Berta Sándor

A félelem uralja a Neuralinket

Elon Musk nem áll könnyű vezető hírében és ezt a most kiszivárgott információk is megerősítették.

2017 márciusában Elon Musk, a Tesla Motors és a Space X vezetője, valamint a munkatársai azt vizsgálták, hogy miképpen lehet összekötni az emberi agyat és a számítógépet. Az üzletember létrehozta a Neuralink nevű társaságot, amely egy koponyán belüli chipet vagy hasonló elektronikus eszközt akar megalkotni, hogy javítsa a memóriát vagy akár felgyorsítsa a másokkal történő kommunikációt. Nemrég kiderült, hogy kezdődhetnek a kifejlesztett interfész klinikai tesztjei.

A Fortune amerikai magazin most a Nerualink számos korábbi és jelenlegi dolgozóját idézte, akik a cégnél uralkodó légkörbe nyújtottak bepillantást. Szerintük a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a vállalkozásnál Elon Musk az elnyomás és a hibáztatás kultúráját teremtette meg. A menedzser többek között nem realisztikus időtervek betartását követelte meg. Elon Musk és a többi vezető elégedetlen volt a fejlődés sebességével annak ellenére, hogy a beosztottak hihetetlen tempóban dolgoztak.

Több alkalmazott is azt taglalta, hogy volt egy nagyon szigorú előírás a vállalatnál, amely megtiltotta nekik, hogy a beszállítókat vagy az eladókat tegyék felelőssé bármilyen esetleges csúszásért. Ráadásul folyamatosan a félelem légköre uralta a Neuralinket.

Egy másik volt munkatárs azt mondta, hogy Musk birodalmában mindenkit a félelem mozgat. A hibáztatás kultúrája hozzájárult ahhoz, hogy folyamatos volt a lemorzsolódás. A nyolc tudósból, akik jelen voltak a társaság létrehozásakor, most már csak kettő van a cégnél. Tim Hanson, a kutatók egyike 2018-ig dolgozott a vállalkozásnál és ő úgy vélte, hogy a hibáztatás és a félelem légköre rányomta a negatív hatását az eredményekre is. Az alapkutatások csak nagyon lassan haladnak előre és ez mindenekelőtt a nagy fluktuációra vezethető vissza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kryon #3
    Nagyjából az lehet a terve, hogy önti bele a pénzt, meg csinálja neki a hírverést, aztán végül hátha kisül belőle valami forradalmi. A Spacex esetében bejött a taktika, majd úgy tíz év múlva meglátjuk, hogy ebből mi lesz. Szerintem még korai temetni.
    Azt meg eddig is tudtuk, hogy Musk egy munkamániás őrült, aki a beosztottaitól is ezt a mentalitást várja el.
  • Sir Cryalot #2
    Ez még akkor "kellett" amikor még gyakorolta a publicity stunt-okat de csak mára derült ki hogy olyan szinten írástudatlan az internetes népség hogy erre nincs is szükség.

  • kvp #1
    A mai technologiakkal nem igazan lehet az elvart funkciokat biztositani. Az agykereg mukodeset nem ismerjuk kello mertekben, raadasul 3D-s struktura leven nem eleg a felszinhez hozzaferni. A i/o neuronok mukodeset ugyan ismerjuk (belertve a jelalakokat is), de azokhoz vagy az agytorzsnel lehet hozzaferni vagy el vannak asva az agy belso reszein (pl. latoideg). Egy hasznalhato neuralis kapcsolathoz ezekhez a periferialis idegekhez kellene hozzaferni. Egyedul a halloidegek azok amik jol kezelheto helyen vannak, ezert hallasi implantatumok mar eleg regota leteznek is. A legfontosabb a latoideg lenne, de azt meg az idegek keresztezese elott kellene bekotni, azaz valahol a ket szem mogott. Ez mutetileg eleg nehez ha a termeszetes latast is meg akarjuk orizni.

    A fentiek fenyeben a project elvileg mukodhetne, gyakorlatilag meg nem tart ott a tudomany, hogy a gyakorlati felhasznalassal erdemes legyen foglalkozni. Marpedig a Musk fele startup a hasznositasra indult, nem alapkutatasra. Nem tudom hogyan tudtak eladni neki, hogy ez egy kesz technologia...