15
  • kvp
    #15
    ""Hasonló volt az említett second life."
    az is szép nagyot hasalt."

    Annak oka foleg a tartalom hianya volt. Ezzel szemben a Final Fantasy 14 MMO ugy vezette be a player housing, majd a player apartements rendszeret, hogy a jatszhato teruletekhez adott hozza lakoovezeteket. Mindezt limitalt meretben, tehat korlatozott szamu hazat elhelyezve. A jatekosok csak a szobakat es hazak eseten meg a kerteket rendezhetik be. A kinalat szabalyozasat pedig instance-ozassal tehat az adott varosok lemasolasaval oldottak meg. Igy teljesen a kiado kezeben maradt, hogy eppen mennyi kiado haz es lakas van. A berlet pedig havidijas, tehat aki nem fizet annak ket honap elmaradas utan ujra kiadjak a berlemenyet.

    Amit a 2nd life es a metaverzum nem csinalt meg az a tartalom gyartas. Az ff14 egy eveken at fejlesztett jatek, sajat vilaggal, azaz contenttel. Ezen vilag elemeibol legoztak ossze a kiadhato tartalmakat, igy egy konzisztens rendszert kaptak, ahol tobb motion capture-olt arckifejezes erheto el meg az ingyenes latogatoknak is, mint amennyi egyedi tartalom van a metaverzumban.
  • Kissssss0 #14
    "Hasonló volt az említett second life."

    az is szép nagyot hasalt.
  • Kryon
    #13
    Ez olyan, mint a pénz. Ha elég sokan elhiszik, hogy értékes, akkor tényleg értékes lesz. A mai metaverzumok még csak korai próbálkozások, de minden jelenlegi problémájuk ellenére is úgy néz ki, hogy ez a jövő. A 4. ipari forradalom hamarosan kitermel egy óriási tömeget, akiknek esélyük sem lesz már munkát kapni, így kénytelenek lesznek ilyen virtuális világokban élni, megélni. Míg eközben a megmaradt munkák nagy része is beköltözik a virtuális térbe, mert a valódi iroda fenntartása és a közlekedés drága, és egyre drágább lesz.
  • grobs
    #12
    Egyrészt amit a meta állít magáról abban egyelőre sok újdonság nincs. Hasonló volt az említett second life. Az iphone már elsőre bomba siker volt. Pontosan látszott, hogy ez a jövő. Az is tény, hogy ő már egy terméket mutatott be. A meta meg nagyon-nagyon messze van a terméktől. Ebben a formában csak azért pazaroljuk rá a karaktereket, mert időnként hírek jelennek meg róla ... az iphone-ról meg nem jelentek meg hírek a megjelenésig.
  • MerlinW
    #11
    A Meta meg lehet hogy kuka lesz, lehet hogy nem. Egy tök "új" elképzelésről / innovációról beszélünk, aminek egyrészt be kell érnie, évekig kell tesztelni (felhasználói élmény, hasznosság, üzleti modell, stb). Továbbá, minden ami új, nem megszokott az első körben alapvetően szar az emberek számára. Ez normális. Miután még sehol sincs a projekt, ezerszer át fog alakulni, stb, várjuk ki a végét. Tudjuk, hogy a FB-nál nem éppen hülye emberek dolgoznak. Anno az Iphone-ra is azt mondta a tesztközönség, hogy "hülyeség", ezért is árulta az elsőt $299-ért az Apple. Aztán rájöttek az emberek, hogy ez a jövő.
  • MerlinW
    #10
    Nem vergődik az, a nyugati világ kis(és pár nagyobb)vállalkozásainak 70+%-a függ a facebook-tól. A kérdés mindig az, hogy mire és hogyan használsz egy eszközt. A FB-nak csupán kis százaléka az agyhalottakat gyűjtő felhasználói csoportok :) Reklám, média és üzleti platformként még mindig a legerősebb.
  • grobs
    #9
    A second life simán a ha találsz egy nálad is nagyobb bolondot akkor át tudod verni modellre épült. Elszórtak benne egy csomó befektetői pénzt, de soha senki nem tudott értelmes üzleti modellt csinálni.
    Az a gond az avatar-osdival, hogy semmivel nem ad többet a kommunikációhoz mintha telefonon beszélnél. A meta kommunikáció nem valós, így nem szűrhetsz le belőle valós információt. Marad a hang, de az meg enélkül is megvan.
    Ügyfélszolálatot ilyen helyen üzemeltetni öntökönszúrás. Semmivel nem ad többet mint a skype, de legalább sokkal kötöttebb. Nyugaton sok banknak covid alatt _csak_ skype ügyfélszolgálata volt. Nagyon jól működött, így jópár nem is állt vissza. Hitel elbírálás is skype-on keresztül ment, időpont foglalással.
    A meta ezt csak bonyolítaná. De semmivel nem egyszerűbb egy meta boltban vásárolni mint egy fasza webshop-ban. A webshop gyorsabb, egyszerűbb, nem kell hozzá szemüveg, olcsóbb üzemeltetni. Még az IRL bolti vásárlás is szopás sok esetben a webshop-hoz képest, erre még rászabadítanák a VR-t. VR-ben pont ugyanannyira nem tudom, hogy szorít-e a cipő mint a webshop-ban.
    A VR sisak jó lenne operációknál, vagy kamion vezetésre az irodából. De ki lesz az a barom aki megvesz egy drága eszközt azért, hogy aztán reklámokkal bombázzák?
  • uwu2020
    #8
    Szerintem lehet rá előzményként tekinteni, és mivel visszatérő dolog, lehet, hogy előbb utóbb mégis lesz belőle valami, ha nem is feltétlenül abban a formában ahogy ma áll. Lehet, hogy jön egy találmány ami megváltoztatja a fejlődés irányát, de az eléggé látszik, hogy a virtuális világokhoz el lehet kezdeni hozzászokni. Szerintem amúgy egy online játék is eléggé ilyen, de mindegy, az meg nem új dolog. Ez a szemüveges technológia a lényegen nem változtat.
  • uwu2020
    #7
    Igaz, lehet hogy túlságosan le akartam egyszerűsíteni a dolgot és mellément. De az továbbra sem védhető ami a cikkben van, legalábbis az a része, hogy azért értéktelen a virtuális ingatlan, mert végtelen sok lehet belőle. És talán értelmesebb árak lesznek ha a piac megérik.
    Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2022.08.12. 12:06:25
  • Cat #6
    Én úgy látom, hogy ez az egész ingatlanos dolog a 20 évvel ezelőtti Second Life újrafeltalálása. Akkoriban rendszeresen jelentek meg hírek arról, hogy a nike boltot nyitott, meg bankok ügyfélszolgálatot, és mindehhez persze ingatlan vásároltak. A médiakörítés, a hype hatalmas volt, de nem ismerek senkit, aki valaha kipróbálta volna ezeket a dolgokat.
  • grobs
    #5
    Nem feltétlenül ér annyit mint a befektetett munka. Attól, hogy zabot hegyez valaki a hegyezett zab nem lesz a befektetett munka értékével egyenlő.

