedzser kitért arra is, hogy a célja az elektromos autógyártó önvezető technológiája az év végére elkészüljön és remélte, hogy az a hatósági jóváhagyástól függően széles körben forgalomba kerülhet az Amerikai Egyesült Államokban és esetleg Európában is. "A két technológia, amelyre összpontosítok és amelyet ideális esetben még az év vége előtt megpróbálok megvalósítani, az a Starship űrhajónk pályára állítása és az önvezető Tesla-járművek" - szögezte le Musk.


Az elmúlt hónapokban nem először fordult elő, hogy Musk a fosszilis energiatermelés növelését szorgalmazza. Márciusban Oroszország Ukrajna elleni inváziója és a nyugati szankciók bevezetése után azt írta a Twitteren, hogy "Utálom ezt kimondani, de azonnal növelnünk kell az olaj- és gáztermelést. A rendkívüli idők rendkívüli intézkedéseket követelnek meg. Nyilvánvaló, hogy ez negatívan érintené a Teslát, de a fenntartható energiamegoldások egyszerűen nem tudnak azonnal reagálni az orosz olaj- és gázexport pótlására." Véleménye szerint az atomerőművek leállítását támogatók "emberellenesek", és hogy a népesség csökkenése nagyobb veszélyt jelent az emberiségre, mint a globális felmelegedés. (Tesz is ez ellen, kilenc gyereke van.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #23
    A technológia fejlesztése és a gyártókapacitás kiépítése sajnos csak a drágábbtól lefelé haladva működik.
    Minél drágább egy termék, annál kevesebbet kell legyártani belőle, hogy nyereséget termeljen. Aztán ahogy nő a gyártási volumen, úgy lehet az alacsonyabb árkategóriákat megcélozni, mivel a nagyobb eladott termékszám kompenzálja az alacsonyabb haszonkulcsot.
    A Tesla célja jelenleg az, hogy piacra lépjenek egy kb. 20ezer dolláros modellel, ez már a tömegek által is megfizethető kategória lenne, de ahhoz el kell érniük a kb. 2-4 milliós éves gyártókapacitást.
    A chiphiány és a háború viszont betett az egész iparágnak, a jelenlegi felső kategóriás Tesla modellekből sem tudnak annyit gyártani, mint amennyit megrendelnek belőlük, így valószínűleg a "népautó" piacra dobása csúszni fog.
  • Tetsuo #22
    Agyturbinkusznak még nem esett le, különben már fröcsögne a nyála.
  • inkvisitor #21
    Az elektromos autó egy módszer a lokális emisszió csökkentésére, de jelenleg nem végleges megoldás. Hosszú távon jó lehet, de nem azonnali megoldások
    A sikeres elektromos autó elindította a kutatásokat, amik végül normális akkumulátor technológiához vezetnek több évtizedes pangás után.
  • Dodo55 #20
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Tudom, csak fel akartam jobban hívni rá a figyelmet, hogy végre valakinek itt is leesett a lényeg
  • Neocortex #19
    nem neked szólt
  • ximix #18
    Musk bácsival az a bajom, ha ennyire szívén viseli a Föld sorsát, akkor nem Teslával kéne nyomulnia.
    Valami olyan dologgal kellet volna előrukkolnia, ami a tömegeknek is elérhető és mindenki nyer vele.
  • Dodo55 #17

    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.09.05. 17:04:51
  • militavia #16
    A Tinder 7-8 éve széleskörűen fut. A prostitúció megszűnését nagyon nem látni. Sőt.
  • asgh #15
    Idézz már légyszi egyetlen nyilatkozatot is Elon Musk-tól, amiben korábban az ellenkezőjét állította volna bármelyik mostani energiahordozókkal kapcsolatos nyilatkozatának.
  • uwu2020 #14
    Senki sem láthat a fejébe, és nyilván ahhoz, hogy idáig jusson valaki, érvényesítenie kell a saját érdekeit, és ennek megfelelően nyilatkozik mindíg. Ettől nem gondolnám, hogy rosszindulatú lenne, szerintem érdemes rá figyelni. Bárki bármit mond azt fenntartásokkal kell fogadni, érdemes átgondolni mi lehet mögötte, de úgyse jössz rá. Egy biztos, a téma fontos, nyilván mindenki a saját érdekeinek megfelelő oldalt kell választania. Vannak dolgok amiben egyetlen helyes oldal létezik, mégis van ellentábor. Remélem nem járunk úgy, mint a Ne nézz fel című filmben.

    Szerintem akkora szarban vagyunk, hogy a hosszútávú célokra most nem tudunk megoldást, célravezetőbb túlélni, és utána ütemezni a bolygó megmentését. Egy biztos, túl késő már, nehéz dolgunk lesz, mármint az emberiségnek, de én még reménykedek.
    Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2022.09.05. 14:19:32