Berta Sándor

Pénzbüntetést kapott Írországban a Facebook

A kiszabott összeg a társaság bevételeihez és értékéhez képest nevetségesen alacsony.

Tavaly márciusban az Ír Adatvédelmi Hivatal (IDPC) a jelentésében azt írta, hogy 2018 óta 11 vizsgálat folyik csak a Facebook ellen, de még egy eljárás sem zárult le. Ezután nem véletlenül kérdőjelezte meg Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke, hogy Írország képes-e és alkalmas-e eleget tenni a rá kirótt kötelezettségeknek és fellépni a közösségi platformmal szemben. Az IDPC ellen február végén Frances Haugen, a Facebook korábbi termékmenedzsere is vizsgálatot sürgetett.

Az Ír Adatvédelmi Hivatal most bejelentette, hogy a Meta Platforms Ireland Limited (az egykori Facebook Ireland Limited) több esetben is megsértette a 2018. május 25. óta hatályos európai uniós általános adatvédelmi rendelet (GDPR) különböző pontjait, ezért 17 millió euró megfizetésére kötelezte.

A hivatal kiemelte, hogy 2018. június 7. és 2018. december 4. között 12 olyan jelzést kapott, amelyek értelmében a Meta a személyes adatok kezelésével kapcsolatban megsértette a GDPR-t 5-ös cikkelyének második bekezdését és a 24-es cikkelyének első bekezdését. Ráadásul az IDPC rámutatott, hogy a vállalat elmulasztotta a megfelelő műszaki és szervezési intézkedéseket foganatosítani, amelyek lehetővé tették volna az európai uniós felhasználók adatainak védelmét garantáló biztonsági intézkedések meghozatalát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!