Berta Sándor

Nem tett le digitális valuta­tervéről a Meta

A Libra, majd Diem után jöhet az újabb projekt.

Stuart Levey, a Diem Szövetség vezetője az év elején jelentette be, hogy véget ér az egykor Libra néven indult digitális pénzprojekt és a fejlesztéshez kapcsolódó összes eszközt értékesítik. Most úgy tűnik, hogy a tavaly október végén Metává vált Facebook egyáltalán nem tett le a korábbi elképzelése megvalósításáról és ennek hátterében az van, hogy új digitális bevételi forrásokat keres.

A hírt a Financial Times szellőztette meg, amely azt írta, hogy jelenleg annak a projektnek van a legnagyobb esélye, amelynek a belső nyelvben a Zuck Bucks, vagyis "Zuckerberg-dollár" becenevet viseli és amelyet a Meta pénzügyi technológiai részlege fejleszt. A tervek alapján az új fizetőeszköz nem egy kriptovaluta lesz, hanem sokkal inkább a metaverzumban alkalmazható digitális játékpénzként működik majd, amelyet a Meta fog központilag kiadni és ellenőrizni.

A koncepció erősen emlékeztet a 2009-ben bevezetett Facebook Credits szolgáltatásra, amelynek a segítségével például a Farmville rendszerén belül lehetett vásárlásokat végrehajtani. A Zuck Bucks lehetővé teszi majd az interakciók és a digitális univerzumban tartózkodás jutalmazását. Emellett a Facebookot és az Instagramot is NFT-képessé akarja tenni a társaság. Az NFT-k úgynevezett nem behelyettesíthető tokenek, vagyis digitális eredetigazolások, amelyek olyan tulajdoni lapok, amelyekkel bizonyítható egy eszköz, kép, animáció, videó vagy más tárgy birtokosa. A kapcsolódó tesztek már májusban elkezdődhetnek számos csoport bevonásával. Feltétel lesz, hogy a csoportok tagjai NFT-tulajdonosok legyenek vagy a csoporton belül elérhetővé tegyék az NFT-ket. A Meta szóvivője nem cáfolta a megjelent információkat, azokat úgy kommentálta, hogy a metaverzum felépítésére összpontosítanak és ebbe a kapcsolódó fizetési platformok is beletartoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • militavia #6
  Europaban lehet, de amerikaban rengeteg video van rola, hogy megtagadjak az atvaltast es ez ott torvenyes. Gyakorlatilag ha valaki tul sokat nyer, akkor nem koteles a kaszino kifizetni, max. egy hosszu birosagi per utan.

  Erre forrást kérnék vagy bírósági hivatalos doksit, mert ezt nem hiszem el.
  Ilyen a világon nincs, hogy egy szerencsejátékban a vesztes fél "mert csak" alapon nem fizet.
 • kvp #5
  "ha valaki felbukkan zsenottal és hiteles és övék, akkor át kell váltani."

  Europaban lehet, de amerikaban rengeteg video van rola, hogy megtagadjak az atvaltast es ez ott torvenyes. Gyakorlatilag ha valaki tul sokat nyer, akkor nem koteles a kaszino kifizetni, max. egy hosszu birosagi per utan.

  A stakeholder demokracia modell lenyege egyebkent az, hogy 1 dollar (vagy euro) 1 szavazat. Tehat mindenki a vagyona aranyaban szolhat bele a donteshozatalba. Ezt a modellt tamogatja az EU parlamentje is az uj Europai Egyesult Allamok szamara is.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Multistakeholder_governance

  Ennek reszekent lehetseges az, hogy egy nemzetkozi ceg ugyanolyan jogokkal rendelkezzen mint egy vele azonos vagyonu nemzetallam, belertve a sajat penzkibocsatas es a sajat hadsereg jogat, mig teruletileg azon orszagokban lenne fennhatosaga ahol az uzleti tevekenysege jelen van. Tobbek kozott errol is irnak az EU parlamentje altal tobbsegi szavazassal elfogadott tervezetben, ahol a tagallamok tovenyhozasaba 1/3 jogon szolhatna bele az EU kozponti kormanyzata, 1/3 jogon a jelen levo nemzetkozi cegek es NGO-k, mig 1/3-ad jogon az eppen ott elo valasztopolgarok altal valasztott helyi kormanyzat (fuggetlenul szarmazasi helyuktol).

