Berta Sándor

A legnagyobb baromságok a metaverzumban vásárolt ingatlanok?

A Mark Zuckerberg által megálmodott rendszer iránt ma már csak kevesen érdeklődnek.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapító elnök-vezérigazgatója tavaly október végén jelentette be, hogy Meta lesz a Facebook, az Instagram és a WhatsApp közösségi oldalakat működtető cég új neve. A menedzser remélte, hogy hamarosan egy "metaverzumot" működtető vállalatként tekintenek majd rájuk. A metaverzumban Zuckerberg szerint találkozik a fizikai és a digitális világ és "magával ragadó virtuális online élményt" nyújt majd a felhasználóknak, ahol az emberek digitális avatárokon keresztül kommunikálhatnak egymással, miközben AR-szemüvegekkel és VR-fejhallgatókkal a való világhoz kötődnek. Phil Libin, az Evernote alapítója éles kritikát fogalmazott meg az elképzeléssel kapcsolatban, júniusban pedig kiderült, hogy stresszt, fejfájást és frusztrációt okoz a metaverzumban való munka.

Most egy sztárbefektető nyilvánított véleményt a témában és kifejezetten a virtuális ingatlanokra tért ki, amelyeket sokan a jövő üzletének gondolnak. A 64 éves Mark Cuban milliárdos, a Dallas Mavericks NBA-csapat tulajdonosa most az Altcoin Daily YouTube-csatornával folytatott beszélgetésben egyáltalán nem idegenkedett a témától, mondván: a metaverzum alapvetően nem több, mint egy eszköz a közösségépítéshez. Azonban az üzletember szerint ez többnyire csak beszéd, tartalom nélkül. Cuban úgy fogalmazta meg az álláspontját, hogy a legrosszabb az, hogy az emberek ingatlanokat vásárolnak ezeken a helyeken. Ez a leghülyébb baromság, amit valaha is hallott.

A metaverzumban lévő föld értéke elméletileg ugyanattól a két dologtól függ, mint a valóságban: az elhelyezkedésétől és a belőle lévő mennyiségtől. A szűkősség azonban nem vonatkozik a metaverzumra, mert nem lehet mesterségesen bevezetni a hiányt. A virtuális föld életképes befektetés lehet a nagy márkák számára, mint az Adidas és a Nike, akik közösségi élményeket szeretnének építeni.

A BusinessInsider rámutatott, hogy az olyan cégek, mint a Sandbox és a Decentraland "virtuális ingatlanokat" kínálnak, amelyeket meg lehet vásárolni, bérelni vagy lízingelni, és épületeket és más "ingatlanokat" lehet építeni rajtuk. Cuban csodálkozott, hogy honnan veszi bárki is, hogy ez valaha is érni fog valamit, ez még annyira sem jó, mint egy URL vagy ENS (Ethereum Naming Service, azaz egy olvasható kriptotárca-cím). A virtuális ingatlanok létezésének egyszerű oka van: "korlátlan mennyiséget" lehet belőlük létrehozni. Az "érzékelt érték" természetesen létrejöhet a közösség létrehozása után is, de előtte nem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #15
    ""Hasonló volt az említett second life."
    az is szép nagyot hasalt."

    Annak oka foleg a tartalom hianya volt. Ezzel szemben a Final Fantasy 14 MMO ugy vezette be a player housing, majd a player apartements rendszeret, hogy a jatszhato teruletekhez adott hozza lakoovezeteket. Mindezt limitalt meretben, tehat korlatozott szamu hazat elhelyezve. A jatekosok csak a szobakat es hazak eseten meg a kerteket rendezhetik be. A kinalat szabalyozasat pedig instance-ozassal tehat az adott varosok lemasolasaval oldottak meg. Igy teljesen a kiado kezeben maradt, hogy eppen mennyi kiado haz es lakas van. A berlet pedig havidijas, tehat aki nem fizet annak ket honap elmaradas utan ujra kiadjak a berlemenyet.

    Amit a 2nd life es a metaverzum nem csinalt meg az a tartalom gyartas. Az ff14 egy eveken at fejlesztett jatek, sajat vilaggal, azaz contenttel. Ezen vilag elemeibol legoztak ossze a kiadhato tartalmakat, igy egy konzisztens rendszert kaptak, ahol tobb motion capture-olt arckifejezes erheto el meg az ingyenes latogatoknak is, mint amennyi egyedi tartalom van a metaverzumban.
  • Kissssss0 #14
    "Hasonló volt az említett second life."

