Berta Sándor

A metaverzumot bírálta a Nintendo amerikai részlegének egykori vezetője

Újabb menedzser fogalmazott meg kritikát az ötlettel szemben.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapító elnök-vezérigazgatója tavaly október végén jelentette be, hogy Meta lesz a Facebook, az Instagram és a WhatsApp közösségi oldalakat működtető cég új neve. A menedzser remélte, hogy hamarosan egy "metaverzumot" működtető vállalatként tekintenek majd rájuk. A metaverzumban Zuckerberg szerint találkozik a fizikai és a digitális világ és "magával ragadó virtuális online élményt" fog nyújtani a felhasználóknak. Phil Libin, az Evernote alapítója januárban éles kritikát fogalmazott meg az elképzeléssel kapcsolatban.

Most Reggie Fils-Aime, a Nintendo amerikai vezetője bírálta a metaverzumot. A menedzser az austini South by Southwest (SXSW) zenei, film- és technológiai fesztiválon vett részt és kifejtette, hogy már a metaverzum Mark Zuckerberg és a társasága által megfogalmazott "aktuális definíciója" is téves. Úgy vélte, hogy a Facebook egy élő virtuális világ ötletét akarja "pénzügyi feszítővassal kikényszeríteni" anélkül, hogy valóban kreatív megoldásokat fejlesztene ki. Az üzletember az innovációs erőt sokkal inkább az olyan piaci szereplőkben látja, mint az Epic Games és a Roblox, amelyek játékokkal és eszközökkel valóban befolyásolják, hogy miként lehet új digitális világokat kigondolni és létrehozni.


Fils-Aime hozzátette, hogy a Facebook nem fejleszt, csak vagy érdekes dolgokat szerzett meg - például az Oculust és az Instagramot -, vagy gyorsan átvette mások ötleteit. Nem hiszi, hogy a metaverzum aktuális meghatározása sikeres lesz, mivel a Facebook a természetéből adódóan nem innovatív vállalkozás, eltekintve a nagyon eredeti közösségi platformtól, amelyet sok esztendővel ezelőtt alkotott meg. A menedzser a nagyon alacsony eladási számok miatt is kétségbe vonta a virtuális és a kiterjesztett valóság közelgő áttörését és sikerét. Az összes szolgáltatót tekintve a virtuális valóság rendszerek értékesítése csupán most haladta meg a 20 milliót. Ez a Nintendo hardvereladásait tekintve egy jó évnek felelt volna meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!