Berta Sándor

Visszaállítja a digitális adózási terveit az EU

Úgy tűnik, hogy közel sem zárult le a témában az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok vitája.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa márciusban azt ecsetelte, hogy legkésőbb e hónap végén bemutatják a konkrét terveket a digitális adózással kapcsolatban. Az Európai Bizottság továbbra is azt szeretné, ha egy nemzetközi megállapodás jönne létre a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) keretében, de az Európai Unió tovább dolgozik a saját digitális adó csomagján, amelyet 2023-tól vezetne be. Katherine Tai, az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi megbízottja a hónap elején bejelentette, hogy válaszul arra, hogy a tervezett digitális adó elsősorban az amerikai vállalatokat sújtaná, büntetővámokat készítenek elő számos európai cég, ország és India ellen. A döntés már június 2-án megszületett, de annak végrehajtását egyelőre hat hónapig, amíg a Washington és az érintett európai államok közötti tárgyalások folytatódnak, felfüggesztették.

A Der Spiegel most azt írta, hogy a legújabb fejleményekre válaszul reagálva az Európai Unió ismét elővette a korábbi digitális adózási terveit és azokat a nyárig "leporolja". Az Európai Bizottságtól kiszivárgott információk alapján a végső tervezetnek a G20-as államok pénzügyminisztereinek július eleji velencei csúcstalálkozójáig el kell készülnie. Addig tisztázni kell többek között, hogy a folyamatban lévő egyeztetések során számítani lehet-e arra, hogy a közel 140 ország meg tud állapodni az IT-cégek globális megadóztatásáról.

Ezzel párhuzamosan az Európai Bizottság ki akarja dolgozni a saját adózási terveit, hogy az USA és más államok képviselőivel való sikertelen egyeztetések esetén azonnal lépni tudjon. A szervezet illetékesei ugyanakkor hangsúlyozták, hogy semmi olyasmit nem fognak tenni, amely megzavarhatná a nemzetközi tárgyalásokat. Joe Biden amerikai elnök kormánya kritizálta az európai uniós terveket és válaszintézkedéseket helyezett kilátásba arra az esetre, ha bevezetésre kerülne az európai digitális adó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!