Berta Sándor

USA - visszavonták a TikTok és a WeChat betiltását

A két platformot közel egy esztendőn át sújtotta az intézkedés.

A TikTok 2020 augusztusában nyújtott be jogi keresetet az amerikai kormány ellen, miután tiltólistára került, majd később az amerikai szenátus megszavazta azt a kétpárti törvényjavaslatot, amely megtiltotta a szolgáltatás telepítését és használatát a kormányzati munkatársak és a kongresszus tagjainak telefonjain és számítógépein. Szintén 2020 augusztusában Donald Trump amerikai elnök megtiltott minden ügyletet a TikTok videomegosztó anyacége, a ByteDance csoport mellett a WeChat közösségi platformot működtető Tencent kínai internetes óriással és mindkét társaság leányvállalataival is.

Most a Reuters értesülései alapján Joe Biden amerikai elnök hatályon kívül helyezte a betiltást elrendelő korábbi Trump-rendeleteket. Ugyanakkor van egy apró szépséghiba: a politikus saját vizsgálatot rendelt el a két szolgáltatás ellen és nem csupán formalitásról van szó. Az új rendeletek ugyanis szintén hangsúlyozzák az ajánlatok nemzetbiztonsági kockázatait, igaz, nem említik a TikTok és a WeChat nevét.

Biden egy átfogó, objektív vizsgálatot akar, amelynek lényege, hogy ha minden szempont megvizsgálása után is felmerül a nemzetbiztonsági kockázat az egyes alkalmazások esetében, akkor azoknak el kell tűnniük az amerikai szoftverboltokból. Az is problémás lehet, ha egy platform neve az emberi jogok megsértésével összefüggésben merül fel, akkor ugyanis szintén kizárják az amerikai piacról. Az eljárás lefolytatására az amerikai kereskedelmi minisztérium fél évet kapott és együtt kell működnie más kormányzati hivatalokkal, például a külügyminisztériummal vagy az amerikai titkosszolgálatok vezetőivel.

A mostani új rendeletek a TikTok és a WeChat mellett további nyolc kommunikációs és pénzügyi programra is vonatkoznak, köztük van az Alipay (Ant Group), a QQ Wallet (Tencent Holdings) és a WeChat Pay.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #4
    De evidens, hogy mindennek köze nincs a nemzetbiztonsághoz, legalábbis nem ilyen, hanem piaci/befolyás szempontból.
  • Tetsuo #2
    Legalább lennének következetesek. Persze a sz*patás is az, ha még rendesen folytatják.
  • Sequoyah #1
    Annak mondjuk en is jobban orulok, hogy ha nem kormanyok tiltanak be alkalmazasokat csak mert nem tetszik nekik, es egy hulye alkalmazas. A TikTok doljon be azert, mert a felhasznalok utaljak, nem azert mert egy politikusnak nem tetszik.