Berta Sándor

Az Ír Adatvédelmi Hivatal elleni vizsgálatot sürgetett Frances Haugen

A Facebook egykori menedzsere Írországtól azt kérte, hogy ne szaboltálja az IT-óriások ellenőrzését.

Tavaly márciusban az Ír Adatvédelmi Hivatal (IDPC) a jelentésében azt írta, hogy 2018 óta 11 vizsgálat folyik csak a Facebook ellen, de még egy eljárás sem zárult le. Ezután nem véletlenül kérdőjelezte meg Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke, hogy Írország képes-e és alkalmas-e eleget tenni a rá kirótt kötelezettségeknek és fellépni a közösségi platformmal szemben. 2021 májusában Max Schrems aktivista kétségbe vonta, hogy az IDPC valóban mindent elkövet-e a Facebook által elkövetett jogsértések kivizsgálására és megbüntetésére.

Frances Haugen, a Facebook korábbi termékmenedzsere tavaly októberben olyan belső dokumentumokkal látta el az amerikai sajtót, amelyek állítása szerint bizonyítják, hogy az óriáscég tisztában volt a termékei által okozott károkkal. Haugen most az európai uniós képviselőkkel találkozott és az IDPC elleni független vizsgálat lefolytatását sürgette. Az eljárás célja annak megállapítása lenne, hogy a hivatal mindent megtett-e azért, hogy érvényt szerezzen a GDPR előírásainak.

"A Facebook fényes, üveges dublini központjában hozott döntések által okozott legdurvább károk olyan távoli helyeken történnek, mint Mianmar és Etiópia” – mondta. "Arra kérem az ír kormányt, hogy mélyen gondolkodjon el saját szerepén és a közösségi média manipulációs szervezeteinek elhelyezésével járó felelősségen” – tette hozzá Haugen.

Tavaly az ICCL nevű ír szervezet a jelentésében azt vetette a hatóság szemére, hogy az európai uniós általános adatvédelmi rendelet (GDPR) "legnagyobb szűk keresztmetszete". Az ICCL ezt azzal támasztotta alá, hogy a rendelet 2018. májusi hatályba lépése óta eltelt három esztendő során az IDPC a nagy technológiai vállalatok (Apple, Facebook, Google, Microsoft) elleni panaszok 98 százalékát meg sem vizsgálta. Haugen az európai uniós képviselőknek azt is kifejtette, hogy szerinte Írországnak jobban szabályoznia kellene azokat a nagy IT-óriásokat, amelyeknek európai székhelyei a területén vannak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!