23
  • asgh
    #23
    A technológia fejlesztése és a gyártókapacitás kiépítése sajnos csak a drágábbtól lefelé haladva működik.
    Minél drágább egy termék, annál kevesebbet kell legyártani belőle, hogy nyereséget termeljen. Aztán ahogy nő a gyártási volumen, úgy lehet az alacsonyabb árkategóriákat megcélozni, mivel a nagyobb eladott termékszám kompenzálja az alacsonyabb haszonkulcsot.
    A Tesla célja jelenleg az, hogy piacra lépjenek egy kb. 20ezer dolláros modellel, ez már a tömegek által is megfizethető kategória lenne, de ahhoz el kell érniük a kb. 2-4 milliós éves gyártókapacitást.
    A chiphiány és a háború viszont betett az egész iparágnak, a jelenlegi felső kategóriás Tesla modellekből sem tudnak annyit gyártani, mint amennyit megrendelnek belőlük, így valószínűleg a "népautó" piacra dobása csúszni fog.
  • Tetsuo
    #22
    Agyturbinkusznak még nem esett le, különben már fröcsögne a nyála.
  • inkvisitor
    #21
    Az elektromos autó egy módszer a lokális emisszió csökkentésére, de jelenleg nem végleges megoldás. Hosszú távon jó lehet, de nem azonnali megoldások
    A sikeres elektromos autó elindította a kutatásokat, amik végül normális akkumulátor technológiához vezetnek több évtizedes pangás után.
  • Dodo55
    #20
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Tudom, csak fel akartam jobban hívni rá a figyelmet, hogy végre valakinek itt is leesett a lényeg
  • Neocortex
    #19
    nem neked szólt
  • ximix #18
    Musk bácsival az a bajom, ha ennyire szívén viseli a Föld sorsát, akkor nem Teslával kéne nyomulnia.
    Valami olyan dologgal kellet volna előrukkolnia, ami a tömegeknek is elérhető és mindenki nyer vele.
  • Dodo55
    #17

    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.09.05. 17:04:51
  • militavia
    #16
    A Tinder 7-8 éve széleskörűen fut. A prostitúció megszűnését nagyon nem látni. Sőt.
  • asgh
    #15
    Idézz már légyszi egyetlen nyilatkozatot is Elon Musk-tól, amiben korábban az ellenkezőjét állította volna bármelyik mostani energiahordozókkal kapcsolatos nyilatkozatának.
  • uwu2020
    #14
    Senki sem láthat a fejébe, és nyilván ahhoz, hogy idáig jusson valaki, érvényesítenie kell a saját érdekeit, és ennek megfelelően nyilatkozik mindíg. Ettől nem gondolnám, hogy rosszindulatú lenne, szerintem érdemes rá figyelni. Bárki bármit mond azt fenntartásokkal kell fogadni, érdemes átgondolni mi lehet mögötte, de úgyse jössz rá. Egy biztos, a téma fontos, nyilván mindenki a saját érdekeinek megfelelő oldalt kell választania. Vannak dolgok amiben egyetlen helyes oldal létezik, mégis van ellentábor. Remélem nem járunk úgy, mint a Ne nézz fel című filmben.

    Szerintem akkora szarban vagyunk, hogy a hosszútávú célokra most nem tudunk megoldást, célravezetőbb túlélni, és utána ütemezni a bolygó megmentését. Egy biztos, túl késő már, nehéz dolgunk lesz, mármint az emberiségnek, de én még reménykedek.
    Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2022.09.05. 14:19:32
  • Ellaberin
    #13
    Na a szélkakas szélirányba állt? Vagy csak mostmár nem hallgatja el az általa is ismert valóságot?
    Egyetlen rakétája sem hagyta volna el a légkört fosszilis energia nélkül, mint ahogy néhány tucat Tesla gurulna a fosszilis és az atomenergia nélkül. (De, hogy számosságában töredéke kapna áramot, azt is rohadt drágán az tuti.)
    Persze mostmár mantrázni kell, hogy hát ő megmondta és a korábbiakat azt nagyon félre értették.
    Két láb jó, négy láb rossz! Négy láb jó, két láb rossz?
    Vagy hogy is van....
  • Neocortex
    #12
    Amikor népességcsökkenésről beszél, a fehérekre gondol, csak ezt nem illik kimondani
  • NEXUS6
    #11
    Egyetértek. Igen, majd ha a bőség kosarából mindenki egyformán vehet és megszűnnek a háborúk, nem várható sem környezeti, sem ipari, sem egészséggügyi katasztrófa.
    Nos akkor mindenképpen.

