Berta Sándor

Illegálisan továbbított adatokat 43 népszerű kínai alkalmazás

Peking tovább támadja az IT-szektort.

Július végén derült ki, hogy Kínában a Didi Chuxing, a Yunmanman, a Huochebang és a Boss Zhipin elleni fellépések nem egyedi esetek voltak és a kínai kormány a jövőben sokkal szigorúbban akarja ellenőrizni a külföldi tőzsdéken, például New Yorkban vagy Hongkongban jelen lévő helyi vállalkozásokat. A helyi kiberbiztonsági hatóság (CAC) világossá tette a legnagyobb online platformok számára, hogy határozottan fel kell lépniük az ismert problémákkal (pornográf és erőszakos tartalmak, öngyilkosságra buzdító internetes fórumok; kiberzaklatás; internetfüggőség, gyerekek influenszerkedése) szemben. Emellett a kínai piacfelügyelet (SAMR) nemrég nyilvánosságra hozta a legújabb szabályozási javaslatokat, amelyek segítségével a tisztességes piaci versenyt és az ellenőrizetlen adatfeldolgozásokat akarja visszaszorítani, illetve megakadályozni.

A Reuters most azt írta, hogy a kínai döntéshozók újabb szintre helyezték az helyi IT-cégek ellenőrzését. Az ipari és IT-minisztérium legújabb akciója 43 népszerű kínai szoftver készítői ellen irányult. Az érintett társaságok és termékeik között van a Tencent által fejlesztett WeChat, az Alibaba elektronikus könyvolvasó szoftvere, valamint a Trip.com utazási szolgáltató és az Iqiyi videostream-portál programja.

A szaktárca azzal vádolta meg a fejlesztőcégeket, hogy illegálisan továbbítottak felhasználói adatokat, például kapcsolati és az emberek tartózkodási helyével kapcsolatos információkat, továbbá felbukkanó reklámablakokkal zaklatták őket. Az érintett vállalatok augusztus 25-ig módosíthatják az alkalmazásaikat és változtathatják meg a törvénysértő gyakorlatukat, utána a hatályos törvények értelmében komoly büntetésre számíthatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!