Berta Sándor

Elon Musk szerint az alacsony születésszám fenyegeti a leginkább az emberiséget

Elon Musk megint nagyot mondott, ő egyáltalán nem aggódik a környezetszennyezés miatt.

Az üzletember 2021 decemberében azt mondta, hogy jelenleg a Földön nincs elegendő ember és a folyamatosan csökkenő születésszám az emberi civilizációt fenyegeti. A menedzser hozzátette, hogy sokan, intelligens személyek is azt gondolják, hogy túl sok ember él a bolygón, de ennek pont az ellenkezője a helyzet. Úgy véli, amennyiben nem születik több gyermek, akkor a civilizáció darabjaira törik. Musk az öregedéssel kapcsolatban úgy gondolja, hogy fontos az embereknek az, hogy meghaljanak. Amennyiben örökké élhetnének, akkor egy nagyon megcsontosodott társadalommá válhatnánk, amelyben az új ötletek nem lehetnének sikeresek.

Az üzletember most az All-In-Summit nevű rendezvényen kijelentette, hogy szerinte az alacsony születési szám jelenti a legnagyobb fenyegetést az emberiségre. Energia ugyan bőségesen lenne, elég csak a napenergiára gondolni, így inkább a bolygón élő emberek száma miatt kellene aggódni. Minél gazdagabb valaki, annál kevesebb gyereke van. Ugyanígy a felsőbb szintű oktatásban részesültek szintén kevesebb gyereket vállalnak. Teljesen nonszensz dolognak tartja, hogy emberek azért nem vállalnak gyereket, mert az rossz lenne a környezetnek, és szerinte legalább a jelenlegi népességszámot meg kellene őrizni.


A menedzser hozzátette, hogy szinte mindenütt a világban megfigyelhető a lakosság számának csökkenése és ez a legnagyobb fenyegetés a társadalom számára. Hiába lenne az energia ára a jelenlegi egyszázada, nem látja, hogy azt ki használná fel, hacsak nem az autonóm autók és egyéb gépek, de szerinte semmiképp nem az emberek fogják. Az emberiségnek megvan a lehetősége arra, hogy egy erősebben robot-orientált gazdaságra álljon át. Musk a társadalom elöregedésére kitérve úgy fogalmazott, hogy fontos lenne, hogy az emberiség ne azzal érjen véget, hogy mindannyian felnőtt pelenkát hordunk. A cégvezető példaként hozta fel Japánt, ahol a társadalom létszáma az alacsony születésszámok miatt tavaly 600 000-rel csökkent.

Musk nem szolgáltatott bizonyítékot állításainak alátámasztására. Noha egyes országokban valóban csökken a születési arányszám, az ENSZ legutóbbi, 2019-es témába vágó jelentése szerint a világ népessége 2050-ben elérheti a 9,7 milliárd főt a 2019-es 7,7 milliárdról. De ha az aktuális adatok szerint valóban csökkenés is van, ez gazdasági visszaesések idején általános dolog. Japán esetében a hanyatlás oka a gyermekvállalás magas költsége, a szinte nem létező bevándorlás és a nemek közötti egyenlőtlenség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #27
    "De minel sikeresebb, annal nagykepubb lett, es annal tobb olyan temaba uti bele az orrat, amihez nem ert...
    A politikat es a kozeletet ne akarja mar iranyitani, mert az ezekhez valo hozzaerteserol eddig 0 tanubizonysagot tett..."

    Musk nem akarja beleütni az orrát ezekbe a témákba, hanem interjúk során az újságírók kérdéseket tesznek fel, amelyekre ő a legjobb tudása szerint elmondja a saját - vállaltan szubjektív - álláspontját.
    Persze aztán az ehhez hasonló clickbait cikkek már úgy hozzák le, hogy Musk ezt akarja, meg azt akarja, mintha Musk magától tolná ezeket a témákat.

    Ez kb. olyan, mint amikor egy híres művészt közéleti kérdésekről faggatnak: azért mert mondjuk zseniálisan zongorázik még nem lesz politológus, de attól még lehet határozott álláspontja politikai kérdésekben (mint mindenkinek) és egyedül rajta múlik, hogy hárítja-e ezeket a kérdéseket vagy a nyilvánosság előtt vállalja-e a véleményét. Ilyenkor aztán politikai oldaltól függően vagy sztárolják, vagy savazzák az álláspontja miatt, de hogy-hogynem később sehol sem említik hogy nem ő akart a saját politikai véleményével tematizálni, hanem az őt kérdező újságíró.
  • asgh #26
    "Szerintem jó dolog, hogy szerepel a hír végén, hogy tényszerűen hülyeség amit mondott."

    Lehet bárkivel vitatkozni ... egy véleménycikkben.
    A szerző viszont "szalmabáb" (szándékosan félreértelmezte Musk szavait, hogy könnyebben cáfolhassa) és "mazsolázgatás" (csak a saját álláspontját alátámasztó tényeket közölte) érvelési hibákkal próbált vitatkozni úgy, hogy sem viszontválaszra, sem pontosításra nincs lehetőség.
    Ezt bezony úgy hívják, hogy nívótlan, hangulatkeltő újságírás.
  • tom_pika #25
    Hogy jön ez ide??
  • M2 #24
    Dugni akar a csávó. Nem ritka.
  • Dodo55 #23
    "De minel sikeresebb, annal nagykepubb lett, es annal tobb olyan temaba uti bele az orrat, amihez nem ert...
    A politikat es a kozeletet ne akarja mar iranyitani, mert az ezekhez valo hozzaerteserol eddig 0 tanubizonysagot tett...
    Menjen szepen vissza a technologiai kihivasokhoz, azokhoz ert."