    Addig, amíg pl. az embereket karanténba kell zárni egy aktuális pandémia miatt és akár erővel, (redőrség, katonaság) ezt biztosítani kell, hogy ne szökdössenek ki onnan. Amíg az aktuális energia krízis negatív hatását kompenzálni kell a társadalom szegényebb rétegei felé, mert egzisztenciálisan a társadalom szélesebb rétege akár összeomolhat, és ehhez mesterségesen bele kell avatkozni a piaci viszonyokba. Amíg katonai konfliktus veszélye áll fönn és ennek elhárítására jelentős katonai erőt kell fenntartani, stb. stb. nos addig ez a kontroll sajnos meg kell hogy maradjon, hogy az adott állam területi fennhatósága alatt élő emberek, gyak állampolgárok többségének léte (akár a kevesek léte árán is) biztosított legyen.
  • Agyturbinikusz
    #10
    Az állam mint control forma lassan meghaladott lesz, hiszen a Control vissza adható direkt az emberek kezébe.

    Hiszen a centralizált rendszer sosem az alatta lévő emberek érdekeit nézi, hanem a sajátját....
  • Dodo55
    #9
    1. Kevered a civilizáció, mint életberendezkedésforma forgalmát a faj, mint azonos genetikai bázissal rendelkező élőlények csoportjának fogalmával. És úgy egyébként igazad van, az emberi faj fennmaradása nincs veszélyben, az egészséges alkattal született egyedeink szívósabbak biológiailag mint bármikor valaha (köszönhetően az elmúlt 6-8 évtized gazdag táplálékformáinak, legalábbis erre vezették vissza, hogy egy mai átlag 30-40 éves sejtszinten egy 100 évvel ezelőtti átlag 14-16 éves öregségi jellemzőivel bír).
    2. Amíg pl. a kőolaj kitermelését köztudottan és teljesen nyíltan kommunikálva mesterségesen fékezik az ár felhajtása érdekében, addig nagyon is jut mindenkinek elegendő erőforrás, hiszen másképp nem kellene rendszeresen mesterséges kínálati hiányt előidézni a magasabb árak érdekében. Ellenben sokkal nagyobb gond a megfelelő szakemberek hiánya szinte az összes kritikus szektorban, belőlük valóban egyre kevesebb jut a számszerűen növekvő össznépességre.
    3. Egy globális kereskedelmi körforgásra épülő világgazdaságban az oroszokkal szembeni jelenlegi szívózás kb. olyan, mintha egy görcsölő kézfejre panaszkodó betegnek az orvos amputálná az egész karját a vállával együtt. Ez nem propaganda tehát, hanem kész tények. Vannak idők, amikor lehet és kell is elvekkel pofozkodni, meg vannak amikor a civilizáció fennmaradásához elengedhetetlen infrastruktúrák működése a tét és aki ilyenkor is leáll elvekkel pofozkodni az ésszerű cselekvés helyett, azt előbb-utóbb elfújja az undorító novemberi jeges szél.
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.09.05. 12:47:07
  • opinion #8
    -1
  • codaco
    #7
    A Föld népessége nemsokára 8 milliárd lesz. Úgyhogy az emberi civilizáció ezen a téren nincs veszélyben.

    Viszont az erőforrások végesek, a növekvő népesség miatt nem jut mindenkinek. Ez viszont baj, ez háborúkat okoz/okozhat.

    Az orosz propagandát meg tartsd meg magadnak.
  • Angel5
    #6
    +1
  • NEXUS6
    #5
    Mi bajod az állammal?
    Lehet nyafogni, hogy miért kell adózni, mert csak ellopják a pénzt a szemét politikusok, de végső soron minden olyan szolgáltatáts, ami úgy kezdődik, hogy köz- ebből fizetnek (közbiztonság, közegészségügy, közvilágítás stb).
    Tekintettel hogy egyre nő az egy dolgozóra jutó munkaerőpiacon inaktív állampolgár száma, (bölcsisek, ovisok, tanulók, egyemisták, munkanélküliek, nyuggerek tartósan EÜ miatt kiesők) ezért az elosztás, az állami gondoskodás is egyre nagyobb szerepet kap, pláne ha elérkezik minden liberális/wokbaloldali nedves álma: a garantált alapjövedelem.

    Szal az állam köszöni jól van egyre nagyobb szerepet kap, pláne ha jönnek ilyen generált, mesterségesen súlyosbított krízisek, mint az energiaválság, ukrán háború.
  • Agyturbinikusz
    #4
    Tudod, a csillagászati fejlődés évmilliárdban mérhető, a genetikai évmilliókban, a szellemi pedig egy olyan gyorsulást mutat ami lassan évtizedes átrendeződést okoz. Ergo teljesen felesleges ragaszkodni a múlthoz, mert egy nosztalgikus érzés, a társadalmi logika olyan gyorsan változik, hogy értelmetlen lassan 20 éves dolgokra is visszagondolni, hiszen a jelenlegi rendszerbe nem helyezhető be.

