Berta Sándor

Nem lehetnének külföldi tőzsdéken kínai IT-cégek

A párt attól fél, hogy bizalmas adatok birtokába jutnának az amerikai hatóságok, ezért bizonyos esetekben még a tőzsdei megjelenést is megtiltanák az érintett vállalkozások számára.

A kínai kabinet azt tervezi, hogy megtiltja a nagy mennyiségű adattal rendelkező helyi cégeknek azt, hogy megjelenjenek a külföldi, elsősorban az amerikai egyesült államokbeli tőzsdéken. Az elképzelés leginkább a technológiai vállalkozásokat érintheti majd. Az új előírások oka az adatbiztonság, a határokon átnyúló adatáramlás és a bizalmas információk kezelése. Peking egyelőre nem kommentálta a kiszivárgott információkat.

A tervezett intézkedés hátterében az állhat, hogy a kínai kormány attól tart, hogy egy ilyen lépés nyomán rendkívül sok kínai felhasználó személyes adata kerülhetne az amerikai hivatalok kezébe. Kínai illetékesek annyit azért elárultak, hogy az új szabályozás azokat a társaságokat nem fogja érinteni, amelyek nem dolgoznak a nemzetbiztonság szempontjából fontos adatokkal. Az ilyen vállalatok továbbra is engedélyt kapnának a külföldi tőzsdei megjelenésre.

Emellett a kínai értékpapír-felügyelet be akarja zárni az eddigi kiskapukat, amelyeket a helyi technológiai óriások kihasználtak arra, hogy különböző cégeken keresztül adóparadicsomokba mentsék ki a vagyonukat vagy onnan lépjenek kapcsolatba az amerikai vagy a hongkongi tőzsdékkel.

Július elején a Didi Chuxing közösségi utazásmegosztó New Yorkban megjelent a tőzsdén, amellyel kivívta a kínai hatóságok haragját. A Kínai Kibertér-felügyelet (CAC) azonnali hatállyal elrendelte a társaság alkalmazásának az eltávolítását az összes kínai szoftverboltból. Az indoklás az volt, hogy egy vizsgálat során a személyes adatok kezelésével és használatával kapcsolatos "súlyos jogsértéseket" találtak. Ezután a hivatal adat- és nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva indított vizsgálatot két teherfuvarozó szolgáltatást nyújtó vállalat - a Yunmanman és a Huochebang -, valamint a Boss Zhipin nevű internetes állásközvetítő platform ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #2
    "hogy különböző cégeken keresztül adóparadicsomokba mentsék ki a vagyonukat" - Ezt nálunk sem ártana hathatós szankciós tiltással szabályozni.
  • Agyturbinikusz #1
    "Emellett a kínai értékpapír-felügyelet be akarja zárni az eddigi kiskapukat, amelyeket a helyi technológiai óriások kihasználtak arra, hogy különböző cégeken keresztül adóparadicsomokba mentsék ki a vagyonukat vagy onnan lépjenek kapcsolatba az amerikai vagy a hongkongi tőzsdékkel."

    Ennek tudjuk mi lesz a vége, hamarosan baleset fogja érni a szeretett vezért.