Berta Sándor

Kivonulnak az IT-óriások Hongkongból

Ha feltölti valaki, hogy egy kínai rendőr ver egy tüntetőt az utcán, a közösségi platformoknak azonnal törölniük kell, különben a hongkongi munkatársaik börtönbe kerülhetnek.

A kínai különleges közigazgatási területen egy új törvénnyel tiltanák meg a magáninformációk terjesztését. A jogszabályt bírálók a véleményszabadság végétől tartanak. A The Wall Street Journal értesülései alapján a Facebook, a Google, a Twitter és a többi nagy internetes konszern azzal fenyegetőzik, hogy kivonul Hongkongból, ha a tiltakozások ellenére hatályba lép a tervezett törvény. A társaságokat tömörítő Asia Internet Coalition (AIC) az Ada Chung Lai-ling hongkongi adatvédelmi biztosnak eljuttatott levélben azt hangsúlyozta, hogy a tervezet homályos és aránytalanul szigorú.

A jogszabályt a 2019-es tüntetések miatt hozták, amikor a kormányt bíráló személyek és csoportok nyilvánosságra hozták a demonstrálók ellen fellépő rendőrök és a családtagjaik személyes adatait, akiket ezután többször is megfenyegették. E jelenség a doxing nevet kapta és legfeljebb 128 700 amerikai dolláros pénz- vagy öt évig terjedő börtönbüntetéssel lenne sújtható.

A Facebook, a Google, a Twitter és a többi óriáscég közölte, hogy osztják a doxing miatti aggodalmakat, de a tervezett törvény túl messzire megy és az elfogadása veszélyezteti a szabad véleménynyilvánítást. A vállalatok kifogásolták, hogy még a fogalom pontos meghatározása is hiányzik és az AIC azt is kritizálta, hogy a hongkongi platformok munkatársainak büntetőjogi felelősségük lenne akkor, ha a külföldi anyatársaságok nem törlik időben a vitatott tartalmakat. A levél aláírói szerint a technológiai óriások e büntetéseket akkor kerülhetnék el, ha a jövőben nem fektetnének be Hongkongban és ott nem kínálnák a szolgáltatásaikat.

Carrie Lam hongkongi kormányfő az aggodalmakat túlzónak minősítette. A parlament a tervek alapján még ebben a hónapban megszavazhatja a jogszabályt, amely a cégek aggályai szerint akár akkor is alkalmazható lesz, ha valaki hatalmi visszaéléseket jelez a sajtónak. Jogászok úgy vélték, hogy az egyes rendőrökről készített fotók is a védett személyes információk közé tartozhatnak majd és a közösségi médiaoldalakon a rendőri erőszakról megjelentetett anyagok törvénysértővé válhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nlght #7
  Ne legyen igazam, de ez is egy újabb lépés a 3. VH felé.
  Ismét hidegháború van és fegyverkezési verseny. A nyugati és az orosz/kínai pólusok pedig fokozatosan távolodnak.
  Mivel a kínaiak már rég elloptak minden know-howt és gyártástechnológiát szerintem előnyben is vannak. Őket ráadásul nem köti a média, mint az amcsi politiusokat, azt tesznek ami nem szégyellnek.
  Az oroszok már elvileg teszteltek EMP-t amcsi hadihajón a Fekete-tengeren. Egymás hackelése még sosem volt ilyen intenzív és nagyvolumenű, mint az elmúlt 2 évben.

  Ha ilyen ütemben megy egymás basztatása, akkor pár év és visszafordíthatalan károkat okozó fegyveres akciók is lehetnek sajnos, amitől már csak egy köpésre van a hadüzenet.
 • kvp #6
  Oroszorszagban is most vezetik be ezt a rendszert. Minden helyben szolgaltato nemzetkozi cegnek nyitnia kell egy helyi irodat, amiben igy lesznek barmikor felelossegre vonhato helyi alkalmazottak. Egyszerubb es kevesebb nemzetkozi konfliktussal jar onnan elvinni a szemelyzetet, mint az USA teruletet bombazni ha valami nem tetszik nekik.

  En azt nem ertem, hogy miert nem uritettek ki a teljes varost mielott visszaadtak a teruletet a Britek? Abban biztak, hogy Kina majd demokratikus lesz?
 • Major #5
  Szerintem a vörös pártkönyvedbe biztos kapsz egy elismerő pecsétet.
 • Zsombor99 #4
  Fúú, ez úgy tűnik, hogy eléggé arra megy ki, hogy a hatalom bármit megtehessen, a polgárok pedig kussoljanak, bármi is történjék!! Visszataszító, hogy mi történik Ázsia egyes részein!! Fel kellene ébredni, hogy ha így megy tovább, akkor csak egyre rosszabb lesz az egész...
 • Kissssss0 #3
  "A jogszabályt bírálók a véleményszabadság végétől tartanak."

  milyen végtől tartanak? fel kéne ébredni jó reggelt! már rég véget ért... innét is jól látszik hogy a kinai "komcsi" párt hány lépéssel előrébb jár.
 • end3 #2
  Kis naiv...! - Alig várja.
 • Gabbbbbbbbbbbb #1
  Kina meg fogja siratni tavozasukat.