  Az utobbi lakhely es nem allampolgarsag szerinti szavazasi rendszer mar a magyar EU-s parlamenti es onkormanyzati valasztasokon is hasznalatban van. Tehat nem a magyar allampolgarok szavaznak, hanem az orszagban tartozkodo emberek, belertve a nem allampolgar bevandorlokat es mas eppen itt elo EU-s polgarokat. Elso korben ezt terjesztenek ki a parlamenti valasztasokra, majd ezeket kiiktatva csak az EU-s parlament es a helyi onkormanyzati szint maradna. A nemet kormany a programjaban vallalta, hogy 4 even belul megszavazzak ezt a rendszert Nemetorszag szamara, mig a tervek szerint Macron franciaorszagban vezeti ezt be. Ezzel o lehetne az utolso francia elnok az EU-s integracio elott.
 • militavia #4
  Ööö, nem.

  A kaszinók számára törvényileg előírt, hogy mennyit kell tartani és az is, hogy ha valaki felbukkan zsenottal és hiteles és övék, akkor át kell váltani.

  Ezért próbálkoztak többen is régen zsetonhamisítással és nagyon szigorúan kezelik azokat és semmisítik meg a kivontakat.
 • kvp #3
  Pont az lenne a lenyeg, hogy dollart is at lehet valtani az uj penzre, de a jegybank a Meta (facebook) lenne. Tehat ok adjak ki a penzt, ok hatarozzak meg, hogy mennyi van belole forgalomban es ok dontik el, hogy ha valaki olyat mond vagy gondol amit nem lenne szabad, akkor elveszik-e az osszes penzet vagy sem. Ez feltetlen engedelmessegre osztonzi az embereket, ami a globalistak egyik legfontosabb elvarasa az emberiseggel szemben.

  Hozzateszem a kaszinok is igy mukodnek. A dollarert adnak zsetont, amibol annyi van nekik amennyit akarnak es ok dontik el, hogy a zsetonokat hajlandoak-e visszavaltani dollarra es ha igen mennyit. Ha valaki nem tetszik neki, megkerhetik, hogy tavozzon es nem kotelesek a zsetonokat bevaltani a szamara, tehat ilyenkor mind a bevaltott, mind a kozben nyert penze ott marad.

  Ha a fenti ket lehetoseg (a szabad kibocsatas es a visszavaltas joga) nem lenne, akkor nem erne meg az egesz uzlet a Metanak (facebooknak) sem. Es pont ezert nem szeretne a legtobb allami jegybank ha beszallnanak a versenybe mint uj (globalis) "orszag", uj (globalis) penze.
 • felemelő #2
  Lehet ezt engedélyezni, ha megfelelően szabályozzák:

  - a valódi dollárért váltott játékpénz összegét a jegybankban kell elhelyezni
  - a játékpénz beváltásakor a jegybank fizeti ki a pénzt.

  Vagyis olyan nincs, hogy a FB is pénz "teremt", vagyis valódi dollárokért ad biteket, és egyrészt a rendszerben keringő pénz-bitek ingyen finanszírozzák őket (versenyhátrány okozása kisebb cégeknek), másrészt ha egyszer csődbemennek, akkor a sokmilliárdnyi bitpénz megy a szemétbe, a valós dollárok már nincsenek sehol.
 • Sir Cryalot #1
  72ezer éhes száj:D

  kihalófélben lévő látogatókból meg coinkaszinóból fedezve. Esélyes.