    A meta ha valaha el is terjed egy ingatlannak akkor is csak annyi értéke lesz amennyit a közösség mögé tesz. Ahogy egy YT csatornának sincs értéke. Attól lesz, hogy valaki tartalmat gyárt, mások meg megnézik. Önmagában egy virtuális ingatlan értéktelen.
    Később ha kiderül mire jó (jó valamire) a meta akkor az aki tulajdonnal rendelkezik értékessé teheti, de nem lesz eredendő értéke, mert pont ugyanúgy ahogy YT csatornából meta ingatlanból is végtelen mennyiségű hozható létre. Egy VR térben nincs "szomszéd", és nincs távolság. Senki sem fog sétálgatni és nezegetni kívülról az ingatlanokat. És azt mondani, hog "fúúú ez az ingatlan kell nekem mert a Nike mellett van".
    A híres ember mellett lévő ingatlan egyébként a valóságban is nagyon kockázatos. Ha XY a szomszédod az addig lehet érték növelő ameddig el nem költözik. Ezért volt lakóparkok akciója, hogy 1-1 híres embernek ingyen, vagy olcsóbban adtak házat, hogy aztán a többinek majd be lehessen tolni, hogy itt lakik.
    Aztán amikor lement az üzlet eladta a sajátját, és ment tovább.
  • zola2000
    #4
    Ez a Facebook nagyon vergődik, gondolom a platformot használók az átlag életkora egyre magasabb, aztán próbálnak rájönni mit tehetnének az olyan platformok ellen ahová a fiatalok járnak pl TikTok (én sem látom a TikTok értelmét, de szerintem ez a helyzet)

    Viszont ebből az lesz hogy embernek egy nagy rakás pénzt, olyan dologra amit senki sem akar használni (VR sisak)
  • _svd_
    #3
    "Az a jó terület amit sok ember nézeget, és annyit ér amenyit a legtöbb ember gondol, hogy ér."

    A fizikai valóságban ez pontosan így működik. De egy virtualizált világban minden terület egyformán érhető el. (kivéve, ha szándékkal gátolják egyes területek egyszerű elérését.)
    A területre rakott szolgáltatás az egyedüli nézegetésre csábító erő. ha elveszed róla, a terület értéktelen.

    Az immateriális tulajdon hibás adaptációja az egész történet. Ha van egy szoftver tulajdonod, annak a használati jogának eladásával bevételt lehet teremteni.
    De egy virtuálisan létező terület, ami egy korlátlan méretből van kiemelve, önmagában nincs értéktelen.
  • uwu2020
    #2
    Ez nagyobb hülye elvén kialakult árspirál tényleg baromság, de ez csak annyi, hogy túl nagy a hype. Viszont belátható, hogy van értékük; a virtuális világ létrehozása is munka, így minimum a befektetett munkát éri, és amit a cikk ír elhelyezkedés, ismertség fontos, ha ez tényleg elterjed egyszer. A cikk nettó faszság ezzel a végtelenes elmélettel, ki a faszom nézné meg mi van a halál faszán a nagy semmibe. Az biztos, hogy nincs korlátja a terjeszkedésnek, de ez nem azt jelenti, hogy a területek értéktelenek. Az a jó terület amit sok ember nézeget, és annyit ér amenyit a legtöbb ember gondol, hogy ér. Majd ha elterjed kiegyenlítődik, addig meg marad ez: mindíg jön egy palimadár akit többet ad érte, aztán kipukkad a lufi.
    Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2022.08.11. 23:19:57
  • csikoskecske
    #1
    Az egész Meta egy rakás sz*r úgy ahogy van.