Berta Sándor

További szigorítások jönnek a kínai IT-cégek ellen

Peking nem elégedett az elmúlt hónapokban bevezetett intézkedésekkel.

Július végén derült ki, hogy Kínában a Didi Chuxing, a Yunmanman, a Huochebang és a Boss Zhipin elleni fellépések nem egyedi esetek voltak és a kínai kormány a jövőben sokkal szigorúbban akarja ellenőrizni a külföldi tőzsdéken, például New Yorkban vagy Hongkongban jelen lévő helyi vállalkozásokat. A helyi kiberbiztonsági hatóság (CAC) világossá tette a legnagyobb online platformok számára, hogy határozottan fel kell lépniük az ismert problémákkal (pornográf és erőszakos tartalmak, öngyilkosságra buzdító internetes fórumok; kiberzaklatás; internetfüggőség, gyerekek influenszerkedése) szemben.

Most a Reuters arról számolt be, hogy egy új tervezet alapján Kína további szigorításokat tervez az internetes társaságok szabályozásának a területén. A kínai piacfelügyelet (SAMR) nyilvánosságra hozta a legújabb szabályozási javaslatokat, amelyek segítségével a tisztességes piaci versenyt és az ellenőrizetlen adatfeldolgozásokat akarja visszaszorítani, illetve megakadályozni.

A hír komoly nyugtalanságot keltett a helyi tőzsdén és az Alibaba, a Bilibili, a Meituan és a Tencent részvényei azonnal gyengülni kezdtek. A felvetések között volt a felhasználói és az üzleti adatok továbbirányítási feltételeinek a szigorítása. Tilos lesz a félrevezető információk terjesztése azért, hogy egy vállalat rossz színben tüntesse fel a vetélytársát. Szintén nem lesz engedélyezett a fogyasztói döntések befolyásolása és a hivatalok célkeresztjébe kerülnek a hamis termékértékeléseken alapuló marketingkampányok. Michael Norris, az AgencyChina tanácsadócég elemzője úgy vélte, hogy ezek az intézkedések alaposan megnehezíthetik majd a kínai elektronikus kereskedelmi piacterek és videoportálok életét.

A kínai közvélemény szeptember 15-ig értékelheti ki a csomagot. A rendszerkritikus infrastruktúrákat védő új szabályokat már szeptember elsejétől bevezetik. Kiszivárgott még, hogy Peking kisebb tulajdonrészt szerzett a TikTok tulajdonosának számító ByteDance konszernben és a Sina Weibóban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!