    Nem áll egyébként annyira rettenetesen távol a két dolog, mindkettőhöz az kell, hogy egy-egy rendszer folyamatait, mintázatait dinamikájukban átlásd és egy-egy probléma vagy kihívás kapcsán képes legyél végtelenségig tartó aprólékos száraz elemezgetések helyett intuitívan ráérezni a megfelelő pontokra ahonnét egy célirányosan kívánt hatás a legjobban tud érvényesülni. Aztán utána már elemezgetni is sokkal hatékonyabban lehet körbehatárolva a lényeges dolgokat.

    Meg ugye minden relatív. Én is itt élek Magyarországon, ahol azt látom és tapasztalom az élet minden területén, hogy egyre kevesebb az ember. Nyilván ez érint közvetlenül, ez kell, hogy érdekeljen mindenek előtt, nem pedig Afrika (a prioritások hatalmát próbálom ezzel kiemelni, tehát nem azt mondom, hogy az afrikai helyzet abszolút semennyire sem érint, csak azt, hogy mellette viszont a magyarországi elsöprő 99%-ban). Musk mondanivalójából is teljesen nyilvánvaló a kontextus, hogy a fejlett világról beszél, hiszen itt tombol épp az az elmebaj is amit emleget, hogy környezetvédelemből utasítják el egyesek a gyerekvállalást pl.

    És egyébként ha már pont ott tartunk, hogy "mások dolgába ütni az orrunkat", akkor pont mit is látunk manapság a fejlett világ politikájában sokszor? Melyik irányzatra is jellemző ez? Na ugye...
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.05.19. 21:56:36
  • Kelta #22
    ez s*ggfej..így is túl sokan vagyunk
  • sad1976 #21
    kár volt hozzá böfögnöd
  • Dodo55 #20
    #1: Igen, Musk = titkos tartalék Mészáros Lőrinc

    #7: A konzervatív gondolkodás az az, amikor a működő, a társadalmat jól szolgáló dolgot / szisztémát nem dobod ki / tiltod be pusztán azért, hogy piacot tudj kikényszeríteni szarabbul sikerült új dolgoknak, amiket máskülönben nem tudnál eladni / bevezetni és mérgesek lennének a befektetők akiknek a hasznot nagy szájjal beígérted. Hanem a jól bevált dolgokat fenntartod, tökéletesíted, mellette pedig az új dolgok versenyezhetnek és idővel befuthatnak, ha tényleg jobbak, de csak akkor. És egyébként szerintem nyugodtan nevezhetjük ezt szimplán józan gondolkodásnak is.

    #13: Nyilván, én régóta támogatom már azt is, hogy az újságíróknak járjon a bírókéval egyenértékű ítélkezési jog. Megállapítják valamiről, hogy az tény, majd utána bármiről is a világon, hogy az tényszerű -e vagy sem. Fel lehetne éleszteni a Heti Hetes-t is új formátumban: náluk lehetne fellebbezni, mint egyfajta sajtóalkotmánybíróságnál. Vagy inkább ne...

    #17: "az ma rasszizmus lenne ha ilyet ki merne mondani"
    Szerintem már önmagában az rasszista tőle, hogy jobban aggódik az emberiségért, mint a környezetért, hiszen faji alapon felsőbbrendűnek tekinti az embert a többi élőlény között. Mert a "race", mint angolul "faj" szó véletlenül sem ám a fajok versengéséből származik a közhiedelemmel ellentétben, hanem a latin RAtionale Conobeya Enpartilis rövidítése, azaz arányosan meghunyászkodó résztvevőt jelent ;)

    #18:
    "Már most abban a problémában vagyunk, hogy a 3. világ népének egyrésze elkezdett felemelkedni, akik szintén autót akarnak, klímát a házukra, meg utazgatni."
    Welcome to globalism! Minket is utólér ez, a maga módján mindenkit, magyarként én pl. japán mód szorgos, becsületes és precíz munkakultúrát és deflációs gazdaságot akarok, az ablakomban muskátlisládában Arabica kávét termeszteni, a város mellé sebességkorlátozás nélküli német autópályát, az ingatlanokhoz USA beli magántulajdonjogokat, türkmenisztáni benzinárakat, az égre pedig sarki fényeket esténként. Nem is akarom, KÖVETELEM EZEKET MOST!!!!!!44444 ÉS AKI NEM ÉRT VELEM EGYET, AZ VÉRNYÚLEVŐ FASZLÁMA!
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.05.19. 19:55:29
  • Sequoyah #19
    Nem akarom elvitatni az erdemeit, innovativ projectek vezetesehez nagyon ert.
    De minel sikeresebb, annal nagykepubb lett, es annal tobb olyan temaba uti bele az orrat, amihez nem ert...
    A politikat es a kozeletet ne akarja mar iranyitani, mert az ezekhez valo hozzaerteserol eddig 0 tanubizonysagot tett...

    Menjen szepen vissza a technologiai kihivasokhoz, azokhoz ert. Azon kivul pedig csak egyre nagyobb hulyet csinal magabol, es egyre inkabb megutaltatja magat...
  • bdzsana #18
    Már csak arra lennék kíváncsi hogy hol a vége? Mi lenne kívánatos? 10 milliárd? 15? 20? Bagy ha csak önmagában a növekedés akkor a végtelen?

    Már most abban a problémában vagyunk, hogy a 3. világ népének egyrésze elkezdett felemelkedni, akik szintén autót akarnak, klímát a házukra, meg utazgatni.
    Majd ha ez a trend folytatódik, akkor leszünk sgbe bszva még ezzel a népességgel is, és a Tesla nem fog mindket megvédeni.
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2022.05.19. 16:06:22