Berta Sándor

Legalább 15 százalékos adó lesz a globálisan működő nagyvállalatokra

A G20-ak javaslatát az OECD tagjainak többsége is támogatja. Ha ez sikerül, az EU elveti a leginkább az amerikai IT-cégeket sújtó adó kivetésének tervét.

A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-ak pénzügyminiszterei több éven át tartó egyeztetések után Velencében megállapodtak egymással arról, hogy a globálisan működő óriáscégekre a jövőben legalább 15 százalékos adó vonatkozik majd. "Olyan fenntartható bevételi forrásokra van szükségünk, amelyek nem a munkabérek további adóztatásán alapulnak - jelentette ki Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter. "Véget kell vetni annak, hogy a vállalatok tőkejövedelmeket alacsony adózású országokba helyezzék át, és meg kell állítanunk azokat a számviteli trükköket, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy elkerüljék a méltányos részesedésük megfizetését."

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter az egyezményt évszázados esélynek minősítette, Olaf Scholz német pénzügyminiszter a megállapodást történelminek nevezte, Rishi Sunak brit pénzügyminiszter pedig azt mondta, hogy így a jövőben a megfelelő vállalatok a megfelelő adót a megfelelő helyen fogják megfizetni. A G20-ak szerint az egyezség egy stabilabb és igazságosabb nemzetközi adórendszerhez vezethet.


A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezete (OECD) 139 tagországai közül 132 támogatja az előterjesztést, amelyről az októberi G20-csúcstalálkozón dönthetnek. A fő szempont az lesz, hogy az érintett társaságoknak azokban az államokban kell majd adót fizetniük, ahol nyereségeket könyvelnek el és nem azokban, ahol a székhelyük van. A globális minimális adó kevesebb, mint 10 000 céget fog érinteni világszerte. A 15 százalékos adókulcs évente több mint 126 milliárd eurós plusz bevételt jelent majd. Írországban a társasági adó jelenleg 12,5 százalék, Bulgáriában 10 százalék, míg Magyarországon 9 százalék.

Éppen ezért az uniós tagállamok közül Magyarország és Észtország sem támogatja a globális javaslatot, Írország ugyancsak ellene van a kezdeményezésnek. Az eurócsoport elnöke, Paschal Donohoe ír pénzügyminiszter megerősítette: Írország támogatja a multinacionális vállalatok adóztatásának megváltoztatását, de ellenzi a 15 százalékos minimális adókulcsot.

Ezzel együtt az Európai Bizottság felfüggeszti a digitális adózás bevezetésére irányuló tervét annak érdekében, hogy ne veszélyeztesse az igazságosabb adózással kapcsolatos globális megállapodásra vonatkozó terveket - jelentette be a Daniel Ferrie, a brüsszeli testület illetékes szóvivője. A technológiai cégekre kivetendő új adó javaslatát július 20-án jelentette volna be a testület, hogy egyfajta forrásbevételben részesüljön koronavírus-járvány utáni helyreállítást célzó, 750 milliárd eurós helyreállítási csomagjához. Az Egyesült Államok azért kérte fel a bizottságot a terv felfüggesztésére, mivel az alááshatja a globális minimumadóról szóló megállapodást, és bonyolíthatja a jóváhagyását az amerikai szövetségi törvényhozásban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • intl #2
    idiots.

    nem az adoszazalek a lenyeg, hanem az adoalap. azzal ugyanugy tudnak trukkozni.
    egyebkent meg a jaradekot kell adoztatni nem a sima profitot. akinek a gigaprofitja jaradekszedesbol jon ossze, ott kell adoztatni, de arrol sikeresen letettek.
    nem veletlen hogy a kormany azt mondja, hogy akinek valos tevekenysege van az orszagban pl gyarak azokra a minimumkulcs ne vonatkozzon.

    ettol nem fog tobbet fizetni a faang. vicc.
  • kvp #1
    Ertem en, hogy globalis adozas, de akinel az ado megallapitas joga van, az dont a penzugyekrol. Jelen esetben a G20 feljogsitva erzi magat arra, hogy a vilag 195 orszaga helyett dontson. Ez gyakorlatilag megfelel egy vilagkormany dontesnek. Kerdes, hogy hany allam lesz hajlando engedelmeskedni. (ennyi erovel mar akkor az adokat is beszedhetne a G20 a tobbi allam helyett es donthetne a penzek elosztasarol is)

    Mi a kovetkezo? A G20 eldonti, hogy melyik orszag teruleten milyen nep elhet? (ok, tudom hogy ezt a jogkort mar atvettek par eve a nemzetallamoktol, de ott is ellenallasba utkoztek)