Berta Sándor

Új szinten az amerikai-kínai konfliktus

Peking új módon büntetné az USA mellé álló cégeket.

Kínában egy olyan új törvényt fogadtak el, amelynek a segítségével a külföldi társaságokat arra kényszerítenék, hogy válasszanak az ázsiai ország és a világ többi része között. A legtöbb helyi kirendeltséggel vagy leányvállalattal rendelkező cég még csak nem is tudja, hogy milyen változások jönnek a közeljövőben és mennyire veszélyessé válik a számukra a helyzet. A jogszabály összesen 16 cikkelyt tartalmaz és a 12. kimondja, hogy egy külföldi vállalkozás nem ítélheti el a Kínában megvalósított emberi jogi jogsértéseket. Azt a céget pedig, amelyik támogatja az Amerikai Egyesült Államok Kína elleni szankcióit egyszerűen bíróság elé állítják és megbüntetik.

Wang Jiangyu, a Hongkongi Egyetem jogi professzora kijelentette, hogy korábban Kínának nem volt sem gazdasági hatalma, sem politikai akarata arra, hogy legális eszközökkel lépjen fel az amerikai szankciókkal szemben. Most viszont mind a kettő rendelkezésre áll. A legjobb lehetőség az együttműködés lenne, de arra az USA nem hajlandó. Így marad a második legjobb opció: a megtorlás.

S hogy mindez miként nézhet majd ki a gyakorlatban? Tian Feilong, a pekingi Beihang Egyetem jogtudományi professzora, a törvény egyik kidolgozója szerint a Huawei simán beperelheti a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) tajvani gyártót gazdasági veszteségek okozása miatt. Amennyiben a TSMC veszít a bíróság előtt, akkor el kell döntenie, hogy az amerikai szankciókat vagy a kínai szankcióellenes jogszabályt tartja-e a tiszteletben a jövőben.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az új törvény mennyire érinti majd az európai társaságokat. Az Infineonnak például a bevétele körülbelül 40 százaléka származik Kínából. Az amerikai befektetők számára augusztus 2. lesz a tesztidőpont, onnantól ugyanis nem kereskedhetnek majd a kínai vállalatok értékpapírjaival. Az ázsiai ország külügyminisztériumának egyik szóvivője ugyanakkor leszögezte, hogy üdvözlik a külföldi vállalkozásokat és támogatják azokat a helyi üzletkötésekben, továbbá megvédik az érdekeiket és a jogaikat a kínai törvényekkel összhangban. A lényeg az, hogy Kína egyre jobban kitárja a kapuit a világra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • UUUU #20
  Demokracia mukodik ? Te melyik alomvilagban elsz ? :D A rozsaszin kod leszallt ugy latom. Minden allam illetve a politikia partvezetoi a sajat erdekeit nezi, ennyi a demokracia. Raadasul mar nem csak orszagon beluli szinten, hanem a vilag teljes egeszere kivetitve. Most nem a kiralyi hazak kozotti verszerzodesek amik szembealitanak mas orszagokat egymassal szemben, hanem a kokemeny hatalmi es gazdasagi rendszerek utkozetiet latjuk vilagszinten.
 • Tetsuo #19
  A demokráciában nem rólam van szó te szerencsétlen (miért ezzel érvelsz másodszor is?), hanem a népről. K*rvára nem a nép kezében van a hatalom és soha nem is volt ilyen. A nép = züllött csőcselék. Egyrészt nem érdemes a hatalomra, ha esetleg az ölébe hullana, sem tudna vele mit kezdeni, káoszhoz vezetne és anarachiához, másrészt egy szűk csoport mindig kijátsza a tömeget és a bohózatnak beillő választásokon, politikusok szereplésein keresztül manipulálja a "nagyérdemű" démoszt.

  Én nem vagyok a demokrácia híve, leginkább azért, mert tudom, hogy az egy ábránd. Semmi reális alapja nincsen, ezért hazug minden, ami deomkráciára törekszik - főként a politikusok.
  Az emberek nem egyenlő kvalitásúak, szakemberek kezébe kellene a döntéseket adni, nem ilyenek elé vinni:
  https://www.youtube.com/watch?v=_Dwl9c2HyV0
  Ugyanígy egyenlő jogokat sem érdemelnének az emberek stb.
  Láthatjuk a világban hogy működik a demokrácia, különösen a "liberális" fajta: sehogy. Hazug, álszent módon egy berendezett kirakat, semmi több.
  A liberalizmus is tévút, nagyon is...


 • Agyturbinikusz #18
  Most miért?
  Nekem semmi bajom sincs a kínai néppel, van egy jó barátom is.

  Az, hogy megintcsak marhaságokat beszélünk, olyan lozunggal felöntve, mint 3000 éves nemzet állam, hát mit mondjak akkor most mi van Irán vagy éppen Jappannal?

  Mert japant is a földdel tették egyenlővé....
 • Csaba161 #17
  Ha neked jó egy gyilkos, népelnyomó rendszer, akkor élj Kínában!

  A demokrácia pedig működik, még akkor is, ha nem a TE ízlésedet szolgálja ki, mert szerinted az a demokrácia, amikor csak azokat a nézeteket vallhatnák az emberek, amiket te, csak azt csinálhatnák, amit te szeretnél, az nem demokrácia, így a te definíciód szerint valóban nem létezik demokrácia...

  Utoljára szerkesztette: Csaba161, 2021.06.19. 13:20:54
 • Tetsuo #16
  Még soha, sehol nem működött valódi demokrácia, de éljél csak a rózsaszín álomvilágodban, mert az kényelmes és biztonságosnak tűnik.
 • Csaba161 #15
  Azért mert nem a TE érdekeidet képviseli, azért az emberek többségének az érdekét képviselik a demokráciák.

  Kína meg egy emberellenes gyilkos rendszer, lásd a tibeti meg az ujgur emberek tömeges kiirtását, a hongkongi polgárok tömeges börtönbe zárását, mert csak szabadon akartak élni, nem pedig a kínai főtitkár faszát szopni...
 • Tetsuo #14
  Az emberek érdekeit egyik mai társadalmi rendszer sem képviseli, hiába hívják valamelyiket akár demokráciának.
 • Sequoyah #13
  "Szerintem a mostani amcsi elit csak álmodik arról, hogy nekik is annyi hatalmuk legyen a saját népük felet mint a kínai vezetésnek."
  Szoval te is azt mondod, hogy az Amerikai rendszer jobb, mert sokkal inkabb kepviseli az emberek erdekeit, mint a Kinai?:)
 • caprine #12
  Az usa sokszor és sokféle képen élt vissza a hatalmával. Én még emlékszem a cocom listára és társaira. Ideje, hogy a fagylalt visszanyaljon. Szerintem a mostani amcsi elit csak álmodik arról, hogy nekik is annyi hatalmuk legyen a saját népük felet mint a kínai vezetésnek.
 • zola2000 #8
  Az a háromezer éves kultúrát igencsak elpusztította az úgynevezett kulturális forradalom, most próbálnak valamelyest visszatérni hozzá.

  Az igazi ősi kínai kultúra a CCP hatáskörén kívül eső területeken él még pl Tajvan vagy délázsiai kínai kisebbségi területei.

  Szerintem kisebbségek irtása nem a kulturális szabadság része, vagyis egyetértek Kína kulturális szabadságával, de az ujgurokéval is,