    az is szép nagyot hasalt.
  • Kryon #13
    Ez olyan, mint a pénz. Ha elég sokan elhiszik, hogy értékes, akkor tényleg értékes lesz. A mai metaverzumok még csak korai próbálkozások, de minden jelenlegi problémájuk ellenére is úgy néz ki, hogy ez a jövő. A 4. ipari forradalom hamarosan kitermel egy óriási tömeget, akiknek esélyük sem lesz már munkát kapni, így kénytelenek lesznek ilyen virtuális világokban élni, megélni. Míg eközben a megmaradt munkák nagy része is beköltözik a virtuális térbe, mert a valódi iroda fenntartása és a közlekedés drága, és egyre drágább lesz.
  • grobs #12
    Egyrészt amit a meta állít magáról abban egyelőre sok újdonság nincs. Hasonló volt az említett second life. Az iphone már elsőre bomba siker volt. Pontosan látszott, hogy ez a jövő. Az is tény, hogy ő már egy terméket mutatott be. A meta meg nagyon-nagyon messze van a terméktől. Ebben a formában csak azért pazaroljuk rá a karaktereket, mert időnként hírek jelennek meg róla ... az iphone-ról meg nem jelentek meg hírek a megjelenésig.
  • MerlinW #11
    A Meta meg lehet hogy kuka lesz, lehet hogy nem. Egy tök "új" elképzelésről / innovációról beszélünk, aminek egyrészt be kell érnie, évekig kell tesztelni (felhasználói élmény, hasznosság, üzleti modell, stb). Továbbá, minden ami új, nem megszokott az első körben alapvetően szar az emberek számára. Ez normális. Miután még sehol sincs a projekt, ezerszer át fog alakulni, stb, várjuk ki a végét. Tudjuk, hogy a FB-nál nem éppen hülye emberek dolgoznak. Anno az Iphone-ra is azt mondta a tesztközönség, hogy "hülyeség", ezért is árulta az elsőt $299-ért az Apple. Aztán rájöttek az emberek, hogy ez a jövő.
  • MerlinW #10
    Nem vergődik az, a nyugati világ kis(és pár nagyobb)vállalkozásainak 70+%-a függ a facebook-tól. A kérdés mindig az, hogy mire és hogyan használsz egy eszközt. A FB-nak csupán kis százaléka az agyhalottakat gyűjtő felhasználói csoportok :) Reklám, média és üzleti platformként még mindig a legerősebb.
  • grobs #9
    A second life simán a ha találsz egy nálad is nagyobb bolondot akkor át tudod verni modellre épült. Elszórtak benne egy csomó befektetői pénzt, de soha senki nem tudott értelmes üzleti modellt csinálni.
    Az a gond az avatar-osdival, hogy semmivel nem ad többet a kommunikációhoz mintha telefonon beszélnél. A meta kommunikáció nem valós, így nem szűrhetsz le belőle valós információt. Marad a hang, de az meg enélkül is megvan.
    Ügyfélszolálatot ilyen helyen üzemeltetni öntökönszúrás. Semmivel nem ad többet mint a skype, de legalább sokkal kötöttebb. Nyugaton sok banknak covid alatt _csak_ skype ügyfélszolgálata volt. Nagyon jól működött, így jópár nem is állt vissza. Hitel elbírálás is skype-on keresztül ment, időpont foglalással.
    A meta ezt csak bonyolítaná. De semmivel nem egyszerűbb egy meta boltban vásárolni mint egy fasza webshop-ban. A webshop gyorsabb, egyszerűbb, nem kell hozzá szemüveg, olcsóbb üzemeltetni. Még az IRL bolti vásárlás is szopás sok esetben a webshop-hoz képest, erre még rászabadítanák a VR-t. VR-ben pont ugyanannyira nem tudom, hogy szorít-e a cipő mint a webshop-ban.
    A VR sisak jó lenne operációknál, vagy kamion vezetésre az irodából. De ki lesz az a barom aki megvesz egy drága eszközt azért, hogy aztán reklámokkal bombázzák?
  • uwu2020 #8
    Szerintem lehet rá előzményként tekinteni, és mivel visszatérő dolog, lehet, hogy előbb utóbb mégis lesz belőle valami, ha nem is feltétlenül abban a formában ahogy ma áll. Lehet, hogy jön egy találmány ami megváltoztatja a fejlődés irányát, de az eléggé látszik, hogy a virtuális világokhoz el lehet kezdeni hozzászokni. Szerintem amúgy egy online játék is eléggé ilyen, de mindegy, az meg nem új dolog. Ez a szemüveges technológia a lényegen nem változtat.
  • uwu2020 #7
    Igaz, lehet hogy túlságosan le akartam egyszerűsíteni a dolgot és mellément. De az továbbra sem védhető ami a cikkben van, legalábbis az a része, hogy azért értéktelen a virtuális ingatlan, mert végtelen sok lehet belőle. És talán értelmesebb árak lesznek ha a piac megérik.
    Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2022.08.12. 12:06:25
  • Cat #6
    Én úgy látom, hogy ez az egész ingatlanos dolog a 20 évvel ezelőtti Second Life újrafeltalálása. Akkoriban rendszeresen jelentek meg hírek arról, hogy a nike boltot nyitott, meg bankok ügyfélszolgálatot, és mindehhez persze ingatlan vásároltak. A médiakörítés, a hype hatalmas volt, de nem ismerek senkit, aki valaha kipróbálta volna ezeket a dolgokat.