    Nagy változások jönnek, mint mindig, majd meglátjuk ki az eléggé talpraesett, hogy feltalaja magát az új helyzetben.

    Egy jó példája a prostitúció, amióta pl Tinder van, a gyakorlatban bármikor lehet ingyen szexhez jutni.... Ha mindkét félnek jó miért ne?
    Vagyis ahol ez megjelent valószínűleg lassan eltűnik a prostitúció is.
    Hasonló lehet a jelenlegi állam berendezés sorsa is, nagyon remélem. Mi lesz nem tudom.
  • Dodo55
    #3
    Nem? Nézz már körül kicsit légyszíves... A covid elvitt válogatás nélkül mindenfelől értékes embereket, ha még nem lett volna az elég, hogy eleve egyre kevesebb az utánpótlás a fejlett civilizációnkban a létfontosságú területeken, mint amennyien kiöregszenek. Vagy szerinted miért recseg-ropog épp úgy a világgazdaság, miért gyűrűzött be minden területen ellátási hiány és miért pont most kapott az év elején Putyin vérszemet, hogy megtámadja mama az USA kedvencét, Ukrajnát?

    Elon meg egyébként nem véletlenül mondogatja mostanában ezeket olyan sűrűn, próbálja mutatni, hogy van még a nagyok között aki látja és érti az emberi civilizáció fennmaradását ITT HELYBEN MOST fenyegető problémákat, mert már olyan szinten pattanásig feszült a helyzet a társadalom széles rétegeiben és olyannyira betelt a pohár azzal, hogy közben egyesek még mindig azon rugóznak, hogy hogyan tegyék lehetővé mindenféle pofátlan lobbiérdekek érvényesítését a "zöld", "megújuló", "klímasemleges" és egyéb álszent fogalmak mögé bújtatva, hogy bármelyik pillanatban kitörhet egy világméretű forradalom ami az elszabadfuló indulatok hevében esetleg válogatás nélkül söpri majd le az asztalról az összes jelentősebb politikai és gazdasági erőt (ehhez manapság egy csepp vérnek sem kell folynia, elég adatokat törölni, átírni, rendszerek működését ellehetetleníteni, hála többek között a készpénz ostoba üldözésének a digitalizáció=>nyomonkövethetőség oltárán). Szóval ez sem neki nem érdeke, mint akit ekkora érdekeltségekkel a háta mögött könnyen elsodorhat egy ilyen ár, sem nekünk hétköznapi embereknek, hogy a nyakunkba zuhanjon egy milliótonnás medvedisznóemberré hízlalt globalizált világgazdaság idegrángástól vezérelt teste miután sikerült azt egy gyenge pillanatunkban gondolkodás nélkül lefejeznünk.

    Talán csak napok, hetek vannak már arra, hogy a holdkóros elképzeléseket félredobva ésszerű és működőképes megoldásokat keressünk a szakadék szélére sodort infrastruktúrák működésének biztosítására és a technológiai fejlődés szabadságának helyreállítására, különben nem 1-2-3 évtizedet kell visszamennünk az akkoriban kiteljesedett gazdaságosan fenntartható és szerencsére többnyire még el nem pusztított technológiák üldözésének abbahagyásával, hanem akár évszázadokat is, ha továbbra is fontosabb a saját civilizációnk fennmaradásához szükséges körülmények védelménél a magasztos zöld elvek küszöbrágó prédikálása és az oroszokkal való kényszeres faszméregetés (sajnálom az ukránokat, elítélendő barbár dolog egy országot így lerohanni, de nem a mi dolgunk odaállni két bunyózó testvérnép közé megvédeni a kisebbet amikor egyrészt a nagyobb jóindulatától elemi érdekeink függenek, másrészt a kisebbet hosszú évekig előtte egy másik nagyhatalom bátorította, hogy ne alkudjon meg). Itt Magyarországon egyébként szerencsére már régebb óta látni ezt a józan irányt és a napokban már látni arra utaló jeleket is, hogy Európa nagy része is kezdhet észheztérni. Kérdés, hogy eléggé és hogy még időben -e... Reméljük.
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.09.04. 23:50:59
  • M2 #2
    Ami itt most van, az nem igazi energiaválság. Ott ég el az energia az orosz betáplálási pontokon. Mert az EU-t a németek vezetik. És a németek hülyék. Megint. Fingjuk sincs semmiről ami a világban folyik, csak egy idealizált eszmét követnek, mint a barmok a kolompot.
  • codaco
    #1
    "népesség csökkenése". Én nem ezt látom.