Berta Sándor

Kínában célkeresztbe kerültek az elektronikus oktatási ajánlatok

Az ázsiai állam ezúttal egy teljes ágazatnak üzent hadat.

Július elején kiderült, hogy a Didi Chuxing közösségi utazásmegosztó New Yorkban megjelent a tőzsdén, amellyel kivívta a kínai hatóságok haragját. A Kínai Kibertér-felügyelet (CAC) ugyanis azonnali hatállyal elrendelte a cég alkalmazásának az eltávolítását az összes kínai szoftverboltból. Ezután a hivatal adat- és nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva indított vizsgálatot két teherfuvarozó szolgáltatást nyújtó vállalat - a Yunmanman és a Huochebang -, valamint a Boss Zhipin nevű internetes állásközvetítő platform ellen. Ezt követően ismertté vált, hogy a kínai kormány a jövőben sokkal szigorúbban akarja ellenőrizni a külföldi tőzsdéken, például New Yorkban vagy Hongkongban jelen lévő kínai vállalkozásokat.

Peking most pedig úgy döntött, hogy oktatási reformot vezet be, amelynek keretében egyetlen éjszaka alatt a feje tetejére állította a magán oktatási szektort, amelynek a tavalyi bevétele először haladta meg a 60 milliárd dollárt, míg az idén az értékét már 100 milliárd dollárra becsülték. A jelenség hátterében elsősorban a koronavírus-járvány miatt megnövekedett kereslet állt.

A reform keretében kihirdették, hogy az iskolai oktatási programokat kínáló társaságok nem könyvelhetnek el nyereségeket és nem jelenhetnek meg a tőzsdén. A különböző intézeteknek megtiltották, hogy hétvégén tanítsák a diákokat. A 6 évesnél fiatalabbak számára kínált akadémiai ajánlatokat be kell szüntetni. Gyakorlatilag egy 100 milliárd dolláros ágazatból egyetlen éjszaka alatt egy nonprofit szektort hoztak létre.

A hírre azonnal reagáltak a helyi tőzsdék. A hongkongi Hang-Seng-Index hétfőn 4 százalékkal gyengült. A 300 legnagyobb kínai konszern részvényeit felvonultató CSI-300-Index gyakorlatilag ugyanilyen mértékben esett. Az érintett cégek értékpapírjai még nagyobb mértékben gyengültek. A TAL Education Group részvénye például az elmúlt öt napban elveszítette az értéke háromnegyedét. A New Oriental Education & Tech Group értékpapírja 65 százalékkal ér kevesebbet. A Youdao részvénye fele annyit ér, mint a múlt hét végén. Szintén komoly mértékben gyengült a szektorba beruházó Tencent értékpapírja is.

A kínai újságok úgy kommentálták a lépést, hogy arra azért volt szükség, hogy a képzési ágazat igazságosabbá váljon. Eddig ugyanis azok az iskolások hátrányos helyzetben voltak, akiknek a családja nem tudta megfizetni a drágább kiegészítő ajánlatokat. Emellett a célok között szerepel, hogy a szülők ne költsenek sok pénzt az intézményeken kívüli ajánlatokra.

A lépés természetesen komoly hatással lesz a szektort érintő beruházásokra is és elriasztja a külföldi befektetőket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!